b4sia Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Cześć, zaczął hałasować mi rower kilka dni temu. Jedyna zmienna przy używaniu to pogoda Zaczął jak zrobiło się zimniej. I może bardziej mokro? Trasa ta sama, obciążenie też. Tak samo jak magicznie zaczął skrzypieć tak samo przestał. Wstawiam poniżej filmik z wczoraj (hałasował) i z dzisiaj (nie hałasuje). Na 'sucho' w domu po obróceniu do góry nogami i pedałowaniu nie ma żadnego hałasu. Przy jeździe dźwięk wydobywa się na 90 % tylko przy pedałowaniu (nie jestem pewna, bo kilka skrzypnięć chyba słyszałam nie pedałując - trzymając nogi na pedałach, ale w momencie jak zdejmuje nogi z pedałów całkowicie podczas jazdy to jest cisza). Wymiana pedałów nic nie dała. Nie umiem hałasu umiejscowić dokładnie. Pierwsze podejrzenie przednie koło. Drugie suport. Jedno i drugie było wymieniane w marcu tego roku. Suport prox BSA Kwadrat 68/122,5, Koło/piasta przód Mach1 Karma/HB-TX505 Wiem że nikt z was mi tego z kart ani kuli nie wywróży, ale wiem tez, że są tu różni magicy którzy może po samym dźwięku będą potrafili rozpoznać co tak hałasuje Hałasy trwały około 4 dni. Póki co, jeden dzień ciszy. Wiem, że to wróci. Skrzypi: https://streamable.com/p1bi1u Nie skrzypi: https://streamable.com/wttcrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października (edytowane) Nieraz problem jest prostszy niż się szuka... Jak nie słychać na "stojaka" to może siodełko/sztyca? Edytowane 10 Października przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4sia Napisano 10 Października Autor Udostępnij Napisano 10 Października O. dzięki za podpowiedź, sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Jak dla mnie suport albo pedały. A dlaczego zmienia się w zależności od warunków? Raz wilgoć, dwa w niskich temperaturach smary twardnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Moim zdaniem nie przednie koło, bo zanika gdy nie pedałkujesz. Ja to bym jak zacznie się znów koncert - polał suport wodą z bidonu. Jak wyciszy, to masz trafienie. Aha, może śruby przykręcające korby do suportu są zbyt lekko dokręcone i to połączenie pracuje wydając dźwięki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października (edytowane) Mój rowerek spotkała podobna przypadłość, ale skrzypienie narastało z czasem i tylko gdy silnie pedałowałem np. pod górkę. Na końcu już wyraźnie wynikało, że to suport: po prostu gwinty wkręcone w aluminiową ramę się poluzowały, a prawdopodobnie zmontowane fabrycznie na sucho (no bo czy warto sprzedać klientom prawidłowo zmontowane rowery😡) kołysząc się w ramie tarły i skrzypiały. Same łożyska suportu pracują lekko, bez zacięć, bez dźwięków gdy sprawdzałem na lekko. Nie chciałem od razu wymontować suportu, więc nasączyłem w okolicy korby i gwintów dobrym olejem przekładniowym. Olej spenetrował i wniknął, i.... cisza😄. Ty możesz spróbować łatwiej, bo łatwiej kupić coś co: likwiduje piski, smaruje, wypiera wodę, penetruje, chroni przed korozją, konserwuje, usuwa zabrudzenia😄😃😂, czyli np. K2-07. A to polewanie wodą to sobie daruj, po co komplikować i pogarszać sytuacje🙁. Edytowane 10 Października przez Turysta05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Brzmi jak siodełko, spróbuj trochę dokręcić śruby. Inny "magiczny" sposób na skrzypienie dochodzące z suportu to dociśnięcie zacisku tylnego koła na QR. Przy sztywnej osi nie spotkałem się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października Zapewne podeszwa czarnych butów skrzypi Miałem kiedyś Bontragery które pękły na podeszwie i podobnie skrzeczały, ale tam jeszcze blok SPD pomagał. A tak na poważnie to przedpiszcy dobrze poradzili. Pomysł z polaniem suportu z bidonu ciekawy, siodełko to raczej nie to ze względu na: "w momencie jak zdejmuje nogi z pedałów całkowicie podczas jazdy to jest cisza" a z drugiej strony można się upewnić pedałując na stojąco. Kiedyś, choć nieco inaczej, hałasowała mi rama w której poluzowały się śruby koszyka do bidonu. Sprawdziłbym też śruby mocujące zębatkę do korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi