Skocz do zawartości

[Napęd] Co tak hałasuje - zależnie od pogody?

b4sia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
zaczął hałasować mi rower kilka dni temu. Jedyna zmienna przy używaniu to pogoda :) Zaczął jak zrobiło się zimniej. I może bardziej mokro?

Trasa ta sama, obciążenie też. Tak samo jak magicznie zaczął skrzypieć tak samo przestał. Wstawiam poniżej filmik z wczoraj (hałasował) i z dzisiaj (nie hałasuje).

Na 'sucho' w domu po obróceniu do góry nogami i pedałowaniu nie ma żadnego hałasu. Przy jeździe dźwięk wydobywa się na 90 % tylko przy pedałowaniu (nie jestem pewna, bo kilka skrzypnięć chyba słyszałam nie pedałując - trzymając nogi na pedałach, ale w momencie jak zdejmuje nogi z pedałów całkowicie podczas jazdy to jest cisza).

Wymiana pedałów nic nie dała. Nie umiem hałasu umiejscowić dokładnie. Pierwsze podejrzenie przednie koło. Drugie suport. Jedno i drugie było wymieniane w marcu tego roku. 
Suport prox BSA Kwadrat 68/122,5, Koło/piasta przód Mach1 Karma/HB-TX505

Wiem że nikt z was mi tego z kart ani kuli nie wywróży, ale wiem tez, że są tu różni magicy którzy może po samym dźwięku będą potrafili rozpoznać co tak hałasuje :D

Hałasy trwały około 4 dni. Póki co, jeden dzień ciszy. Wiem, że to wróci.

Skrzypi: https://streamable.com/p1bi1u

Nie skrzypi: https://streamable.com/wttcrk

Moim zdaniem nie przednie koło, bo zanika gdy nie pedałkujesz. Ja to bym jak zacznie się znów koncert - polał suport wodą z bidonu. Jak wyciszy, to masz trafienie. Aha, może śruby przykręcające korby do suportu są zbyt lekko dokręcone i to połączenie pracuje wydając dźwięki?

Mój rowerek spotkała podobna przypadłość, ale skrzypienie narastało z czasem i tylko gdy silnie pedałowałem np. pod górkę. Na końcu już wyraźnie wynikało, że to suport: po prostu gwinty wkręcone w aluminiową ramę się poluzowały, a prawdopodobnie zmontowane fabrycznie na sucho (no bo czy warto sprzedać klientom prawidłowo zmontowane rowery😡) kołysząc się w ramie tarły i skrzypiały. Same łożyska suportu pracują lekko, bez zacięć, bez dźwięków gdy sprawdzałem na lekko. Nie chciałem od razu wymontować suportu, więc nasączyłem w okolicy korby i gwintów dobrym olejem przekładniowym. Olej spenetrował i wniknął, i.... cisza😄. Ty możesz spróbować łatwiej, bo łatwiej kupić coś co: likwiduje piski, smaruje, wypiera wodę, penetruje, chroni przed korozją, konserwuje, usuwa zabrudzenia😄😃😂, czyli np. K2-07.  A to polewanie wodą to sobie daruj, po co komplikować i pogarszać sytuacje🙁.

Edytowane przez Turysta05

Zapewne podeszwa czarnych butów skrzypi ;) Miałem kiedyś Bontragery które pękły na podeszwie i podobnie skrzeczały, ale tam jeszcze blok SPD pomagał.

A tak na poważnie to przedpiszcy dobrze poradzili.  Pomysł z polaniem suportu z bidonu ciekawy, siodełko to raczej nie to ze względu na: "w momencie jak zdejmuje nogi z pedałów całkowicie podczas jazdy to jest cisza" a z drugiej strony można się upewnić pedałując na stojąco.  Kiedyś, choć nieco inaczej, hałasowała mi rama w której poluzowały się śruby koszyka do bidonu.  Sprawdziłbym też śruby mocujące zębatkę do korby.