Skocz do zawartości

[Trący hamulec] Przedni hamulec trze w zakrętach.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! 

Wątek kolegi poniżej również o trących hamulcach ale u mnie trochę o czym innym. 

Pacjent to Fitness/Hybryda Cube SL Road 

Hamulce niedawno wymieniłem na podstawowe MT200. Tarcze hamulcowe nowe Tektro. Wszystko proste, odpowietrzone, sprawne.

Podczas jazdy na wprost jest okej cisza, problem występuje przy odchyleniu roweru lewą \ stronę (  w prawo / jest chyba ok) I wtedy słychać metaliczne tarcie tarczy.

Pomyślałem, że piasta przód fanryczna Joytecha pewnie nie jest wystarczająco sztywna. Przeplotłem więc koło na Novatec'a z łożyskami maszynowymi. Efekt? Żaden, wciąż trze.

Czy możliwe jest, że rower aż tak ugina się na przednim widelcu? (W moim modelu chyba jest karbonowy). Ważę 85kg ale jak próbuję pamięcią sięgnąć wstecz to problem chyba nie występował, a jeśli już to nasilił się z czasem. Co mogę jeszcze sprawdzić? Co zrobić?

Dzięki za porady.

Zacisk na 100% równo, ma spory odstęp od tarczy z obu stron. Oleju upuściłem cofając tłoczki tyle ile się da i odsysając. Dla pewności jeszcze rozgiąłem blaszkę trzymającą klocki.

Nie potrzeba naprawdę dużo siły żeby tarcza dotkneła klocka. Nawet na postoju przechylę rower i lekko go docisnę to widze (pod latarką), że dotyka.

W bazowym Treku Dual Sport narzeczonej tego nie ma. Czy widełki z wiekiem pracują coraz bardziej? Szczerze to tarcie odbiera całkiem przyjemność z jazdy.

Dzieki za odpowiedz!

31 minut temu, Garlock napisał:

Nowa tarcza tej samej średnicy co oryginalna?

tak 160mm jak Ori, zmieniłem bo przód był pofalowany i nie mogłem dojsc do ładu z prostowaniem.

Cytat

Jaka grubosc? Tektro produkuje 1.8m i 2.3m

Tektro 160-24 Grubość: 1,8mm (chociaz na innej stronie znalazłem 1,85mm ale raczej niewiele to zmienia)

18 minut temu, CRMOCAAD napisał:

W tanich hamulcach też tak kiedyś miałem, wydaje mi się że to po prostu klocek się lekko przechyla i trze. Nic starszego, urok taniego hamulca. 

Od tego jest chyba ta "sprężynka" tudzież blaszka? Nie słyszałem, żeby ktos miał z tym problem.

Wcześniej były Tektro R280 i tego nie było .

Edytowane przez IceNuke

@IceNuke podajesz sprzeczne objawy:

1. Jeden tłoczek przepycha tarczę na korpus, drugi zatarty prawie stoi. Wniosek: wtedy piszczy tylko wtedy gdy hamujesz, obojętnie czy w zakręcie, czy na prostej.

2. Tarcza ociera o korpus w zakręcie w lewo, rozumiem że bez hamowania(?). Wniosek: widełki uszkodzone, gdzieś się rozwarstwiły. Rozebrać, widełki uchwycić w duże imadło za rurę, w kontrolowany sposób uginać (nawet z pomiarem czujnikiem), a przede wszystkim obserwować przemieszczenia tarczy w obu kierunkach. Nie wiem czy masz takie możliwości warsztatowe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...