xpablo2 Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) Mam takie pytanie. Mianowicie w moim rowerze(enduro) obija mi łańcuch o ramę podczas zjeżdżania po schodach najbardziej gdy mam go na najmniejszej zębatce. Nie wiem czy mogę go jeszcze jakoś naciągnąć, ponieważ gdy wrzucę go na największą zębatkę to jest on już dosyć mocno naciągnięty. Dlatego chciałbym zapytać co mogę zrobić żeby łańcuch nie uderzał mi o ramę? Mam też założoną osłonę na ramie ale zbyt dużo ona nie daje. Ten dźwięk uderzania łańcucha o ramę bardzo mnie irytuje. Edytowane 9 Października 2024 przez xpablo2 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Października 2024 Mod Team Napisano 9 Października 2024 Przerzutka ze sprzęgłem i prowadnica lub napinacz łańcucha redukują problem. Poza tym odpowiednia długość łańcucha. Cytuj
xpablo2 Napisano 9 Października 2024 Autor Napisano 9 Października 2024 Mam przerzutkę ze sprzęgłem dokładnie microshift advent x Cytuj
Maciek.B Napisano 9 Października 2024 Napisano 9 Października 2024 (edytowane) Advent to badziewie. Zobacz jak duży ma luz zanim zacznie napinać. Zerknij taki patent jak STFU bike. Edytowane 9 Października 2024 przez Maciek.B Cytuj
xpablo2 Napisano 9 Października 2024 Autor Napisano 9 Października 2024 Tak, wiem ponieważ mam rower enduro praktycznie z najniższej półki więc nie ma jakich bajerów się tam spodziewać A może da się jakoś bardziej naciągnąć łańcuch? Cytuj
Maciek.B Napisano 12 Października 2024 Napisano 12 Października 2024 Łańcuch ma mieć odpowiednią długość i koniec, ale to że jest fabryczny nie znaczy, iż był dobrany dobrze. Najlepiej wrzuć fotki z profilu jak wygląda napięcie łańcucha na skrajnych przełożeniach. A to czy możesz jeszcze bezpiecznie go skrócić trzeba sprawdzić na maks. skompresowanym zawieszeniu. Spuść powietrze z dampera lub wyjmij sprężynę, zależnie co tam masz i mając łańcuch na największej zębatce z tyłu ugnij zawias. Tak, czy inaczej napinacze na zbyt wiele się nie zdadzą. A ten patent STFU bike powinien się sprawdzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi