Skocz do zawartości

[6000] gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Szukam roweru najlepiej używanego do ok 5000. Problemem jest mój wzrost. Mam 204 cm wzrostu. Myslałem nad rowerem typu gravel, chciałbym raz czy dwa razy w roku pojechać gdzieś dalej z sakwami, a tak to dystanse do ok 100 km. Czy są dostępne rowery tego typu na ten  wzrost? Mam dwa upatrzone modele uzywek tj. Cube nuroad i Scoot Speedster 30. Za cube przemawia większa ilość otworów montażowych, oba modele na grx i hydraulika, jeden cube też jest na tiagrze i tarczowkami mechanicznymi, więc nie wiem czy wybrać tańszy model, czy lepiej dopłacić do grxa. Czy ktoś podobnego wzrostu ma rower typu gravel? Czy rama 61 jest wystarczająca? 

Jeżeli baranek to tylko hamulce hydrauliczne. Po drugie grupy szosowe w gravelach nie mają sensu i są montowane wyłącznie w celu obniżenia kosztów.

Poza tym. Wiesz że gravele są kupowane przez mnóstwo osób tylko na zasadzie podążania za modą ? Potem dla sporej części która nigdy nie miała do czynienia z barankiem okazują się niewygodne. Następna sprawa to aerodynamika. Baranka kupuje się po to żeby obniżyć opory aerodynamiczne. Montowanie bocznych sakw zabija cały zysk. Więc jeżeli już jakiś bikepacking to tylko na lekko czyli torba podsiodłowa, torba pod ramę, torba na ramę (płetwa) i w razie absolutnej konieczności torba na kierownicę.

Jeżeli nigdy nie miałeś do czynienia z barankiem to warto na początek wypożyczyć taki rower, np. w Decathlonie a dopiero potem rozważać zakup.

• +1 pomógł 1

56 minut temu, Matejo93 napisał:

Czy rama 61 jest wystarczająca? 

590 poziomej, raczej lekko przymały

56 minut temu, Matejo93 napisał:

na tiagrze i tarczowkami mechanicznymi,

Chcąc tyle wydać czy to na nowy czy używkę "grzechem" jest brać rower bez hydrauliki.

57 minut temu, Matejo93 napisał:

Problemem jest mój wzrost. Mam 204 cm wzrostu.

No rzeczywiście dość mocno ogranicza to wybór, większość małych producentów pokroju krossa, rometa itd nie ma rozmiarów dla takich osób bo zainteresowanie nimi jest bardzo małe. Chcąc nie chcąc jesteś więc skazany na jakiegoś treka czy speca i to używkę bo nowe sprzęty od tych marek za 6k nie oferują nic ciekawego.

Oczywiście przemyśl dobrze zakup i zastanów się kilka razy czy na pewno ma to być gravel - te rowery są stosunkowo drogie a jeśli okaże się, że "to nie to" to odsprzedaż tak dużego rozmiaru będzie męką.

Np. https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-elite-e5/p/175290?color=290929-175290

Rozmiar 61 może się udać jeżeli masz przekrok poniżej średniej dla Twojego wzrostu. Jak nie to rose ma w ofercie XXL i nawet jeden jest na olx obecnie. Sugeruje opcje z hydraulika to są większe klamki w grx niż w tiagrze, co może się przydać (większy wzrost wieksze dłonie)