Skocz do zawartości

[Sensa Merano Evo SLE] pęknięta rama

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dzisiaj pękła mi rama w rowerze, a dokładnie rura do której wsuwa się sztycę. Rower jest na gwarancji. Czy myślicie, że sprzedawca będzie wymagał w ogóle odesłania roweru, czy same zdjęcia wystarczą? Wydaje mi się, że takich ram się nie spawa, a odsyłanie to narażanie mnie na niepotrzebne koszty. Czy miał ktoś z was taką sytuację? Co jeśli zrobiłem w rowerze modyfikacje tj. wymiana hamulców, manetki, siodełka itp. ? Doradźcie bo załamałem się...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Z mojego doświadczenia -
W przypadku firmy Marin po prostu dali nową ramę i za 300zł mechanik wszystko przerzucił, nie wnikając w modyfikacje.
W przypadku Decathlon - wymiana całego roweru na nowy, stary zabierają.

Mam jeden rower z decathlonu i nawet jeśli coś w nim modyfikuję, to zdjęte części chowam do szafy - właśnie po to, by w razie konieczności skorzystania z gwarancji oddać go takim, jaki był seryjnie.

@Michal88ddz, a gdzie brałeś Sense?

Ja swoją brałem z CR. Ostatni zgłaszałem cieknący zacisk na gw. Do zgłoszenia wymagali tylko zdjęć. Później poprosili sam zacisk - przesyłka i ewentualny demontaż w serwisie na ich koszt.

Tak, czy siak, zadzwoń najpierw do sprzedawcy i dopytaj jak wygląda procedura z ramą. Podejrzewam, że poproszą o zdjęcia i puszczą je dalej do producenta. On zdecyduje czy będzie chciał ramę/rower.

Ale @Dokumosadobrzę radzi. Zredukuj rower do stanu w jakim go odebrałeś. Mogą cię poprosić o foto całego roweru, żeby się spróbować do czegoś przyczepić. 

3 godziny temu, Michal88ddz napisał:

modyfikacje tj. wymiana hamulców, manetki, siodełka.

To nie ma ŻADNEGO wpływu na pęknięcie ruru posiodłowej. Co innego gdybyś wymienił sztycę i o tym tutaj napisał. Zawsze istnieje możliwość, że źle dobrałbyś średnicę.

Tak jak @Dokumosa radzi - przywróć do stanu pierwotnego. Nigdy nie wiadomo, czy sprzedawca nie powie, że wymieniłeś hamulec na lepszy i za szybko zahamowałeś, no i sztyca pękła. To wprawdzie bzdura ale po co bawić się w sprawę w sądzie. A że czasy mamy dziwne, w tymże sądzie sprzedawca powie, że odwołuje swój podpis na gwarancji :)

PS.

Roszczenie wysuń korzystając z rękojmi - masz dużo większe prawa niż korzystając z gwarancji. Gwarancję dokumentnie olej. To BARDZO ważne.

Mój kolega, który jest adwokatem, zawsze po zakupie nowej rzeczy wyrzuca gwarancję. Jak później mówi, żeby go nie kusiło... :)

Edytowane przez Jendrass
  • Haha 1

• 4 tygodnie później...
W dniu 6.10.2024 o 13:45, Dokumosa napisał:

Jeśli możesz to przywróć stan pierwotny żeby gwarant nie miał argumentów po swojej stronie. Gwarancja w 99% przypadków jest na rower jako całość więc modyfikacja na własną rękę zawsze będzie podstawą do wyłączeń.

To jest jakieś chore podejście. W rowerze można na przestrzeni lat wymienić wszystko prócz ramy. Jeśli rama ma dożywotnią gwarancję to nie powinno mieć znaczenia w jakim stopniu rower został zmodyfikowany. Bo niby co, jak np zużyje się napęd i wsadzę lepszy to jest to podstawa do odmowy wykonania gwarancji? Nonsens.

@zekker Miałem przejazdy z jedną z firm produkujących rowery, gdy pękła jedna ich rama a druga skorodowała na powłoce lakierniczej. W obu przypadkach gwarancja nic nie wspominała o wycofaniu danego modelu z rynku - w takiej sytuacji jeśli roszczenie zostanie uznane, dostajesz kolejna generację ramy tego samego modelu (rzadko kiedy model w ogóle wypada z rynku). To tak jak z elektroniką - jak zgłosisz roszczenie gwarancyjne dla modelu który już nie jest produkowany, zwykle dostajesz kolejna generację, jeśli gwarancja zostanie uznana (Garmin, Samsung, Jabra).

3 godziny temu, zekker napisał:

Dożywotnia gwarancja nie jest dożywotnia. Doczytaj warunki, żeby nie było zdziwienia, że za kilka lat przestanie obowiązywać, bo model wycofali z rynku.
Dodatkowo, gwarancja to dobrowolne świadczenie producenta, może ustalić warunki jakie chce, byle nie łamały prawa.

No i zwykle najczęstszym wyłączeniem odpowiedzialności producenta jest użytkowanie niezgodnych lub niedopuszczonych przez producenta innych elementów jak sztyca, suport, stery itp. A jeśli rama była sprzedana razem z resztą roweru to zapewne jest zapis o nieautoryzowanych przez producenta modyfikacjach (wymiana każdego istotnego elementu roweru).

• +1 pomógł 1