kapsel7 Napisano 4 Października Udostępnij Napisano 4 Października Witam, przymierzam się do kupna pierwszego ebika i wpadły mi w oko te dwa rowery: https://electofun.pl/rowery-elektryczne/3936-13610-rower-elektryczny-whistle-b-rush-a51x-lt12.html#/61-rozmiar_ramy-m/225-kolor-pomaranczowy https://electofun.pl/pozostale/5337-rower-elektryczny-gepida-ruga-pro-29-m12s-int.html Rower ma mi służyć głównie do dojazdów do pracy po niezbyt wymagającym terenie ale w weekendy chciałbym polatać po lesie. W internecie znalazłem niewiele informacji o tych modelach. Pytanie czy są warte swojej ceny i czy nie rozsypią się po pół roku. A może macie jakieś inne propozycje które zmieszczą się w 12k? Ważne jest dla mnie żeby bateria była zamykana na kluczyk oraz łatwa do wyjęcia ponieważ w pracy rower będzie parkowany pod wiatą również zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 4 Października Udostępnij Napisano 4 Października (edytowane) A brałeś pod uwagę ten: Rower elektryczny Kellys TYGON R10 (Panasonic) (electofun.pl) Dobry, mocny i niegłośny silnik, bardzo duży akumulator (w trybie Eco i w niewymagającym terenie pozwoli przejechać 180-190 km). Osprzęt przeciętny, ale za to napęd 1x9, który w elektryku wystarczy, dłużej pożyje niż 1x12, a przy wymianie jest tańszy. W twoim budżecie wolałbym Tygona R50, silnik i bateria takie same, osprzęt lepszy, biegi 1x10. I jeszcze jedno, z twoimi wymaganiami i terenem wykluczyłbym fulla. Edytowane 4 Października przez burz dopisek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Wszystkim tym rowerom coś brakuje. Wąskie obręcze kół, hamulce słabe, przerzutka słaba. Duża bateria to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października 9 godzin temu, kapsel7 napisał: Ważne jest dla mnie żeby bateria była zamykana na kluczyk oraz łatwa do wyjęcia ponieważ w pracy rower będzie parkowany pod wiatą również zimą. To szukaj jakiegoś z bidonem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Nie, wszystkie elektryki nie są warte swojej ceny. Płacisz za modę. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października To jest np moja propozycja, oczywiście wybór poprzez pryzmat możliwej kwoty na rower https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-hybrid-9.0-625-1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2marekm Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Bez błotników to lipa. Jak będziesz jechał do pracy i złapie Cię deszcz, to będziesz mokry jak przysłowiowa mysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel7 Napisano 5 Października Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2 godziny temu, XC100S napisał: To jest np moja propozycja, oczywiście wybór poprzez pryzmat możliwej kwoty na rower https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-hybrid-9.0-625-1 Niestety ale jestem ograniczony do sklepów w Polsce bo chce kupić na raty. @2marekm Błotniki jakieś dokupię więc brak w zestawie nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Nie kupiłbym elektryka do całorocznego tyrania z napędem x12. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel7 Napisano 5 Października Autor Udostępnij Napisano 5 Października @burz Patrze właśnie na Kellysa R50 którego zasugerowałeś i muszę powiedzieć że można go za rozsądne pieniądze kupić. Wcześniej rozważałem r10 ale sporo narzekania na niego znalazłem w opiniach. A tak z ciekawości czemu odradzasz fulla? Nie miałem okazji jeżdzić na fullu dlatego pytam. Na hardtailu z silnikiem Boscha trochę pojeżdziłem w alpach w okolicach jeziora Garda i sprzęcior mnie kupił 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Bo napisałeś, że chcesz dojeżdżać do pracy, a w niedzielę po lesie. W niezbyt wymagającym terenie. To po co full? Tylko generuje koszty serwisu. Nie wiem ile masz wzrostu, ale seria Tygon nie ma rozmiaru S (to w razie, jakbyś miał w okolicach 170-172 cm), dla mnie był jeden z powodów, by brać Tayena. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października (edytowane) @burz Z tym że tak czy siak jest już jest drogo. Tysiąc czy dwa w jedną czy drugą to już nie jest taka różnica przy tych kosztach. A na fulla w elektryku trzeba patrzeć trochę inaczej niż w analogu. W analogach hardtaile są bardzo istotne przez mniejsze straty energii, zwłaszcza w terenie gdzie tylny amor nie jest tak potrzebny. W elektrykach to już nie ma znaczenia, a jeśli tak to lepiej mieć z tyłu amor niż nie mieć, nawet przejeżdzając przez krawężnik. Takie zdanie me. A no i w elektryku jakoś jeszcze bardziej widzę napędy 1X niż w analogach. A lubię 1x w analogach. Edytowane 5 Października przez WojtasTaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Elektryk z silnikiem centralnym chyba wymusza napęd 1x... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Z midem tak, z silnikiem w tylnym kole nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października W dniu 5.10.2024 o 12:48, burz napisał: Elektryk z silnikiem centralnym chyba wymusza napęd 1x... Nie. Yamaha oferuje w szosowych giantach 2x11. W dniu 5.10.2024 o 12:22, burz napisał: Bo napisałeś, że chcesz dojeżdżać do pracy, a w niedzielę po lesie. W niezbyt wymagającym terenie. To po co full? Tylko generuje koszty serwisu. Nie wiem ile masz wzrostu, ale seria Tygon nie ma rozmiaru S (to w razie, jakbyś miał w okolicach 170-172 cm), dla mnie był jeden z powodów, by brać Tayena. Po co full. Jeżdżę elektrycznym fullem praktycznie wyłącznie po asfalcie. Mam też innego E , hardtaila. Komfort jazdy w typowych drogowych nawet warunkach (krawężniki, dziury w asfalcie i inne) powoduje że hardtailem jeżdżę wyłącznie na długich dystansach bo do fulla nie mogę wsadzić większej baterii. Gdybym mógł to hardtaila bym się pozbył. Koszty (powiedzmy roczne) - smar i olej do komory powietrznej dampera 10-20pln - zestaw łożysk 200 - koszt jednorazowy prasy do łożysk 300. Serwis dampera jak powyżej nie wymaga żadnych praktycznie narzędzi poza kluczem imbusowym i żadnej zaawansowanej wiedzy. Wygenerowany regularny koszt dodatkowy do hardtaila to 220 pln. Autor chce do tego w lekki teren. Koszty w zestawieniu z dodaną wartością jakości jazdy - żadne. Przy elektryku bujanie zawieszenia - pomijalne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacqNDW Napisano 17 Października Udostępnij Napisano 17 Października @kapsel7 podzielisz się co wybrałeś? Sam zastanawiam się nad Gepidą, ale faktycznie niewiele o niej można znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel7 Napisano 18 Października Autor Udostępnij Napisano 18 Października @MacqNDW Zakup przełożyłem na za 3 tygodnie ze względu na urlop ale zdecydowałem się na Kellysa r50 chyba że będzie w zbliżonej cenie R90. Chyba wolałbym coś na Boschu ale na ten moment ciężko coś znależć w tych widełkach cenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacqNDW Napisano 21 Października Udostępnij Napisano 21 Października Jasne W takim razie chętnie przeczytam na czym stanęło bo pewnie w listopadzie też będę się na coś decydował. U mnie tak samo Bosch na prowadzeniu, ale poza Gepidą i jakimiś Ghostami niewiele ciekawego można znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi