Skocz do zawartości

[buty zimowe] bardzo ciepłe

chopmaz

Rekomendowane odpowiedzi

@nctrns także zakupiłem i mam podobne odczucia, nie są to super ciepłe buty

Próbowałem skarpety merino trekkingowe, merino narciarskie, narciarskie inne, zwykłe letnie rowerowe i żadne nie dają komfortu przy czasie jazdy około 2h.

Obecnie czekam na podgrzewane 😁

edit : testowane w temp na zewnątrz 1-3 st bez słońca

Edytowane przez szajbna

No dobra pany, a jak skręciliście buta? Na "maxa" czy "luz" na skietach został?

Zimowych nigdy nie dopinam tak jak letnich. Chociaż kusi. Tak jak w trekingach zimą - lekki luzik musi być. Wczoraj miałem skuchę w MW5. Lewy but tradycyjnie, prawy troszkę mnie poniosło i bardziej ściągnięty. Efekt - lewa stopa ok, w prawej na na paluchach duskomfort w postaci chłodku po jakiejś 2h jazdy. Skiety jakieś tam zimowe rowerowe z Decla.

Dziś testy butów MW7 razem z "podgrzewanymi" skarpetkami od skośnego.

Jazda ponad 80km temperatura od -1 do 6st. Momentami duży wiatr dziś góry nie oszczędzały.

Skarpetki szału nie zrobiły ale palce nie zmarzły, choć komfort to był dopiero w okolicach temp zew. 6st.

Skarpetki oceniam pozytywnie jak za 90zł to można polecić, choć podana temp 60st to żart oczywiście🤣

Na 1 poziomie nie czuć nic praktycznie, na 2 jest lepiej , na 3 jest ciepło ale uwaga to odczucia z domu. 

Ważne że po 3,5h jazdy w niepogodę nadal miały energię choć początkowo jechałem na 1 poziomie a następnie na 3.

Rozmiar jest trochę duży na moją stopę 44/45 więc jak ktoś ma mniejszą lepiej szukać innych.

Wniosek co do butów że są dla mnie zwyczajnie słabo ocieplone zresztą widać to jak zaglądnie się do środka.

Całkiem możliwe ze dla Shimano buty winter to takie od 0st do 10st bo w temperaturach ujemnych jeżdżą tylko nieliczni 😉

Generalnie zimowe buty na krajowym runku to w zdecydowanej większości żart. Oczywiście każdy inaczej odczuwa temperaturę, co zależy m.in. od krążenia. Ja np. najlepiej czuję się wtedy, kiedy mogę jeździć w pełnym słońcu przy min. 30 stopniach. Ale jesienią czy zimą jest dramat na rowerze. Shimano to spoko buty, ale na jesień. Już w okolicy 2-3 stopni na plusie robi mi się w nich zimno. 

Fajne są Lake czy 45NRTH, ale to bardzo specyficzne i drogie obuwie. Najlepiej pokombinować z skarpetkami, lub wkładkami (podgrzewanymi). 

45NRTH ma faktycznie buty które wyglądają na ciepłe i zakres temperatur mają zacny, tylko że te buty wyglądają jak snowboardowe 🤣

Lake wygląda podobnie choć lepiej, ich model MXZ304 miałby szanse u mnie 🤔 

Ja następne testy w podobnej temperaturze zrobię z dodatkowym ochraniaczem na obuwiu. 

• +1 pomógł 1

A ja nie zmieniając nic, poza luźniejszym zapięciem, odczułem w MW7 poprawę. Zapinam tak, że jest luz o wiele większy niż w butach letnich, stopa chodzi nawet lekko przód tył, ale dziś po zmroku, pod wiatr, ok 1 stopnia - nie było mi ciepło, ale nie było też zimno tak jak pisałem w poprzednim poście. Powiedzmy że było na granicy komfortu.

• +1 pomógł 1

Godzinę temu, nctrns napisał:

A ja nie zmieniając nic, poza luźniejszym zapięciem, odczułem w MW7 poprawę. Zapinam tak, że jest luz o wiele większy niż w butach letnich, stopa chodzi nawet lekko przód tył, ale dziś po zmroku, pod wiatr, ok 1 stopnia - nie było mi ciepło, ale nie było też zimno tak jak pisałem w poprzednim poście. Powiedzmy że było na granicy komfortu.

No dobra, a po zapięciu rzepem nie uciska Cię? Pierwsze zapięcie, czyli boa zostawiam ze sporym luzem, ale jak użyję rzepa to robi się ciasno.

To ja może trochę ułatwię...lub utrudnię. 😁

https://velo-store.pl/rog352053-buty-rogelli-r-1000-artic-czarny

Buty mają dobre opinie. Sklep legitny, przynajmniej z tego co udało mi się ustalić, bo nigdy nie korzystałam. Z kodem rabatowym BBF5 lub outnov5 dodatkowe 5% rabatu. Zamówilem przed chwilą. Z wysyłką wyszło 479,43 zł. U nas najtaniej 580. 

Za newsletter dają 10% rabatu, ale nie działa na przecenione produkty, więc nie musicie kombinować - już sprawdziłem. ;)

Edytowane przez TheJW