Skocz do zawartości

[garmin] strefy tętna garmin epix

Xzc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Od około 5 tygodni używam garmina epixa 2 pro w trakcie jazdy na rowerze oraz do innych aktywności, nigdy nie używałem czujników tętna, ale skoro ten zegarek rejestruje puls to zacząłem zwracać na to uwagę i teraz zastanawiam się, czy on automatycznie wyznacza sobie strefy czy ja mam w jakiś sposób to skonfigurować ? 5 strefę pokazuję od pulsu o 170 gdzie czuje się jeszcze w miarę świeżo tz. nie sprawia mi problemu rozmowa w trakcie jazdy ani nie czuje przesadnego zmęczenia taka sytuacja ma miejsce do ok 180 uderzeń gdzie po przekroczeniu tej granicy rzeczywiście zaczyna robić się nieprzyjemnie. Stąd moje pytanie czy strefa 5 powinna wyglądać w taki sposób czy rzeczywiście to powinien być zakres kiedy zaczynam odczuwać dyskomfort ? Jeśli tak to jestem w stanie w jakiś sposób dokonać kalibracji garmina aby to dostosować ?

Edytowane przez Xzc

Garminy i inne automatycznie wyznaczają zakresy tętna na podstawie aktywności fizycznych. Im częściej jezdzisz, tym dokładniej będą one wyznaczone. Jeśli chcesz to zrobić manualnie, to trzeba iść na badania wydolnościowe, które podczas aktywności z krwi wyznaczą poszczególne zakresy tętna, próg mleczanowy, max. tętno, VO2 max, parametry krwi, parametry oddychania.

Aby miało to sens, to takie badania powinien przeanalizować trener i dostosować do tego treningi. Nie każdy to potrafi. A wyznaczanie samych stref dla jazdy bez planu i składu długoterminowo moim zdaniem nie ma sensu.

Odczucia odczuciami. To zależy od dnia, od predyspozycji, ilości glikogenu w mięśniach itp. itd. Strefy tętna zależą też od wagi, wieku, wytrenowania i innych czynników.

Temat RZEKA, można o tym całe laboraty opisywać.

Jeszcze jak dodać do tego, że na rowerze trenuje się na podstawie miernika mocy, a nie stricte pod tętno, to dopiero robi się fajnie :) Ale to też temat rzeka, bo ja jako biegacz ultra-dystansów zwracam uwagę na rowerze na tętno, nie na moc z korby. Tym niemniej, aby Garmin zaliczał statystyki z roweru do pułapu tlenowego należy jezdzić z miernikiem mocy.

Przykładowo moje strefy tętna pod bieganie wyglądają tak:

1. Strefa szara regeneracyjna do 143.

2. Stefa spokojna niebieska do 155 (próg mleczanowy).

3. Strefa aerobowa żółta do 164.

4. Strefa progowa do 172.

5. Strefa maksymalna-konia, powyżej 172.

I teraz - porównywanie stref z kimś innym nie ma sensu, bo jak wspomniałem: ważna jest waga, staż sportowy, tempo biegu/WAT-y na rowerze na poszczególnych zakresach.

Przy czym!

Osoby, które przeprowadzają badania, twierdzą, że średnio tętno podczas biegu a na rowerze ma różne zakresy o około 8-10 uderzeń mniejsze podczas aktywności na rowerze. Dlatego ja trenując bazę tlenową, staram się jeździć do tętna 133, aby przebywać w swoich dolnych zakresach biegowych, które rozwiają moje możliwości na małym zmęczeniu przy biegach powyżej 10h, bo takie uzyskuję średnie tętno będąc w strefie regeneracyjnej przez większość czasu biegu.

Edytowane przez adrian_9908