Skocz do zawartości

[bike-discount] świadoma sprzedaż podrobionych produktów

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🖐️

zostawiam jako ciekawostkę. Kupiłem tanie koło składane przez dike-discount na obręczy Newman Performance 22. Przyszło, ale coś mi śmierdziało mimo, że ostatnio dobrze się odżywiam. Intuicja nie dawała mi spokoju, a że jestem Polakiem to nie ma ze mną miękkiej gry.

Na obręczy brak jakichkolwiek oznaczeń jak przy chińskich produktach. Gdzieś na wielkiej folii znalazłem naklejkę "H&S Laufrad 29" Shimano HB-TC500-15-B Centerlock 15x110". H&S to marka prowadząca stronę bike-discount. A zamówiłem produkt "29" HB-TC500 CL 15x110mm / Newmen Performance 22 Front Wheel". Obręcz ani nie prezentuje się oryginalnie, ani nie ma o niej wzmianki na naklejce zewnętrznej. Napisałem maila do działu obługi klienta w grzeczny sposób, że otrzymałem produkt, który nie prezentuje się jak ten który zamówiłem, co również potweirdza to naklejka, załączyłem zdjęcia koła/obręczy i zdjęcie naklejki.

Otrzymałem pierwszą odpowiedź:
"You have sent us a photo of the wheel that matches the picture on our homepage.
You say that you have ordered a 29” HB-TC500 CL 15×110mm. The label you sent us bears this name."

Podpaliłem się. Żaden dojcze nie będzie sikał na mnie i mówił, że to deszcz.

Napisałem do Newmen Components o opinię i otrzymałem odpowiedź:
"(...)this is NOT a NEWMEN..."

W elokwentny sposób go obraziłem, przytoczyłem jeszcze raz wszystko i bardziej zdecydowanie zażądałem wyjaśnienia pochodzenia obręczy. Dodałem również otrzymaną odpowiedź od Newmen Components. Odpisali mi po 5 minutach, że mam odesłać produkt. Tyle.
Produkt zniknął ze strony, nawet został usunięty z archiwum. Razem ze zdjęciami. Zniknął również numer identyfikacyjny dla zatowarowania. Wszystko co mogli usuneli.

ALE w panice zapomnieli, że obręcz wisi u nich również jako pojedyncza część i można spobie popatrzeć na nią pod tym linkiem  https://www.bike-discount.de/en/newmen-performance-22-29-32-hole-rim?number=20136612

Hobbistycznie prowadzę dalej korespondencję z Newmen Components i małymi kroczkami podpuszczam ich coraz bardziej za każdym razem podając im nowe smaczki, bo wychwyciłem jeszcze kilka tematów. 

Także uwaga. Trusted Shop nie powinien wpływać na naszą czujność :)

Edytowane przez WojtasTaba
  • +1 pomógł 6

Niepotrzebnie się napinasz... Duży sklep to i błędy się zdarzają. Odzyskałeś pieniądze i dobrze...

Natomiast Twoje spojrzenie - nacechowane emocjonalnie - zwłaszcza, że ten Niemiec tylko czeka, żeby Cię oszukać 🙂 - jest tylko jednym z kilku, które przychodzą mi do głowy.. Żeby to była próba sprzedaży podróby, to najpierw ten Newmen musiałby sam mieć w ofercie obręcze o nazwie "Performance 22", a sprawdziłem przed chwilą, że nie mają...ten performance zaczyna się od 30 🙂Więc widzę co najmniej dwie możliwości:

-sklep niewłaściwie opisał towar jako Newmen Performance 22, choć była to jakaś obręcz no name - ot po prostu bajzel,

-to był Newmen, ale taki do którego sam Newmen się nie przyznaje (po prostu tani oem dostarczany przez Newmena do sklepów jako budżetowa wersja do składania na tym tanich kół, bez żadnych widocznych związków z ofertą Newmen) - jeśli tak, to błędem sklepu było sugerowanie, że to jest obręcz z normalnej oferty Newmen. Zresztą zobacz, co Google wypluwa na hasło "Newmen Performance 22". Są odnośniki właśnie do BD i do jakichś prostych miejskich/hybrydowych rowerów nieznanej mi marki Drössiger. Zresztą w opisie kół tych rowerów jest taka fraza - która być może da Ci do myślenia: Newmen Performance 22 stealth 28". To stealth pachnie na kilometr obręczą oem bez żadnych napisów, naklejek, logotypów. Czyli prosta obręcz, którą może Newmen sprzedaje producentom kół, ale której nie umieszcza w swojej ofercie dla konsumentów. A że BD ma historię sprzedaży różnych rzeczy z kanału oem - czyli produktów, które były przeznaczone dla producentów rowerów, do montażu ale zalegają im na składzie i lepiej jest je upłynnić klientom końcowym, to nie jest żadna tajemnica. Nawet na forumrowerowym były wpisy o tanich amortyzatorach bez pudełek właśnie w BD.

A tak swoją drogą c'mon to jest obręcz za 27 EUR...

-

• +1 pomógł 2

Mogło by nawet kosztować 1,50 euro. Za małe kwoty dajesz się robić w wała? :D

Widziałem w katalogu, że nie ma obręczy linii Performance o wew. szerokości 22 cm, ale tak też pomyślałem, że to może jakaś oem felga daltego zadałem pytanie do producenta, który jednoznacznie mi odpowiedział, że oni nigdy nie produkowali takich felg. Nie będę teraz pobłażał dlatego, że a może Newmen się wsydzi tych felg, albo cokolwiek innego. To nie ja mam się tym przejmować.

Napinam się bo taki świat. Wczoraj felga do roweru, kilka dni temu uszkodzenie auta na parkingu, 2 tygodnie temu zrypany montaż drzwi do mieszkania... Jeśli człowiek chce się odnaleźć w tym świecie to trzeba umieć stawiać sprawy na ostrzu noża.

A no i nie spiąłem się bo to zwykły błąd. Mieli szansę to napisać w odpowiedzi. Spiąłem się, bo próbowali mnie kantować.

No widzisz... Sam sobie odpowiadasz. Nie ma w katalogu Newmen takiej obręczy, to co ma odpowiadać na maile klientów taki customer service Newmena...? Nie to nie nasza obręcz... Tam też pewnie pracuje jakiś nisko opłacany człowiek, który ma gdzieś wnikanie w szczegóły i tyle, nawet jak rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Bo gdybyś był sklepem albo producentem rowerów, to - jestem przekonany - że rozmawiano by z Tobą zupełnie inaczej... Tak Panie @WojtasTaba jakiej obręczy potrzebuje? 22? OK, nie ma sprawy, że nie mamy jej w katalogu. Jak zamawia Pan 1000 szt., to będzie...Gdzie dostarczyć?

Błędem sklepu było przypisanie nazwy Newmen do tego oema, mimo że zapewne od Newmenta je mają. Jak zrobiłeś szum, to wyszedł kwas, bo okazało się, że mieli sprzedawać oem, a nie psuć biznes samemu Newmenowi i koła ze sklepu usunęli... O obręczy zapomnieli, albo raczej nie pomyśleli, bo reklamowałeś koła a nie obręcz 🙂

Wyjdź na rower, to Ci złość przejdzie... 

Edytowane przez HSM
  • +1 pomógł 1

Ty mówisz, że mam za mało współczucia dla innych, a ja że Ty masz za dużo współczucia dla nich :) . Współczucie w tym roku liczył bym na 5 cyfrową kwotę, a tak to jestem tylko niecałe 2000 zł w plecy. Zresztą współczucie to nie adekwatna reakcja wobec osób które np. coś zepsuły i nie zamierzają tego wyprostować, które próbują mnie zlać, albo oszukać, albo mimo sytuacji nie planują poświęcić sprawie, w której ja tracę przez ich czynności chwili więcej czasu. A szczególnie kiedy to wszystko pojawia się na raz. Nie dogadamy się  ;)

Edytowane przez WojtasTaba

Sklep nie wystawia ot tak towaru z palca, więc przypadkowo nikt tego produktu nie wrzucił. Na początku chcieli zbyć, dostali drugą wiadomość to proszę odesłać, tu są pieniądze a przy okazji czyścimy wszystko ze strony.

No sorry ale nie, to nie jest czepianie się bez powodu. Na szczęście to nic wielkiego i mała kwota.