nieznany2 Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) Witam. Parę lat temu zacząłem zabawę z rowerem szosowym. Jako iż jestem majsterkowiczem i miałem ramę szosową stalową, postanowiłem, że zbuduje i skosztuje jazdy na rowerze szosowym. Zbudowałem swój pierwszy rower, z którego jestem bardzo zadowolony i wkręcony, ale teraz chciałbym wymienić ramę na jakąś karbonową. Szukałem informacji na forach, przeglądałem dużo stron i zasięgnąłem opinii u sprzedawców/serwisantów. Całkiem niezłym rozwiązaniem okazał się chiński karbon, dlatego chciałbym zapytać każdego kto miał do czynienia z karbonem z chin, zamawianiem ramy z Chin i każdego specjalistę w tej dziedzinie, jakie firmy są godne polecenia takie, które specjalizują się w tym i produkują np. ramy popularne wśród tamtejszych mieszkańców, które można spokojnie w ciemno brać i mieć pewność, że nic nie pęknie od samej jazdy. Chciałbym tu stworzyć wiarygodny ranking dla osób które tak samo, jak ja poszukują ramy karbonowej z Chin. Edytowane 30 Września przez nieznany2 Błąd w tekście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Cytat które można spokojnie w ciemno brać i mieć pewność, że nic nie pęknie od samej jazdy. Nie ma takich. Możesz kupić ramę od treka, gianta, speca cz pinarello a i tak nikt ni tego nie zagwarantuje. Producentów na jakich możesz zerknać jest sporo, flyxii, hongfu, carbonda itd. Najważniejsze to unikać podróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 5 godzin temu, nieznany2 napisał: miałem ramę szosową stalową 5 godzin temu, nieznany2 napisał: ale teraz chciałbym wymienić ramę na jakąś karbonową Zdajesz sobie sprawę z tego, że będziesz musiał wymienić wszystko? Skoro rama stalowa, to zapewne ma ze 20-30 lat. Żadna część nie będzie ci pasowała do współczesnej karbonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Ja moge polecic Seraph SERAPH Official Store - Detaliczny sklep online, Najczęściej sprzedawany i więcej AliExpress Mam cztery rowery na karbonowych ramach od nich. Dwa gravele i dwa mtb enduro. Oni tez sprzedaja w US i chyba w Niemczech. Byl tez kiedys sklep w Krakowie (widzalem w necie) Ale oczywiscie kupujesz na wlasna odpowiedzialnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Tak jak napisał @TheJW. To nie ma sensu, bo nie przełożysz praktycznie niczego do nowego roweru. Druga sprawa, to że aktualnie praktycznie wszystko wychodzi pod hamulce tarczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieznany2 Napisano 30 Września Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2 godziny temu, TheJW napisał: Zdajesz sobie sprawę z tego, że będziesz musiał wymienić wszystko? Skoro rama stalowa, to zapewne ma ze 20-30 lat. Żadna część nie będzie ci pasowała do współczesnej karbonowej. Części były kupowane nowe Tylko rama i widelec zostały stare reszta to nowe części, więc największy koszt to będą prawdopodobnie klamkomanetki (bo mam hamulce szczękowe) suport, nowe hamulce tarczowe, piasty i pewnie przerzutka przednia bo jest na obejmę. Ale doskonale wiem że może się okazać że coś nie pasuje i będę musiał wydawać pieniądze w nowy napęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Sztyca jeżeli rozmiar jest inny. Mostek masz A-head? Koła, nie tylko piasty, bo nie ma sensu przeplatać na zużytą obręcz pod szczęki. Co Ci realnie zostanie? Siodełko i kierownica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 54 minuty temu, nieznany2 napisał: może się okazać że coś nie pasuje Złe sformułowanie. Zadaj sobie pytanie co pasuje. Bo moim zdaniem najbardziej trafną odpowiedzią będzie nic. Czyli musisz złożyć cały nowy rower co jest zupełnie nieopłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieznany2 Napisano 30 Września Autor Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) Godzinę temu, Krypto.Szosowiec napisał: Godzinę temu, Krypto.Szosowiec napisał: Sztyca jeżeli rozmiar jest inny. Mostek masz A-head? Koła, nie tylko piasty, bo nie ma sensu przeplatać na zużytą obręcz pod szczęki. Co Ci realnie zostanie? Siodełko i kierownica? Napęd cały zostaje z wyjątkiem przedniej przerzutki i suportu Koła są nowe i nie mają dużych śladów eksploatacji Mostek mam Jedynie trzeba kupić klamkomanetki hydrauliczne razem z hamulcami, przerzutkę przód, piasty i nową kierownicę Edytowane 30 Września przez nieznany2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Przerzutka ,kaseta to jakie teraz masz ? żeby się nie okazało że jakieś 7/8sp , wtedy powodzenia w szukaniu hydrauliki do tego . Jak dla mnie zupełnie nie warto , jak składać to całkowicie nowy rower , z sztywnymi ośkami , hydrauliką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 4 godziny temu, JWO napisał: Ja moge polecic Seraph.... Dwa gravele Możesz podesłać modele ram które kupiłeś? Jak z suportem, bo wszędzie tam jest chyba press-fit , jakich używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) @RafalxM Do gravela juz nie ma, bo to bylo 5 lat temu. W jednym mam PressFit, a w drugim BSA. Pozniej ramy szosowe i grawelowe robili tylko BSA. MTB to ta: Pełne zawieszenie rama MTB, 29er, rama AM, rama zawieszenia, doładowanie carbon 29, rama rowerowa 148mm, wszystko górskie, AM, nowe - AliExpress 18 a tu rower: A BB to PressFit, bo kupowalem prase do wciskania. Shimano Deore XT BB-MT800 Bottom Bracket PressFit Hollowtech II - PF41-89.5/92-24 (bike24.com) PS: Gravel to cos takiego Rama rowerowa żwiru z włókna węglowego dla mężczyzn, czerwony kameleon, GR029, konkurencja rowerowa, projekt fabryczny, rama na zamówienie. Rama żwirowa - AliExpress 18 Edytowane 30 Września przez JWO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieznany2 Napisano 30 Września Autor Udostępnij Napisano 30 Września 1 godzinę temu, marcin_ostrów napisał: Przerzutka ,kaseta to jakie teraz masz ? żeby się nie okazało że jakieś 7/8sp , wtedy powodzenia w szukaniu hydrauliki do tego . Jak dla mnie zupełnie nie warto , jak składać to całkowicie nowy rower , z sztywnymi ośkami , hydrauliką . Napęd jest Shimano 105 2x11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października W dniu 30.09.2024 o 08:45, TheJW napisał: Zdajesz sobie sprawę z tego, że będziesz musiał wymienić wszystko? Skoro rama stalowa, to zapewne ma ze 20-30 lat. Żadna część nie będzie ci pasowała do współczesnej karbonowej. W dniu 30.09.2024 o 09:46, Krypto.Szosowiec napisał: Tak jak napisał @TheJW. To nie ma sensu, bo nie przełożysz praktycznie niczego do nowego roweru. Druga sprawa, to że aktualnie praktycznie wszystko wychodzi pod hamulce tarczowe. W dniu 30.09.2024 o 12:00, chrismel napisał: Złe sformułowanie. Zadaj sobie pytanie co pasuje. Bo moim zdaniem najbardziej trafną odpowiedzią będzie nic. Czyli musisz złożyć cały nowy rower co jest zupełnie nieopłacalne. Ale że jak to? Pod BSA, QR i szczęki nie kupię ramy?OMG! Tego jest jeszcze całkiem sporo jak się komukolwiek wydaje a całkiem spoko opcją jest Trifox x8 https://pl.aliexpress.com/item/33003319754.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&gclsrc=aw.ds&&albagn=888888&&ds_e_adid=&ds_e_matchtype=&ds_e_device=c&ds_e_network=x&ds_e_product_group_id=&ds_e_product_id=pl33003319754&ds_e_product_merchant_id=101356645&ds_e_product_country=PL&ds_e_product_language=pl&ds_e_product_channel=online&ds_e_product_store_id=&ds_url_v=2&albcp=19366866399&albag=&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIldGx2_vsiAMVDViRBR3AVijlEAQYASABEgJDjvD_BwE Tak, że ten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieznany2 Napisano 19 Października Autor Udostępnij Napisano 19 Października W dniu 30.09.2024 o 13:20, JWO napisał: @RafalxM Do gravela juz nie ma, bo to bylo 5 lat temu. W jednym mam PressFit, a w drugim BSA. Pozniej ramy szosowe i grawelowe robili tylko BSA. MTB to ta: Pełne zawieszenie rama MTB, 29er, rama AM, rama zawieszenia, doładowanie carbon 29, rama rowerowa 148mm, wszystko górskie, AM, nowe - AliExpress 18 a tu rower: A BB to PressFit, bo kupowalem prase do wciskania. Shimano Deore XT BB-MT800 Bottom Bracket PressFit Hollowtech II - PF41-89.5/92-24 (bike24.com) PS: Gravel to cos takiego Rama rowerowa żwiru z włókna węglowego dla mężczyzn, czerwony kameleon, GR029, konkurencja rowerowa, projekt fabryczny, rama na zamówienie. Rama żwirowa - AliExpress 18 Zainteresowałeś mnie tą marką. Czy możesz opowiedzieć coś więcej? Np czym się kierowales przy wyborze, na co zwracać uwagę, czy teraz patrząc z perspektywy czasu i doświadczenia też byś zamawiał z tej samej firmy, jak wyglądała komunikacja i jak byś ocenił stan ramy, jakość wykonania i czy jak zamawiałeś z Ali to płaciłeś podatek antydumpingowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Mieszkałem kilkanaście lat w Szanghaju, wiec był i chinski i international reaserch. Przekonało mnie ze sprzedają to legalnie i w US i w EU. Jakbym potrzebował nowej ramy, na pewno kupiłbym od nich. Mam cztery rowery na tych ramach, które sam składałem. Precyzja wykonania jest bardzo dobra. Dwa z nich to mtb enduro, wiec trochę dostają w d… i nic nim nie jest. Jedna ramę przywiozłem koledze który zdecydowanie lata i skacze na niej wyżej niż ja. Nie a żadnego problemu. W podatkach nie pomogę, bo jak pisałem, mieszkałem w Chinach i kupiłem na taobao (chińskim Allegro), czyli na lokalnym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieznany2 Napisano 27 Października Autor Udostępnij Napisano 27 Października Prosił bym o komentarz od osób, które są doświadczone w zamawianiu z chin. Czy warto przez aliekspress, czy lepiej komunikować się bezpośrednio z firmą i dogadać się o zaniżenie ceny na fakturze itd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaido2 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Ali i wysyłka sprzedającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października "seller shipping method" za kilka stów albo wybór czegoś od firmy, która ma europejski magazyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turysta05 Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Tak troche OT, ale ważna sprawa dot. jakości tych zakupów z Chin: W dniu 20.10.2024 o 13:53, JWO napisał: Mieszkałem kilkanaście lat w Szanghaju, wiec był i chinski i international reaserch. Przekonało mnie ze sprzedają to legalnie i w US i w EU. Jakbym potrzebował nowej ramy, na pewno kupiłbym od nich. Mam cztery rowery na tych ramach, które sam składałem. Precyzja wykonania jest bardzo dobra. Dwa z nich to mtb enduro, wiec trochę dostają w d… i nic nim nie jest.... @JWO skoro składałeś w Chinach, to prawdopodobnie użyłeś ich oryginalnych podzespołów, tak? Interesuje mnie szczególnie jakość widelców, np. podobnych: Możesz coś na ten temat napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 29 Października Udostępnij Napisano 29 Października Nie, chinska jest tylko rama Przod: Rockshox Lyrik Ultimate 160mm i drugi 170mm Tyl: Rockshox 210x55 Hmulce, tarcze, przerzutka, korba, BB i kola to Shimnao M8100 i M9100 Opony: Maxxis Minion DHF i DHR Mam jeszcze przednia zebatke chinska 32T (bo chcialem czerwona), siodelko juz nie pamietam jakie i pedaly Promod. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi