WojtasTaba Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Cześć 🖐️ szukam nasadki, która dobrze podoła sobie z nakrętką tarczy center lock, czyli taką która nie ma zfazowanych ząbków pod jakimś tam kątem (przypominam, że nakrętka tarczy jest bardzo cieniutka), jest na tyle głęboka, że nie będzie opierać się o piastę, która super dobrze pasuje do nakrętki i jest z bardzo dobrej jakościowo stali narzędziowej. Najchętniej kupiłbym produkcji Shimano, bo wiem z jakiej fabryki wychodzą ich narzędzia i to jest naprawdę świetnej jakości stal narzędziowa, a przy tym nie są mocno drogie, ale niestety ich nasadka jest zbyt płytka do odkręcenia tarczy. W zasadzie nic ciekawego nie znalazłem na rynku. Nastawiam się już nawet na to, że jak coś kupię to będę musiał przetoczyć początek nasadki, żeby pozbyć się fazki (o ile sama nasadka będzie spełniać resztę wymogów). Możecie mi coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Cytat (przypominam, że nakrętka tarczy jest bardzo cieniutka) Nie każda. Jak chcesz "dobry" to możesz sobie zerknąć na stronę tokena, sprzedają dedykowane do swoich suportów, bez fazowania. Park tool też ma taki model za jakieś 150 plnów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Zmienić nakrętkę na aluminiową, która ma więcej "mięsa" i bez problemu pasuje do niej zwykły, płaski klucz. A jeżeli na siłę chcesz nasadkę bez fazy to ja używam Park Tool'a - spełnia prawie wszystkie Twoje wymagania poza materiałem, bo jest alu, a mimo to spisuje się w warunkach serwisowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Park Tool. Mam i polecam. Nakrętki wymień na aluminiowe. Te cienkie stalowe są kiepskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 10 godzin temu, WojtasTaba napisał: Nastawiam się już nawet na to, że jak coś kupię to będę musiał przetoczyć początek nasadki, żeby pozbyć się fazki (o ile sama nasadka będzie spełniać resztę wymogów). To tutaj też możesz się rozczarować, jak kupiłem kiedyś nasadkę od bikehand i miała tak wielkie luzy po założeniu na suport shimano, fsa i nakrętkę tarczy że obawiam się iż przy nakrętce CL to by się obróciło i uszkodziło nakrętkę, z mocno dokręconym suportem też mogły by być przeboje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) 17 godzin temu, WojtasTaba napisał: jest na tyle głęboka, że nie będzie opierać się o piastę Chciałem kupić coś o tych samych założeniach, ale się okazało, że "takie rzeczy tylko Erze". Jak dobra stal to płytka nasadka. Tylko Bike Hand YC-29BB spełniał warunek "głębokości". Uznałem, że go przetoczę lub przeszlifuję czołowo, a fizyczna budowa (ilość wypustek) nasadki powinna skutkować brakiem jakiejkolwiek możliwości przeskakiwania. Niepomny głosów przestrzegających przed kupnem BikeHanda, kupiłem go. Nasadka przyszła "uszkodzona" - po pierwsze nie trzeba było jej przetaczać, po drugie była doskonale spasowana, po trzecie wygląda lepiej niż na zdjęciach. Ale jak będziesz miał pecha kupisz "dobrą" Ewentualnie coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-suportu-super-b-pd41803/ - chwalą się, że ze stali Cr-Mo, ale nie wiadomo jak jest hartowana. Tutaj lepszej firmy: https://www.centrumrowerowe.pl/klucz-do-suportu-unior-1609-2bi-us-pd34972/ - wolałbym tę stal (narzędziowa, utwardzana) niż Cr-Mo. Ale są to dywagacje czy klucz wytrzyma 100 czy 1000 cykli. Do odkręcania aluminiowego suportu tymi kluczami polecam patent z naciągniętą prezerwatywą na nakrętkę suportu. Czasem można użyć przezroczystej cieniutkiej folii spożywczej lub folii stretch. Nie rysują się nakrętki Ale wszystko zależy od wielkości luzu. Edytowane 30 Września przez Jendrass 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 30 Września Autor Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) 12 godzin temu, Mihau_ napisał: Nie każda. o 👍 ale jestem skazany conajmniej na odkręcenie 3 cienkich. 12 godzin temu, Maciek.B napisał: (...)i bez problemu pasuje do niej zwykły, płaski klucz. A jeżeli na siłę chcesz nasadkę bez fazy to ja używam Park Tool'a - spełnia prawie wszystkie Twoje wymagania poza materiałem, bo jest alu, a mimo to spisuje się w warunkach serwisowych. Nie chcę płaskiego, bo jestem mocno dynamometryczny. Byle pierdołę przykręcam kluczami/wkrętakami dynamometrycznymi. Wiem, że są klucze płaskie z wejściem np. 1/2" na rękojeści, ale robi się łamana dźwignia, którą ciężko utrzymać bez omsknięcia, szczególnie na takich cienkich nakrętkach. No właśnie widziałem, że są alu i pewnie mniej lub bardziej to działa, ale kurdę. Nawet jeśli to 7075 to spisze się to nie lepiej niż "chińska" stal. Chyba nie dam się przekonać do przykręcania średniej wielkości powierzchni styku momentem 40Nm za pomocą aluminiowej nasadki. Może trochę za konserwatywny jestem, ale z dwojga złego wolę w tym kierunku brnąć. Park tool raczej będzie odpadał, chyba, że zaraz odkryję że mają też stalowe nakrętki to się im przyjrzę. Tokena właśnie biorę ewentualnie pod uwagę. @Rafał87 Cytat To tutaj też możesz się rozczarować, jak kupiłem kiedyś nasadkę od bikehand i miała tak wielkie luzy po założeniu na suport shimano, fsa i nakrętkę tarczy że obawiam się iż przy nakrętce CL to by się obróciło i uszkodziło nakrętkę, z mocno dokręconym suportem też mogły by być przeboje. Właśnie wiem, kurdę strach kupić cokolwiek. O ile w narzędziach w motoryzacji to jestem dosć obcykany, o tyle tutaj już średnio. Poza tym widzę, że w narzędziach rowerowych statystycznie gorsza jakość jest niż w motoryzacji, a ceny powiedzmy podobne. Chyba płaci się za rowerowość. Zaraz przysiądę jeszcze raz, bo muszę już pozamawiać trochę narzędzi. 38 minut temu, Jendrass napisał: Nasadka przyszła "uszkodzona" - po pierwsze nie trzeba było jej przetaczać, po drugie była doskonale spasowana, po trzecie wygląda lepiej niż na zdjęciach. Ale jak będziesz miał pecha kupisz "dobrą" O! Ja trzymałem w ręku "dobrą". Poza tym była strasznie luźna. O szmatce słyszałem, o gumce jeszcze nie W sumie jakby użyć jakiegoś durexa to nawet powinno nie pęknąć :D Chyba, żeby zamówić kilka i może któraś będzie "uszkodzona" 🤔 Edytowane 30 Września przez WojtasTaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Ile razy i jak często chcesz odkręcać te 3 nakrętki. Aluminiowego Park Tool'a używamy w warunkach serwisowych, czyli czasami po kilka razy dziennie i żyje już któryś sezon, więc do użytku domowego będzie dożywotni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 30 Września Autor Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) @Maciek.B Cytat Ile razy i jak często chcesz odkręcać te 3 nakrętki. W punkt. Nie chciałem tego poruszać, bo po 20 latach różnych historii i przejść z narzędziami to już po prostu stało się moją filozofią dobierania rzędzi. Choćbym miał raz użyć to ma być porządny. Nawet nie potrafię się przełamać żeby kupić coś z niższej półki mimo, że w pewnych sytuacjach - tak jak może tutaj miało by to większy sens 😅 Ale czasem nawet używając raz można zniszczyć np. nakrętkę złym spasowaniem, więc tu też nie o przebieg chodzi. Cytat Aluminiowego Park Tool'a używamy w warunkach serwisowych, czyli czasami po kilka razy dziennie i żyje już któryś sezon (...) ... za to to daje mi do myślenia. Edytowane 30 Września przez WojtasTaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października Przecież te narzędzia są celowo zrobione z aluminium. Pomijając te badziewne, stalowe nakrętki z najtańszych tarcz, reszta nakrętek i suporty są zrobione z aluminium. Nie chcesz używać narzędzia twardszego niż odkręcany/ dokręcany element, bo łatwo go wtedy uszkodzić. Przecież nie są robione z aluminium, żeby ładnie wyglądały na półce lub były lżejsze. 11 godzin temu, WojtasTaba napisał: Właśnie wiem, kurdę strach kupić cokolwiek. O ile w narzędziach w motoryzacji to jestem dosć obcykany, o tyle tutaj już średnio. Poza tym widzę, że w narzędziach rowerowych statystycznie gorsza jakość jest niż w motoryzacji, a ceny powiedzmy podobne. Chyba płaci się za rowerowość. Płaci się za to, że serwisów samochodowych masz wielokrotnie więcej niż serwisów rowerowych. Przez to popyt jest większy, a cena może być niższa. Narzędzi rowerowych nie kupuje się tak dużo, a koszt produkcji jest taki sam. Oczywiście, dopłaca się że jest to narzędzie do "Hobby", ale wydaje mi się że nie jest to główny czynnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października (edytowane) Z aluminium zobacz na to: https://pl.aliexpress.com/item/1005006579095665.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.16eaNIo3NIo3Rn&algo_pvid=a13d48b8-cf8d-43b1-8274-f8ada2274eac&algo_exp_id=a13d48b8-cf8d-43b1-8274-f8ada2274eac-0&pdp_npi=4%40dis!PLN!48.67!47.49!!!86.44!84.36!%40211b6c3617278064446352865e828f!12000037738931456!sea!PL!4681096549!X&curPageLogUid=f8FiNRXH66E5&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A Edytowane 1 Października przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holdegron Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października Jest nasadka Prox, kosztuje cztery dyszki: https://biostern.abstore.pl/narzedzia-i-klucze-klucz-prox-do-suportu-hollowteh-nasadowy,c98,p979,pl.html Normalne narzędzie ze stali cr-v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października 8 minut temu, holdegron napisał: Jest nasadka Prox, kosztuje cztery dyszki: Ale jest płytka - nie dojdzie nią do nakrętki ze względu na oś piasty... W dniu 30.09.2024 o 09:43, Krypto.Szosowiec napisał: Nakrętki wymień na aluminiowe. Te cienkie stalowe są kiepskie. Możesz jakieś polecić? Też bym to zrobił kiedyś przy okazji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 1 Października Udostępnij Napisano 1 Października 53 minuty temu, holdegron napisał: Jest nasadka Prox, kosztuje cztery dyszki: https://biostern.abstore.pl/narzedzia-i-klucze-klucz-prox-do-suportu-hollowteh-nasadowy,c98,p979,pl.html Normalne narzędzie ze stali cr-v. Prox to jest taka kupa, że nawet nie ma co tego ruszać, jeżeli gdzieś w okolicy pojawia się słowo "precyzja wykonania". Z tanich firm, SuperB robi dobre narzędzia. Jeżeli chodzi o nakrętki, to kup Shimano. Problem jest taki, że kiedyś były normalnie dostęone za jakieś normalne pieniądze, a teraz ich za bardzo nie ma, a jak już są, to za jakieś absurdalne kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holdegron Napisano 2 Października Udostępnij Napisano 2 Października (edytowane) Nie wiem jak z innymi produktami Prox - tę nasadkę mam, używam, i nie mam zastrzeżeń. Jest na tyle głęboka, że oś swobodnie się mieści. Edytowane 2 Października przez holdegron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi