nicramxx Napisano 29 Września Udostępnij Napisano 29 Września Posiadam rower unibike Viper 2021 z korbą FC-T521, chciałbym ją wymienić na korbę rząd niższą czyli ALIVIO FC-T4010 3x9 48/36/26T 175mm ze wzgledu głównie na cene. W tyle posiadam kasetę 10-rzędową i sie zastanawiam czy ta korba Alivio będzie kompatibilna z tą kasetą gdyż w opisie tej korby alivio jest to, że jest przeznaczona do 9-rzędowych napędów. Czy będą jakieś znaczące róznice w trakcie jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 29 Września Udostępnij Napisano 29 Września (edytowane) Do tych korb zaleca się stosować suporty innej długości. jak zostanie stary suport zmienisz linie łańcucha . Wydaję mi się, że łańcuch 10s będzie pracował na korbie 9s bez większych problemów. Ja przerobiłem temat w odwrotną stronę i działa. Blaty tych korb wyglądają łudząco podobnie więc może warto przymierzyć tańszy blat i wymienić tylko zębatki. Jest taka szansa bo nowsze grupy napędów pozycjonowane niżej czerpały z grupy wyżej. Ja np. zastąpiłem aluminiowy blat w starej korbie m590 na blat stalowy korby mt300. Jednak tą kompatybilność znalazłem w datasheet korby mt300. Edytowane 29 Września przez luker7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicramxx Napisano 30 Września Autor Udostępnij Napisano 30 Września Z tego co widzę na stronie SHIMANO zalecany suport do korby FC-T521 jak i do FC-T4010 jest taki sam czyli BB-ES300 Róznice sa tylko we współczynniku Q - 185,8 ( FC-T521) i 187.8 ( FC-T4010) Długość osi BB-UN/ES (mm)|Gwintowana (normalna): 121-AK dla FC-T521 i 126 dla FC-4010 @luker7 jeśli mówisz że u Ciebie działa w drugą strone to chyba kupię tańszą korbę (FC-4010) i zobacze czy będzie róznica w jeździe. Blatów nie chce wymieniać na nowe, Chyba że może ktoś jeszcze sie wypowie odnośnie tych parametrów czy to będzie odczuwalna róznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Zalecana jest inna długość osi czyli czeka cię wymiana suportu albo jak zostanie stary, to przybliżysz zębatki w strone ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi