Skocz do zawartości

[wideo] Prawidłowe parkowanie roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal wiele osób (niestety) przypina swoje rowery na linkę stalową, którą otwiera się bez klucza szybciej niż kluczem.

Z tej przyczyny postanowiłem nagrać krótki film, na którym można zobaczyć jak należy prawidłowo przypinać rower do stojaka i czym.

• Haha 1

Według mnie dwa zapięcia wystarczą w zupełności.  Przód ok, ale nie widzę sensu szekli oraz łańcucha z tyłu - łańcuchem można by zapleść tylne koło i zostawić kilo-sześćset w domu albo szeklą złapać ramę z kołem i pożegnać sznurek. 

Ja se tak myślę że jak masz rower w którym złodziejowi '"opłaca się" zajumać sztycę z siodełkiem albo kierę z mostem albo samo przednie koło to to jest dobry (w sensie wysokiej wartości) rower do jeżdżenia a nie przypinania gdzieś na mieście. Po prostu jak nie jeździsz na nim to go trzymasz w mieszkaniu/domu albo garażu.

Edytowane przez grzesiowu
  • +1 pomógł 1

Śmiesznie by było jakby ktoś, przy tylu zabezpieczeniach zajumał sztycę z siodełkiem, bo nie spięta linką I na szybkozamykacz ;)

Tak serio to jak wyżej pisali koledzy, podziwiam ilość wożonych zabezpieczeń. Jak wożę swojego 2 kilogramowego OnGuarda, to już mi więcej nie potrzeba.

Edytowane przez NerfMe

20 godzin temu, OnTheBike napisał:

A jaki byś chciał tam mieć komentarz? Słaba jakość obrazu? Nie widać jak i czym przypinać rower?

A choćby taki, czy prawidłowe zapięcie roweru to koniecznie 3 zapięciami na raz, czy to tylko prezentacja różnych technik.

Jeżeli tylko i wyłącznie 3 zapięciami, to ja tu widzę sporą przesadę i wożenie nadmiarowych kilogramów.
Po pierwsze, to w rowerze na miasto wymienia się wszystkie szybkozamykacze na śruby. Czy to imbus, torx czy jakieś kompletnie nietypowe, to już mniejsza. Wychodzi taniej i lżej, a też dobrze zabezpiecza.

Kolejna rzecz wymagająca komentarza, to dlaczego z tyłu ulock łapie tylko koło. Dlaczego nie jest jeszcze za ramę złapane?
Wypadałoby wyjaśnić, dlaczego takie przypięcie za koło jest w miarę bezpieczne.

Dużo lepszy materiał by był, jakbyś pokazał na przykładzie różnych typów stojaków, jak można się bezpiecznie przypiąć.

20 godzin temu, OnTheBike napisał:

Więcej to nie są warte od roweru. Jedna opona to 150zł + koło 100zł razy 2 koła to już 500zł

A każde z tych zapięć kosztuje około 400zł.
Widać, że masz je już jakiś czas, więc kupione jak były tańsze. Ale dzisiejsze ceny są jakie są.

12 godzin temu, RabbitHood napisał:

Szczerze - do takiego złomiaka jak ten z miniaturki to i zwykła linka wystarczy.

Nie tyle zwykła linka, co sznurówka - poziom zabezpieczenia ten sam a 10x tańsza w zakupie.

Cytat

czy prawidłowe zapięcie roweru to koniecznie 3 zapięciami na raz, czy to tylko prezentacja różnych technik.

Skoro jest kilka zamków założonych tzn. że ma być kilka jednocześnie a nie jeden i w dodatku linka lub gówniany ulock/łańcuch jak to zwykle wygląda.

Cytat

Po pierwsze, to w rowerze na miasto wymienia się wszystkie szybkozamykacze na śruby.

Nie ma co zakładać, że śmieć, który kradnie rowery nie będzie mieć imbusa czy innego klucza.

Osobiście miałem zwyczaj przytwierdzać siodło do ramy starym, wyciągniętym łańcuchem ale dałem sobie z tym spokój.

Cytat

Kolejna rzecz wymagająca komentarza, to dlaczego z tyłu ulock łapie tylko koło. Dlaczego nie jest jeszcze za ramę złapane?
Wypadałoby wyjaśnić, dlaczego takie przypięcie za koło jest w miarę bezpieczne.

Jest to tzw. metoda Sheldon'a Brown'a. Przy ulocku łapiącym koło w trójkącie nie można ani zabrać roweru ani koła.

Natomiast w przypadku drogich rowerów może się opłacać przeciąć oponę razem z obręczą.

Dlatego ta metoda nie jest zalecana do drogich rowerów.

Tutaj nie było wyjścia bo mini ulock jest za mały, aby nim jednocześnie przypiąć tylne koło i ramę.

Cytat

Dużo lepszy materiał by był, jakbyś pokazał na przykładzie różnych typów stojaków, jak można się bezpiecznie przypiąć.

Nakręcę taki gdy będę otrzymywać wynagrodzenie z tytułu umieszczania filmów na yt.

Cytat

A każde z tych zapięć kosztuje około 400zł.

Kosztują do 250zł nowe na alledrogo, niektórzy sprzedający mają fantazję i rzeczywiście sprzedają po 450zł ale nie ma obowiązku od nich kupować.

Jakby taki rower na miasto kosztował naście tysięcy, to kilka zapięć ma sens. W przypadku kilku tysięcy, to przerost formy i zbędne kombinacje przy parkowaniu.

Cytat

Nie ma co zakładać, że śmieć, który kradnie rowery nie będzie mieć imbusa czy innego klucza.

Większość nie ma, bo po co bawić się w odkręcanie jak obok stoi gorzej zabezpieczony lub z szybkozamykaczami.
Tak samo można powiedzieć, że nie ma co zakładać, że złodziej nie ma solidnej kątówki lub dobrego zestawu do otwierania zamków i nie rozbroi tego wszystkiego co masz poniżej minuty.

Cytat

Tutaj nie było wyjścia bo mini ulock jest za mały, aby nim jednocześnie przypiąć tylne koło i ramę.

Przecież to standard, a nie mini. Spokojnie się złapie za ramę i koło.
Mam NY, który jest o 2cm krótszy i przeważnie da się spiąć w takich stojakach. Kwestia dobrego ustawienia roweru względem stojaka.

Tutaj można było długim spiąć tył, a przednie koło z ramą łańcuchem.

Cytat

Kosztują do 250zł nowe na alledrogo

Pokaż te oferty, bo mi allegro nie znajduje tak tanich.

Do 250 są wersje mini, czyli z cieńszym prętem. Linki podałeś do standardowych.