Skocz do zawartości

[Ból karku łokci i nadgarstów] Jak ustawić pozycje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kilkanaście tygodni testuje nowy sprzęt i nie mogę znaleźć komfortowej pozycji. Używam rękawiczek. Siodełko próbowałem ustawiać w różnych konfiguracjach do przodu do tyłu itp. Wysokość siodełka ustawiłem Metoda LeMonda i też dużo to nie pomogło. Mój problem jest taki że po tych kilkunastu kilometrach boli mnie kark i czuje dyskomfort na łokciach. Co do łokci nie wiem czy po prostu moja pozycja może jest jakaś dziwna i nie mogę ich za bardzo uginać ? Myślałem że może ta rama jest po prostu za duża ? mam 190 cm 104kg wagi i długość nogi wewnątrz 92cm   ramę 21. Specyfikacja roweru na samym dole. Jestem za duży za ciężki ? Siodełko zmieniłem na szersze i jest lepiej. Kupiłem adapter do rury i podniosłem kierownicę o 70mm. Myślałem że to pomoże. Kierownica wyżej o kilkanaście cm i nadal nic. Teraz czuje że więcej masy jest na siodle a nadal bolą mnie łokcie i kark. Czy może regulowany mostek będzie lepszy czy nic to nie da  ? Ciśnienie w oponach 2,8 bara. Teraz robiłem trasy bardziej dystansowe i spokojne bez wjazdu do lasu itp. Nie wiem dochodzę że powinienem wziąć ramę 19 cali albo jestem za mało gibki albo nie umiem ustawić tej pozycji. Oglądałem różne filmiki i nadal nie mogę sobie z tym poradzić. 

Klik

Ten rower wygląda na taki co oferuje bardzo wyprostowaną, rekreacyjna pozycję więc nie podnosiłbym kierownicy jeszcze bardziej. Może za bardzo spinasz ręce i kark? Ręce w łokciach powinny być luźne, powinny być takim dodatkowym amortyzatorem. Może masz też ciężki kask i stąd drętwienie karku

W specyfikacji nie jest podane jakie gięcie ma kierownica. Mi na podobne przypadłości pomogła kierownica o gięciu 10 stopni do tyłu (backsweep 10 st). Nie znalazłem kierownicy z backsweepem 12 st w normalnych pieniądzach bo taka była by idealna. Zmiana zauważalna już po pierwszej jeździe. 

https://youtu.be/elPVFfhkfrE?si=XIsHAXwucyp1Gs8l

Teraz, Greg1 napisał:

Ten rower wygląda na taki co oferuje bardzo wyprostowaną, rekreacyjna pozycję więc nie podnosiłbym kierownicy jeszcze bardziej. Może za bardzo spinasz ręce i kark? Ręce w łokciach powinny być luźne, powinny być takim dodatkowym amortyzatorem. Może masz też ciężki kask i stąd drętwienie karku

Nie bardzo mogę się wpasować w żadną pozycję. Gdy ustawie już prawidło siodełko np metodą Lemonda to mam wrażenie że kierownica jest po prostu za nisko. Przesuwanie siodełka w przód i tył też nic nie daje - w sensie kończy się tym samym że i tak mnie coś boli. Jak nie łokcie to kark itp. Może jestem za słabo rozciągnięty albo coś innego ? Przejechałem już ty rowerem sporo i nadal nie widzę żadnej poprawy.

Może być, że masz słabe mięśnie "core". Kierownica w tym rowerze jest bardzo wysoko, jak w jakimś crossie czy nawet trekkingu. To jest rower mtb a współczesne rowery mtb są niskie (w sensie kierownica) i długie, chociaż ten jest bardziej tzw. rekreacyjnym mtb i nie jest zbyt niski. Nie prostuj rąk w łokciach (w mtb kierownice są szerokie i płaskie, proste rury i trzeba mieć ręce ugięte na boki, jak łapy krokodyla), popracuj nad core, możesz też dać kierownicę, jak pisał kolega powyżej, z większym backsweepem i upsweepem (czyli wyginięciem do tyłu i do góry). Kiedyś był taki sposób, żeby sprawdzić jakie wygięcie kierownicy jest dla Ciebie naturalne - weź dwa krótkie kijki, coś w stylu pałeczek perkusyjnych, zamknij oczy i wyciągnij ręce przed siebie tak jakbyś trzymał kierownicę, na wysokości kierownicy, otwórz oczy i zobacz jak się kijki układają. Jak masz jak to zmierz kąty

• +1 pomógł 2

Kierownica jest wysoko ? Wnioskujesz to po zdjęciach czy specyfikacji ?Bo według mnie kierownica jest nisko ( nie znam się ale jak stoję z boku to widać to konkretnie że moje siodło jest zdecydowanie wyżej niż kierownica) Metodą lemonda wychodzi mi mniej więcej 81,84 cm od suportu do siedzenia. Gdy tak ustawię siodełko i czuje że to dobry punkt dla nóg to kierownica jest zdecydowanie niżej niż siodło. - zupełnie innaczej niż na tych zdjęciach podglądowych. 

Okej czyli może po prostu mam zła pozycję no rowerze i tu jest cały problem. Mam być bardziej pochylony i zgięty lekko w łokciach ? 

Wracając do rozmiaru ramy. Chciałbym się upewnić że jest ona okej ?

Mógłbyś może podlinkować jaką pozycje utrzymywać podczas jazdy na mtb jeżdżąc rekreacyjnie ? 

1.png

Na filmie który zalinkowałem gość tłumaczy co się dzieje po zastosowaniu większego backsweepu. Dłonie mają bardziej naturalna pozycję przez co łokcie układają się inaczej i zaczynają pracować inne mięśnie pleców niż do tej pory. Ja miałem kierownicę nisko bez podkładek i mostek na minus. Myślałem że bóle mam właśnie od tego. Miałem kierownicę typu flat bar bez gięcia do góry a backsweep wynosił 9 st przesuwałem kierownicę stopniowo do góry i kompletnie nic to nie zmieniło. Im dłużej na niej jeździłem tym szybciej ból występował. Np. po 60 km nie mogłem praktycznie ruszać szyją po zejściu z roweru. Ból ciągnął się od szyi poprzez kark łokcie. Teraz mam 12 st a chciałbym nieco więcej. Źle napisałem kąty w pierwszym poście. Bóle ustąpiły i jazda stała się  przyjemna. Kierownica około 70pln więc warto spróbować zanim zmienisz cały rower 😁 Załączam fotkę różnicy. Niby różnica niewielka między 9 a 12 szt a zrobiło robotę. 

IMG_20240918_160257_Easy-Resize.com.jpg

Sam, musisz zdecydować :) Nie wiesz czy to pomoże, ja też. Ta kiera jest tania więc dużo się nie utopi żeby spróbować.

A znalazłeś o większym gięciu w dobrych pieniądzach ? 

16st backsweep wyszukiwało mi tylko kiery od SQlab, cena zabija.

Weź też pod uwagę gięcie do góry nie wiem czy i ile byś chciał mieć.

Ja chciałem jak najmniej do góry.