seba8121 Napisano 27 Września 2024 Napisano 27 Września 2024 Mam zamiar w zimę znów trochę namieszać w moim rowerze. Obecnie stoi na kompletnej grupie 8100. W pierwszej kolejności myślałem dać tylko nową przerzutkę GX T-type AXS plus manetka, a korbę 8100, łańcuch, kasetę zostawić od Shimano, ale doszły mnie słuchy, że T-type to już zupełnie coś nowego i nie będzie to współpracować, proszę ewentualnie wyprowadzić mnie z błędu. Korbę bym chciał zostawić bo mam tam pomiar, oraz nie bardzo lubię system DUB. Kaseta 8100 jest dużo tańsza niż nowy T-type, a także ma wymienne newralgiczne koronki, do tego mam piasty 350 z ratchetem, więc bębenek to kolejny spory koszt. Więc pomysł padł na zwykłego GX AXS z manetką i to powinno z resztą mojego sprzętu hulać ? Ewentualnie jeszcze myślę, zostawić samą korbę shimano, a kasetę wrzucić SRAM GX Eagle XG-1275 ze względu na 52 zęby. Doradźcie proszę jakie macie doświadczenia z takimi modyfikacjami. Cytuj
Semtex Napisano 27 Września 2024 Napisano 27 Września 2024 Zwykły GX AXS działa z kasetą Shimano bez problemu, bardzo długo tak jeździłem. Do tego łańcuch XT. Choc ja osobiście znowu wróciłem do mechanicznej przerzutki wraz z zmianą roweru, obie opcje mają wady i zalety, ale mechaniczny XT jest znacznie tańszy w wymianie w razie awarii niż nawet AXS GX Ja generalnie czekam na bezprzewodową grupę Shimano. Jeszcze słowem wyjaśnienia GX AXS T-Type, ta przerzutka wymaga haka UHD od SRAM, nie każdy rower to posiada. Cytuj
seba8121 Napisano 27 Września 2024 Autor Napisano 27 Września 2024 Ja też zawsze prostota i mechanika, ale chciałbym spróbować tego AXsa. Jak właśnie z awaryjnością tych zwykłych GXów ? Na ile starcza bateria w MTB ? Garmin pokazuje naładowanie przerzutki ? Też czekałem na elektronikę od shimano i się nie doczekałem. HAK UHD mam, ale jeżeli faktycznie T-type nie jest kompatybilny z innymi grupami to chyba go odpuszczę, ze względu na koszty chociażby kasety. Cytuj
KSikorski Napisano 27 Września 2024 Napisano 27 Września 2024 T-Type wymaga by przerzutka, kaseta i łańcuch były homogeniczne z uwagi na "mapowanie kasety" przy zmianie biegów. Korbę można wziąć spoza systemu i dostosować akcesoryjną zębatką do łańcucha typu T. Shimano ma jakąś dziwną politykę, bo jest przecież 12 rzędowe xt Di2, ale działa tylko w połączeniu z silnikiem e-bike. Cytuj
Semtex Napisano 27 Września 2024 Napisano 27 Września 2024 Bateria w normalne temperatury to ładowanie raz w miesiącu, u mnie to były przeważnie 4 wypady tygodniowo po +-/40 km, przewyższenie w średniej ok. 900 m w pion. Zimą czas mi się skracał o połowę pewnie, ale jakoś specjalnie tego nie mierzyłem, po prostu lepiej mieć zapasową baterię przy sobie. Z Garminem jest pełna integracja (mam 530). Moim zdaniem sprzęgło jest bardziej miękkie niż w normalnym GX więc trzeba się liczyć z większym telepaniem łańcucha, ale też nie traktowałem tego jako poważnego problemu. T-Type normalnie pracuje z kasetami spoza grupy T-Type, oczywiście mowa o kasetach SRAM Eagle, z tego co ludzie piszą do zwykłej kasety trzeba dać podkładkę 1mm od za kasetą żeby indeksowanie działało poprawnie, ale tego nie mogę potwierdzić, bo nie mam T-Type Z ciekawostek to wyszedł OEM T-Type SX, podobno jak zwykle w SRAM cała różnica to waga i ta grupa nie będzie dostępna komercyjnie, ale może kasety nie będą tak drogie. Cytuj
nazwanicku Napisano 26 Listopada 2024 Napisano 26 Listopada 2024 Cytat T-Type normalnie pracuje z kasetami spoza grupy T-Type, oczywiście mowa o kasetach SRAM Eagle, z tego co ludzie piszą do zwykłej kasety trzeba dać podkładkę 1mm od za kasetą żeby indeksowanie działało poprawnie, ale tego nie mogę potwierdzić, bo nie mam T-Type A w przypadku kasety i przerzutki Gx Eagle starego typu, łańcuch T-Type będzie działał? Ktoś testował to połączenie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi