sivesgaard Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września Szukam swojego pierwszego MTB i niestety jestem kompletnym laikiem. Nie znam się absolutnie na podzespołach i jak piszcie FOX lepszy czy bierz GRX to nie mówi mi to nic po co i dlaczego Znalazłem takie 4 MTB i pytanie czy któryś z nich to będzie dobry zakup? Jak tak to który i co najważniejsze dlaczego żebym mógł sam pojąc o co w tym chodzi ❤️ BERGAMONT REVOX 8 https://evolutionbikes.pl/products/bergamont-revox-8-23?variant=42868244414604 MERIDA BIG NINE 500 https://cicloscorredor.com/en/xc-bikes-80mm-120mm/17531-110649-2024-merida-big-nine-500-es-mtb-bike.html#/10-colour-red/40-size-xxl MONDRAKER CHRONO https://www.lvr-cycles.com/en/hardtail-mtb/4200-mondraker-chrono-r-mtb-graphite-2023.html CRAGGER 80 https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/cragger/cragger-80-2024/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivesgaard Napisano 27 Września Autor Udostępnij Napisano 27 Września Skłaniam się najbardziej ku chroni od mondtaker ale nie wiem którą wersję wybrać z R, DC i SE i czy warto dopłacić do karbonu 200e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września Dużo pisania ale mogę spróbować przedstawić Ci swój punkt widzenia i osobistą klasyfikacje rowerów mtb. Pierwsza kategoria to rowery do przemieszczania się: takie które posiadają najsłabszy osprzęt napędowy tj korba, kaseta przerzutki, manetki czyli z grupy tourney, turney tx, bez żadnych nowoczesnych standardów i widelcem uginającym się. Jeździmy np po bułki🤣,na obiad do mamy, kupić jaja od sąsiada we wsi dalej🤣 oś qr. Kiedys było to ATB Druga to rowery do jeżdzenia: tu wrzucam osprzęt altus, acera. Nadal nie ma dobrego widelca czyli takiego który coś amortyzuje, jest by był choć lepiej jakby go nie było🤣(sztywny lepszy). Nadal nie mamy nowoczesnych standardów ale mozemy się nim wybrać na dłuższe wycieczki, raczej po płaskich drogach choć niekoniecznie ubitych. Bez szaleńst,bez trudnego terenu, oś qr Trzecia kategoria: rower do dłuszych bardziej wymagajacych wycieczek, można tu zamontować bagażnik(w poprzednich często też ale tu jest to pewniejsze), wchodzimy w grupę osprzetu która już ładnie pracuje i moze mieć oś zintegrowaną z korbą, hamulce hydrauliczne, poprzednie grupy to mechaniki, pojawiają się amortyzatory powietrzne i mimo,że słabe to coś już tam działa i takim rowerem bez problemu wybieramy się w trudniejszy teren, troche dziur, mocniejsze nierówności lasy i bezdroża. Mieszanka alivio, acera ale pełne alivio byłoby lepsze. Czasem z nowych standardów taperowna główka ramy może czasem sztywna oś chociaż jedna. Kategoria czwarta to rowery do zaawansowanej trudniejszej turystyki (nawet górskiej) na osprzęcie deore które mozemy intensywnie używać już na trudnych szlakach oraz na wycieczkach górskich, napedy deore z powodzeniem możemy używać na wyścigach ale tutaj mam na mysli rowery z bardziej komfortową pozycją. Amortyzator powietrzny z nieco lepszej pólki, zawsze zintegrowana oś z korbą, zawsze taper i sztywne osie choć nie zawsze boost. Kategoria piąta to rowery już bardziej do ścigania lub/i naginania po szlakach górskich wszystko od napędów deore w góre. Sztywne osie boost, taperowana główka ramy, korba ze zintegrowaną osią, amortyzator powietrzny z blokadą. Dobre sztywne trwałe koła, najczęśniej spoza zestawu wyjsciowego, tj kupione osobno. Później wchodzi kwestia geometrii, kąty ramy, skoku amortyzatora, rodzaj opon itd. Dalej zastosowanie ogólnie , przeznaczenie. W temat trzeba się wgryźć i nawet jak siedzi sie w tym ileś lat to przynajmniej ja wszystkiego nie wiem, do tego ciągłe nowosci, bywa,że można się pogubić. No i nie istnieje tylko shimano. Ja przedstawiłem wszystko na jego podstawie, są odpowiedniki innych producentów czyt. sram sx,ns,gx i wyżej, są też microsifty na których się nie znam póki co a może i coś więcej o czym nie wiem. A także nowe shimano cues które ma zastąpić grupy słabsze jako jeda grupa. Oczywiście występują mieszanki osprzetów i ten mój podział jest płynny, może być tak,że rower ma dobry soprzęt a nie ma sztywnych osi albo ma sztywne osie ale amortyzator w starszym standardzie 1 1/8. Mozna używać danego sprzetu niekoniecznie zgodnie z przeznaczeniem, rowerów mozna używać wg własnego uznania i sam czesto tak robie. To,że ja tak to widzę nie znaczy,że muszę mieć racje i nie musisz sie z tym zgodzić. Czasem jednak osprzęt nie pozwala na pewne rzeczy albo szybko się zniszczy. Pierwsze rowery które podałeś wg moich kryteriów są kategorią czwartą oprócz mondrakera bo on juz piąta. Widzisz różnice prawda? Ten rower jest już bardziej agresywny, nie taki jak merida, bedzie szybszy, bedzie duzo lepiej podjezdzał ale nie będzie tak komfortowy, nie bedzie wygodniej pozycji a taka która nastawiona jest na efektywność. Scigant na maraton lub xc. Radon tez będzie kategoria ostatnia ale jest to rower trailowy który dzieki geometrii powinien być wygodniejszy niż mondraker a może i podobnie wygodny do turystycznych czyli jak merida jednak z osprzetem powiedzmy z kategorii 5. Teraz musisz pomyśleć do czego chcesz rower bo tak naprawdę podałeś linki do różnych rowerów. Wygodny wycieczkowiec zaawansowany czyli begramont oraz merida, mniej wygodny ale wydajny mondraker oraz wygodny z dość duzymi mozliwoścami terenowymi rower trailowy jednak nie bardzo szybki i dynamiczny za to łatwiejszy w prowadzeniu w dół i wybaczający więcej. Mam nadzieje,że to w miarę jasno napisałem. Pamiętaj też,że to mój prywatny hmmm...ranking😅 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivesgaard Napisano 27 Września Autor Udostępnij Napisano 27 Września @Przecietny wow bardzo mi pomogłeś i zdecydowanie chce teraz mondrakera. mam już rower cross i szukam czegoś całkiem innego ktory chrono wziąć ? chrono R ma amor fox 32’rhythm i waży 12,5kg chrono DC ma dropper ale rockshox jude i waży 13,6kg Głównie będę jeździł po lesie i od święta bike parki więc nie wiem czy dropper jest taki ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi