Kingins Napisano 26 Września Udostępnij Napisano 26 Września Witam Przerzutka tył m8000 SGS Manetka sram x5 9S Nowa Kaseta chińska 11-46. Wcześniej na starej chińskiej kasecie 11-46 wszystko działało bez problemu w pełnym zakresie. Dystans był 7mm Po dwóch latach i kilku łańcuchach kaseta się skończyła więc kupiłem nową. I tu pojawia się problem: Wszystkie przełożnia działają bardzo dobrze ale przerzutka tylna nie schodzi na najmniejszą zebatkę z tyłu. Ogranicznik wykręcony. Obecnie jest dystans 5mm ponieważ na dystansie 7mm który był przy wcześniejsze nie szło wyregulować. Obecna nowa kaseta jest weższą od starej. Obie są 11-46 9s ale ta nowa jest weższa Skoro na dystansie 5mm nie schodzi na najmniejszą zebatkę to znaczy, że dystans jest za gruby czy za cienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Września Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września O jaki dystans chodzi, bo nie kojarzę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września O czym Ty w ogóle piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września (edytowane) @Kingins jaką masz piastę ? Czy na niej jest szosowy bębenek a kasetę zakładasz typu MTB i dlatego ten dystans ? Generalnie w innych wypadkach nie zakładasz żadnych dystansów. Edytowane 27 Września przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września @pecio autor pisze coś o dystansie pod linkę (?!). To o czym Ty piszesz, to podkładka pod kasetę i ma ona z 2 mm, a nie 5 mm czy 7 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września (edytowane) @Krypto.Szosowiec no właśnie ciężko zrozumieć pod co ten dystans i profilaktycznie napisałem o tej "rozbieżności "między MTB a szosą. W dodatku coś wspominał o nowej węższej kasecie i dla tego snuć można domysły. A o dystansie pod linkę to pierwsze słyszę. Najlepiej jakby kolega @Kingins walną fotkę i strzałkami zaznaczył gdzie i co ma być zdystansowane. Edytowane 27 Września przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września Myślę, że właśnie chodzi o dystans pod linkę. To taki zabieg pozwalający połączyć manetkę Sram 9s z przerzutką 10s Shimano. https://www.pinkbike.com/forum/listcomments/?threadid=148662 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września (edytowane) To tak jak przerzutkę XT można założyć do klkomanetek GRX przekładając mocowanie linki na drugą stronę śruby, tu nie dystans akurat potrzebny, bo trzeba naciąć rowek pod linkę. Chodzi po prostu o zmianę przełożenia na ramieniu które ciągnie linka. W wypadku XT+GRX działa to idealnie, a robota żadna. Takie dystanse też widziałem, ale rzeźbione, i też to dobrze działa, kwestia właśnie odp. grubości. Edytowane 27 Września przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Września Mod Team Udostępnij Napisano 27 Września Wiem ze już za późno, ale jak się kaseta skończyła trzeba było kupić 10kę i manetkę nową 10kę i by było jak trzeba bez kombinowania żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi