Skocz do zawartości

[próg] tętno LT

Rekomendowane odpowiedzi

Z używaniem tętna do treningu jest taki problem, że ono zależy od pogody, ciśnienia, zmęczenia, nawodnienia, jedzenia, zdrowia itd. Moc to moc, jedziesz 150W to jedziesz 150W, raz łatwiej raz trudniej a tętno przy tym raz 105 a drugi raz 140. 

13 godzin temu, Deter napisał:

30 minut było dość mocne

to za mało. Test 30 minutowy jazdy w opór i pomiar 20 ostatnich minut da Ci orientacyjne tętno LTHR. Jeśli ten wynik będzie powtarzalny to można założyć, że jest on mniej więcej prawidłowo zmierzony. Kolega ernorator dość ładnie to opisał, ale to nie znaczy, że na pulsie nie da się trenować w ogóle, da się, tylko nie będzie to tak precyzyjne jak z pomiarem mocy i każdy trening, a także sam test będzie obarczony dyspozycją danego dnia. Poza tym wysokie strefy m.in. Vo2max, anaerobowe będą w zasadzie niemożliwe do przepracowania z powtarzalną precyzją, a nawet w ogóle możesz się z nimi rozmijać całkowicie lub w istotnej części.

Wracając do kwestii co zrobić na początek, to proponowałbym przeprowadzenie testu 30 minutowego zgodnie ze sztuką, następnie na podstawie uzyskanych wyników rozpisanie stref w oparciu o wartości podane przez Friela i finalnie trenowanie w oparciu o te strefy. To na początek powinno zapewnić, przy odpowiednim cyklu treningowym, stosowny progres.

Co do wypożyczenia trenażera, to nie za bardzo wiem co kolega miał na myśli. Bo o ile można przeprowadzić test FTP, to nijak ma się to do dalszego trenowania w oparciu o sam puls.

Edytowane przez TomekSw

Cytat

Co do wypożyczenia trenażera, to nie za bardzo wiem co kolega miał na myśli. Bo o ile można przeprowadzić test FTP, to nijak ma się to do dalszego trenowania w oparciu o sam puls.

Wypożyczając trenażer z pomiarem mocy można całkiem skutecznie wyznaczyć tętno progu mleczanowego.

Przynajmniej w moim przypadku garmin wypluł wartość +/- zgodną z tym co wychodziło mi na testach na AWF.

No ok. Tylko żeby to zrobić trzeba posiadać garmina z tą opcją - a nie wiemy czym dysponuje autor wątku. Wynik z testu 30 minutowego gdzie bierze się pod uwagę puls z ostatnich 20 minut jest u mnie zgodny z tym co wypluwa notorycznie garmin (+/- 1 hr, które po prostu trzeba wziąć za jakiś tam błąd pomiarowy, dyspozycję dnia). Ale taki test dobrze jest przeprowadzić co najmniej dwukrotnie, za pierwszym razem albo się przestrzeli, albo pojedzie za słabo.

Na marginesie nie wiem jakim algorytmem obliczany jest próg mleczanowy przez Garmin, ale nie zdziwiłbym się, gdyby to był najwyższy puls odnotowany z 20-30 minut w trakcie treningu.

Edytowane przez TomekSw

Test wyglądał tak. 

Całość 60 minut, średnie tętno 167

0-20' - śr HR 156

20'-40' śr HR 170

40'-60' śr HR 175

Jechałem mocno, ale nie maksymalnie mocno. Lekkie rezerwy były. Co ciekawe, bo wiele lat biegałem, Garmin biegowe LT ustalał mi właśnie na 175 +/- 2 ud. 

Po drugie. 

Jak ustalę FTP i HRLT, to do czego będzie mi to przydatne skoro nie mam miernika mocy u siebie w szosie?

Edytowane przez Deter

Wynik 175 z ostatnich 20 minut, może być zbliżony do wyniku testu, który mógłbyś przeprowadzić. Ciężko tu jest wyrokować, bez właśnie takich dokładnych danych. LTHR pozwoli Ci na określenie stref pod trening - pomiaru mocy nie musisz mieć.