Skocz do zawartości

[fox damper] Fox Float x Performance maksymalne ciśnienie, użytkowanie

HoXen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Na samym wstępnie chciałbym poinformować, że rower służy mi do relaksu i nie jestem żadnym zaawansowanym rowerzystą (także proszę o wybaczenie braku profesjonalizmu w tym co piszę). Mam rower tzw. full z takim widelcem i damperem jak poniżej:
Widelec: Fox 36 Float Rhythm 160mm skoku
Damper: Fox Float X Performance 
Z tego co się orientuje to dampery bez sprężyny nie do końca służą do skoków (moge się mylić) ale zdarza mi się czasem wyskoczyć z jakiś schodów czy mniejszych górek myślę, że max 1,0m - 1,5m.
Gdy ustawiam damper wg tabeli foxa pod moją wagę to wydaje mi sie zbyt miękki przy tych "skokach" i zawiaszenie "tył" mocno dobija. Ważę ok. 100kg.
Czy takie "skoki" są bezpieczne dla dampera czy mogą go w jakiś sposób uszkodzić?
Czy dobicie dampera do max ciśnienia tj. 300psi i dalsza zabawa w "skoki" może uszkodzić w jakiś sposób damper?

Dodatkowo jeszcze spytam czy można "skakać" na zablokowanym damperze - z tego co zauważyłem blokada nie działa całkowicie tylko wyraźnie utwardza damper.

Zamieszczam link do mojego roweru w razie potrzeby:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-ghost-riot-am-al-essential-pd43361/

Nie, nie można pod żadnym pozorem skakać z załączoną blokadą dampera. Co za pomysły? Zagadka do czego służy ten czarny gumowy oring na tłoczysku dampera? Podpowiem do ustawienia jego SAG-u czyli pod siebie a nie co zaleca producent. Jak dobijesz damper do max ciśnienia to na chłopski rozum ugięcie i dampera i zawiasu będzie bardzo małe więc będzie to czuć jak skakał nie będziesz. Może czas odpuścić skakanie z murków i tym podobnych ze zbyt sporych wysokości bo to nie jest za bardzo do tego rower. 

@Tyfon79 

Zagadka do czego służy ten czarny gumowy oring na tłoczysku dampera - nie jest to zagadka wiem co to SAG. Natomiast jak ustawie SAG żeby ugięcie wstępne było 20-25% to przy każdym skoku z przeszkody nawet wys. 0.5m damper dobija lub jest bliski dobicia. Dlatego moje pytanie było czy dobicie wyższego ciśnienia i skoki będą miały negatywny wpływ na damper. 

Jak dobijesz damper do max ciśnienia to na chłopski rozum ugięcie i dampera i zawiasu będzie bardzo małe więc będzie to czuć jak skakał nie będziesz - tak jak pisałem rower służy mi do relaksu i nie jestem żadnym zaawansowanym rowerzystą, więc jednego dnia jadę sobie poskakać a drugiego dnia jadę sobie pojeździć lasu. Nie ma dla mnie problemu żeby zmieniać ciśnienie w damperze...

Dobijanie dampera nie jest dla niego zdrowe. Co do skakania, to więcej zależy od ramy, ale 1,5 na płaskie to już hardcore (co innego na pochyły landing). Jednak rowery z tym damperem to nawet poważne enduro do ostrej jazdy i to nie sam damper jest zły, ale jego ustawienie. Masz dwa sposoby na poprawę sytuacji - pierwszy to dołożenie tokenów, co zwiększy progresję sprężyny i sprawi, że przy tym samym SAGu będzie trudniej go dobić i drugi to regulacja tłumienia szybkiej kompresji, której w tym modelu nie ma, więc wymaga to tuningu w dobrym serwisie. Możesz mieć regulację wolnej kompresji (albo nawet samodzielnie ją zamontować) ale to nie to. Czyli tokeny. Jako ciekawostkę dodam, że ja w swoim tokeny wyjąłem, bo fabryczna ilość jest często mała dla dużych i duża dla małych :). Sam mam teki rower. Otwarcie puszki i sprawdzenie/dodanie tokenów nie wymaga specjalnych narzędzi i jest łatwe ale może być niebezpieczne (jak się nie spuści do końca powietrza z obu komór).

Edytowane przez Wojcio

Pomysł, że amortyzatory powietrzne nie nadają się do skakania, to kompletna bzdura. 

Amortyzator dobija przy prawidłowym SAG-u, bo ma zbyt mała progresję (utwardzanie się sprężyny wraz ze wzrostem ugięcia). Żeby ją zwiększyć, musisz kupić tokeny redukujące objętość komory powietrznej.