Skocz do zawartości

[Nowy licznik] Garmin 130 Plus alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na przyszły sezon chciałbym zmienić swój obecny licznik (Bryton rider 420) na coś nowego. Na dzień dzisiejszy planuje zakup Garmina 130 Plusa. Czy ktoś orientuje się czy w najbliższym czasie ma pojawiać się następca tego licznika? Licznik trochę czasu jest już na rynku i obawiam się o jego prędkość działania itp. A może macie do polecenia jakiś alternatywy?

W przypadku Garmina lepiej jest kupić model z końcowej fazy produkcji, niż nowy, dopiero wchodzący model 😎.

@ernorator ...tyle tylko, że w przypadku fabrycznie nowego urządzenia zyskujemy 2 lata gwarancji. Gwarancji z której Garmin wywiązuje się wzorowo.

Edytowane przez KNKS

Używek nie biorę pod uwagę, chyba, że kupić na testy. Nie potrzebuję kombajnu który ma 500 funkcji :)

Potrzebuje licznika do rejestracji podstawowych danych, łączność z czujnikami zewnętrznymi, rejestracji śladu, wgrywania map np. na maratony i prowadzenie zakręt po zakręcie. Ogólnie bryton jest spoko, tylko już trochę muli, dwa prowadzenie po trasie ok, ale jak już konwertuje mapę na prowadzenia zakręt po zakręcie to nie ogarnia tego... nie wiem czy o wina urządzenia czy mapy.

wydaje mi się, że 130 plus spełnia moje wymagania, jedynie obawiam się o mały ekran i właśnie prędkość działania za np. 3 lata...

Edytowane przez Michal2008

54 minuty temu, Michal2008 napisał:

o mapach nigdzie nie pisałem, chodziło mi o pliki np. gpx ze śladem. Co masz na myśli, że działa tak sobie?

Pisałes o "wgrywaniu map" :)

W niektórych przypadkach przy prowadzeniu po śladzie ciężko stwierdzić czy ten skręt w lewo który właśnie mijasz, to ten w który masz skręcić, czy jeszcze nie. Jednak jeśli masz to wyświetlone na mapie to zazwyczaj jest łatwiej. Wiadomo, że to specyficzne sytuacje, kiedy masz jakąś plątaninę dróg i skrętów, ale zdarza się.

• +1 pomógł 1

Jako były posiadacz 130 Plusa to do nawigowania po śladzie to takie sobie. Chyba, że utrwalisz sobie wcześniej gdzie i jakie zakręty mają być. Bo jeśli będzie "gąszcz" skrzyżowań bądź blisko siebie to tu jest już problem. I dopiero po paru chwilach kapniesz się, że zjechałeś ze śladu.

7 minut temu, keltu napisał:

BSC200, można bez problemu dostać nawet poniżej 200 zł. 

nie dzięki,

mam brytona teraz i myślę, że jest lepszy bądź porównywalny z takimi wynalazkami; chce coś innego "markowego".

8 minut temu, Maciorra napisał:

Pisałes o "wgrywaniu map" :)

W niektórych przypadkach przy prowadzeniu po śladzie ciężko stwierdzić czy ten skręt w lewo który właśnie mijasz, to ten w który masz skręcić, czy jeszcze nie. Jednak jeśli masz to wyświetlone na mapie to zazwyczaj jest łatwiej. Wiadomo, że to specyficzne sytuacje, kiedy masz jakąś plątaninę dróg i skrętów, ale zdarza się.

ok, rozumiem, no w lesie tak jak piszesz czy skręcać w tą ścieżkę czy to nie to :)

"mapy" chodziło mi o gpx-y itp. moje przejęzyczenie 

3 minuty temu, bashey_pl napisał:

Jako były posiadacz 130 Plusa to do nawigowania po śladzie to takie sobie. Chyba, że utrwalisz sobie wcześniej gdzie i jakie zakręty mają być. Bo jeśli będzie "gąszcz" skrzyżowań bądź blisko siebie to tu jest już problem. I dopiero po paru chwilach kapniesz się, że zjechałeś ze śladu.

to to samo będzie na wszystkich urządzeniach bez mapy, tak samo mam na obecnym liczniku, że czasem nie wiadomo czy skręcać czy jechać dalej 😮

Liczniki raczej działają cały czas tak samo szybko, zwłaszcza te starsze gdzie nie ma już aktualizacji softu. Jak pojawia sie zamulanie to wynika to raczej właśnie z jakichś nowości w oprogramowaniu. Akurat mam w rodzinie 130 Plus, mały, poręczny, działa szybko, tylko ma taka jedna przypadłość, że na rondach potrafi się wyłączyć/zresetować ;) I nie jest to jednostkowy przypadek ;)

Polecam liczniki firmy Magene C606 cena na Allegro około 600zł kolorowy wyświetlacz dotykowy, mapy wf 4gb pamięci 2,8 cala wyświetlacz menu w języku polskim. https://www.magene.com/en/all-products/85-c606-gps-smart-bike-computer.html

• 1 miesiąc temu...