Dwaoczka Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Witam mam hamulce mt200, przejezdzilem na nich z 1500 -2000 km. Manetka od tylnego hamulca ma teraż bardzo duży skok, bierze dopiero przy zamym gripie. Czy jest jakas mozliwość regulacji tego czy to wina już zuzytych klocków? Rower ma z 3 lata i klocki są fabryczne. Da się prosto sprawdzić czy są już do wymiany bez wyciągania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Zerkając pod odpowiednim kątem powinieneś ocenić zużycie okładzin. Klamka może brać tak późno, bo jest mało oleju i zapowietrzona. Olej kiedykolwiek zmieniałeś w tych hamulcach ? Czyściłeś, serwisowałeś coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwaoczka Napisano 24 Września Autor Udostępnij Napisano 24 Września (edytowane) Nie zmieniałem oleju, nie jeżdze wyczynowo, przejechane dopiero niecale 2tyś km. Myłem jedynie tarcze i przedmuchiwałem klocki i to tyle z serwisowania. Hamulce nie są zapowietrzone bo klamka nie twardnieje, jest stała siła tylko głęboko zaczyna hamować. Sama siła hamulca jest ok wiec pomyślałem że to może być wina cienkich klocków. Czy przy wymianie klocków da się uniknąć dolewania oleju i odpowietrzania ? Edytowane 24 Września przez Dwaoczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Może być wina cienkich okładzin bądź małej ilości oleju w zbiorniczku. Da się uniknąć, proponuję obejrzeć jakiś poradnik jak to zrobić poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Września Udostępnij Napisano 26 Września Teoretycznie skok dźwigni nie powinien się zmieniać wraz ze zużyciem klocków - system taki jak shimano jest typu otwartego czyli gdy klocki ulegają stopniowo życiu i są przesuwane w stronę tarczy to ten przesuw jest kompensowany uzupełnianiem płynu ze zbiornika. Klocki mają rekomendowaną minimalną grubość okładziny. Do tego limitu przesuw klocków i uzupełnienie płynu powinno odbywać się bez żadnych skutków ubocznych a pojemność układu a szczególnie wielkość zbiornika wyrównawczego powinny zapewnić odpowiednią ilość płynu. Klocki fabryczne w tym hamulcu mają miękkie okładziny i ich zużycie odbywa się w różnym zależnym od wielu czynników tempie. 2 tysiące to może być średnio albo bardzo dużo i te klocki mogą być zużyte nawet do blach. Co ciekawe niektóre heble shimano nadal hamują wtedy z tym samym skokiem dźwigni jak na początku, inne mają to co twoje a kolejne przestają działać i trzeba je odpowietrzać. Czy przy wymianie da się uniknąć dolewania i odpowietrzania? Jeśli popchniesz tłoczki do pozycji startowej i wymienisz klocki to jest szansa że - jeśli hamulec zachowuje się tak jak obecnie opisujesz - że wróci do stanu 100% sprawności. Problemy są takie: 1. Zależnie od producenta roweru w montowni wykonano montaż hamulców lepiej lub gorzej. W tym roku złożyłem kilkaset rowerów tego samego producenta, wszystkie na hamulcach shimano. Z takich lub innych powodów sprawdzałem wszystkie hamulce i w każdym z nich było powietrze, nawet jeśli dźwignie sprawiały wrażenie działających jak powinny. 2. Wyjmij klocki i sprawdź grubość okładzin - możesz zrobić zdjęcie. Jeśli ilość okładziny nadal jest ok to w takim przypadku raczej "wpadanie" klamki uznałbym jako powod do odpowietrzania. 3. Nie wiem co rozumiesz przez dolanie płynu. Dla mnie oznacza to uzupełnienie przez odpowietrznik w klamce. Wg mnie działa średnio i nie usuwa powietrza z reszty układu, jeśli ono tam jest. Chyba że dolanie oznacza pełne przelanie/odpowietrzanie. Sugeruję to tak czy inaczej zrobić - te shimano mają to w sobie że nawet jeśli w układzie jest niewielka ilość powietrza to hamulec może mieć "twarde klamki" ale i tak hamować słabiej niż powinien. 4. Na Aliexpress kupisz zestaw ezmtb do hydrauliki - wg mnie jest bardzo dobry i przyda się na kolejne razy (przelałbym hamulce przy każdej wymianie klocków, tak prewencyjnie), do tego mała ilość oleju - powiedzmy z 50 ml. W układzie masz kilka ml płynu więc ta ilość wystarczy na wiele odpowietrzeń. Siemano to bardzo narowiste heble i dzieją się z nimi różne rzeczy , czasem a nawet często bez sensownego powodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi