kregiel Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Cześć, W czasie ostatnich opadów deszczu moje buty po paru konkretnych przemoczeniach zaczęły cuchnąć. Trafiłem na materiał od UC, gdzie rekomendowany był Katadyn Micropur Forte. Zakupiłem i wrzuciłem 4 tabletki do wiadra z wodą, po rozpuszczeniu się tabletek wrzuciłem do środka buty na jakieś 6h. Buty wysuszyłem i niestety zapach został tylko częściowo usunięty. Mógłbym powiedzieć, że teraz zostało takie 30-40% tego co było wcześniej. Czy coś zrobiłem źle? Czy może ten sposób tak właśnie działa. Jakie jest wasze doświadczenie? Może polecicie inny sposób? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Obawiam się że jak raz przemoczysz buty i nie wysuszysz, to smród zostanie na wieki wieków Ozonowanie? Podobno pomaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Kup w zoologicznym żwirek dla kotów Cat's Best Original, zakop w nim suche buty na minimum 24h. Próbowałem różnych środków chemicznych, żwirek rozwiązał problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Września Autor Udostępnij Napisano 23 Września Teraz, pytkum napisał: Kup w zoologicznym żwirek dla kotów Cat's Best Original, zakop w nim suche buty na minimum 24h. Próbowałem różnych środków chemicznych, żwirek rozwiązał problem. Katadynem też próbowałeś tak? Do środku butów również nasypać żwirek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Tylko wiecie dlaczego buty śmierdzą? Bo zawiązała się tam pleśń itd. Jak żwirek ma zabić pleśń? Spowoduje on co najwyżej, że właśnie chwilowo smrodu nie będzie, a przy każdym kolejnym nawet lekkim zmoczeniu butów, problem powróci. Żwirek co najwyżej wyciągnie resztki wilgoci, a nie usunie przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytkum Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września (edytowane) Szczerze to nie pamiętam, to było kilka lat temu. Tak, żwirek do środka i na zewnątrz. Pomogło na smród, który było czuć jak usiadło się na krześle mając buty na nogach. Akcja była jednorazowa, smród już nie wrócił. Edytowane 23 Września przez pytkum dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Września Autor Udostępnij Napisano 23 Września @pytkum Dokładnie mam tak samo. Buty mam już wiele lat i wielokrotnie je przemaczałem w mniejszym stopniu, a to na zewnątrz, a to na Zwifcie, ale ostatnie dni podczas jazdy bez ochraniaczy na buty dały się we znaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Uprać w pralce. Ja często piorę buty dodając je do normalnych ciuchów żeby się nie tłukły o bęben i nic im nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 23 Września Autor Udostępnij Napisano 23 Września @chrismel Odkręcasz bloki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernorator Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września (edytowane) Zimówki moczone co roku. 1. Żwirek do wysuszenia 2. Zamrażarka na 24h 3. Odkażacz do obuwia, który jest właściwie IPA Chyba każdy gabinet podologiczny ma sprzęt do porządnej dezynfekcji obuwia. Edytowane 23 Września przez ernorator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Katuje już 4 parę butów i NIGDY nie miałem problemu z zapachami. Wielokrotnie przemoczone. Zawsze po każdej jeździe zostawiam na zewnątrz, nie chowam do szafy. Stoją do następnego dnia. Po przemoczeniu wyciągam wkładki, zostawia do wyschnięcia - latem na balkonie, zimą na kaloryferze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holdegron Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września Ozonowanie jest skuteczne, i przydaje się w różnych domowych zadaniach. Tani ozonator kupi się za stówę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 23 Września Udostępnij Napisano 23 Września 12 godzin temu, kregiel napisał: Odkręcasz bloki? Nie jeżdżę w SPD. Za to piorę regularnie wszystkie sportowe buty od lat. Nie zauważyłem żeby w jakikolwiek sposób to wpływało na trwałość za to jak idę do znajomych nie mam problemu jak proszą żeby zdjąć buty przed wejściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kregiel Napisano 24 Września Autor Udostępnij Napisano 24 Września @chrismel Na szczęście nie chodzę w SPD do znajomych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września ozonator w takich sprawach jest skuteczny. Potrafił nawet zlikwidować zapach nikotyny w samochodzie po 3 letnim paleniu (pranie i czyszczenie tapicerki i podsufitki pomogło). Fakt ze potrzebował na to kilku sesji godzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 24 Września Udostępnij Napisano 24 Września Przemoczyłem i nie dosuszyłem moje buty (platformy Five Ten) i śmierdziały okrutnie. Nie mając wyjścia wyprałem je z dodatkiem środka dezynfekującego (to płukania) + jakiś płyn dezynfekujący do prania i przyniosło to oczekiwany rezultat. Nie sprawdzałem jednak czy ponownie śmierdzą po kolejnym przemoczeniu. Najlepszym sposobem jest chyba ozonator i nie musisz zaraz kupować swojego, bo czasem są dostępne w pralniach samoobsługowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 25 Września Udostępnij Napisano 25 Września W dniu 23.09.2024 o 10:43, Eathan napisał: Katuje już 4 parę butów i NIGDY nie miałem problemu z zapachami. Wielokrotnie przemoczone. Zawsze po każdej jeździe zostawiam na zewnątrz, nie chowam do szafy. Stoją do następnego dnia. Po przemoczeniu wyciągam wkładki, zostawia do wyschnięcia - latem na balkonie, zimą na kaloryferze. Ja mam dokładnie tak samo. Ważne żeby wyciągnąć wkładki i wysuszyć oddzielenie. Zapach będzie tylko wtedy gdy nie będą wysuszone. Poza tym to zależy jeszcze od konkretnej osoby, niektórym okrutnie pocą się stopy, jeśli tego potu natychmiast nie wysuszyć to skutek wiadomo jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi