Skocz do zawartości

[Gravel] Czy to rower dla mnie? Po kilkunastu godzinach materiałów zaczynam wariować

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie będzie to "Overkill", ale zerknij na Rockrider EXPL 700 w Decathlon. Za 4300 zł rozwala konkurencję pod wzgledem tego co oferuje. Wadą są szerokie opony, z których może być ciężko zejść ze względu na szerokość obręczy.

Z drugiej strony, zamiast kosztownego Fulla, opony mogą załatwić sprawę w terenie o którym piszesz.

@Krypto.Szosowiec teren wokoło mojego domu jest dla mnie bardzo wymagający i chcę od razu fulla. Na oko 1/3 to takie falowane kocie łby, ponad połowa to znowu wypłukane ścieżki leśne zasypane po części kamieniami lub żwirem.

Do tego tak bardzo mi się spodobało jeżdżenie po takim terenie, że już mam całą listę bike parków które bym chciał odwiedzić :)

No to kup Fulla. Zanim jednak kupisz, dopytaj o koszty serwisu, bo bywają astronomiczne.

Nie miałem Fulla, nie mam zamiaru mieć, ale wielokrotnie czytałem i słyszałem od znajomych, że coroczny serwis amortyzatora + dampera + łożysk w ramie może oscylować w granicach 1000 - 2000 zł. 

Pisząc szczerze, dopóki nie masz tam jakiegoś Hardcorowego terenu i nie masz zamiaru się ścigać, ja bym poszedł w HT. Jeżeli masz braki w technice i przede wszystkim brak pewności siebie, to Full wcale dużo nie zmieni. Jeździłem jakieś 8 lat na MTB. Były miejsca które ludzie przelatywali bez problemu, a ja miałem blokadę w głowie i po prostu nie byłem w stanie tego przejechać.

Edytowane przez Krypto.Szosowiec

Godzinę temu, zekker napisał:

@KSikorski i w zasadzie inni co porównują swoje doświadczenia.

Nie ukrywajcie modeli.

Test porównawczy z MTB XC - seryjny Bitter Zero, to jest sztywny gravel z oponami 40c.
Doświadczenie z puszczy kampinoskiej - skopiowana geometria Marin Gestalt XR, dostosowana do amortyzatora RS Paragon Gold 50mm, opony Race King 29x2,0, kierownica Pro Discover 440m z 12 stopniową flarą i hydrołapami ST-R785. To jest rama aluminiowa pospawana "na próbę" celem weryfikacji koncepcji gravela z amortyzatorem i szeroką oponą.

9 minut temu, Eathan napisał:

@Krypto.Szosowiec coroczny? To zależy, ile jeździsz. Fox co 100h zaleca serwisik ;) 

RS chyba niewiele więcej, jeżeli chodzi o pełny serwis. Dolne lagi co 50h. Tyle że dużo zależy od tego jak i gdzie się jeździ. 

Tak czy inaczej, wypadałoby co rok zajrzeć i zrobić nawet podstawowy serwis.

• +1 pomógł 1

Cytat

Przechodząc do szczegółów, to swojego zbudowałem na crossowej ramie Mosso

Hej Mosso Cross atlantis?  możesz pokazać ten rower? Właśnie czekam na taką ramę , chce coś podobnego poskładać na sztywnym widelcu i ciekaw jestem jak Twój wygląda.

771TB

Wygląda jak pokraka ;)
Trochę ulep ze starych części.

Spoiler

P1072513.JPG

ED74_IC.jpg

Wersja świeżo po złożeniu (w tej wersji, wcześniej był na Accent Shannon, ale pękła przy sztycy :( ), jeszcze ze starymi oponami i błotnikami.

P1053881.thumb.JPG.adb9df46fc07c490bc67f3d6532bdcc7.JPG

12 godzin temu, sivesgaard napisał:

a do crossa wstawić węższe opony i o bardziej asfaltowym bieżniku?

Jak najbardziej można. Smart samy nie są ani szybkie, ani dobre. uniwersalne, ale przeciętne.

Czy dużo węższe, to nie wiem czy warto. Coś się zbije na masie ale kosztem komfortu. No chyba że asfalty masz w okolicy idealne.

• +1 pomógł 1

• 2 tygodnie później...

@zekker, @Przecietny, niedawno kupiłem tę ramę, tylko w wersji z prowadzeniem linki hamulca pod dolną rurą, z gładkimi przednimi spawami i z bezpośrednim mocowaniem tylnego hamulca PM. Fajnie wykonana rama, mam do tego sztywny potrójnie cieniowany alu widelec Mosso bardzo lekki, pod kolor i wysokością pasujący jako zamiennik amora 63-65 mm. Też PM. Półtora roku temu tak w razie czego ten widelec kupiłem, ostatnia sztuka dostępna w Polsce.

Chcę zrobić na to przeszczep połowy osprzętu z mojego obecnego Crossa, też na ramię crossowej Mosso, ale najtańszej, choć o troszkę lepszej geo. Super mi się na tym jeździ już dwa lata, prawie idealne dopasowanie, ale tam są v-ki, więc za ciężkie, a przede wszystkim za wąskie i obręcze 19 mm, a co za tym idzie - za wąskie opony 40 c, co jest absolutnym maksem wg mnie na te felgi. No i amor pasuje tylko 50 mm i taki mam Rock Shox, bo taka geometria.  50 mm to niedużo, czy otworzony, czy zablokowany na leśnej ścieżce nie ma dramatycznej różnicy w wybieraniu nierówności, ale olejowe tłumienie czuć.

Jakie tam masz opony?

Tak się ciągle waham, czy dać tam amor taki jak Twój czy ten sztywny wideł z oponami ok. 48 mm.

Widzę, że masz full wypas, baranek, błotniki, damper it'd. O ile dobrze widzę, oświetlenie na dynamo? Kabel do tylnej lampki owinięty wokół górnej rury? Pancerz tylnego hamulca puściłeś wewnętrznie?

Edytowane przez Miro1970
  • +1 pomógł 1

Przed zakupem pierwszego gravela (posiadam MTB od zawsze) pożyczyłem od znajomego o podobnych rozmiarach jego maszynę i się przejechałem 50 km, spodobało mi się i tobie też polecam tak zrobić jeżeli masz możliwość. Jazda w około placu przy rowerowym to za mało żeby poczuć cały sens zakupu. W każdym razie jeżeli już chcesz kupić gravela do 7 tys nie ma nic lepszego niż Unibike Geos, którego po wielu testach innych wybrałem. Ten rower na kompletnie wszystko, kierownica płaska Aero, najwyższa grupa GRX, dobre hamulce i wygodne siodełko Fizik. Jedynie nie byłem pewien co do obręczy bo to jakiś chinol ale się okazało po 400 km że całkiem spoko są w szczególności na szosie. Jedynie dobrać rozmiar, mam 188 i myślałem, że r 55 będzie odpowiedni ale doradzili mi mniejszy 53 bo REACH (wyciągnięcie rąk do kierownicy) jest wyjątkowo długi i to był strzał w dziesiątkę. 

W dniu 25.09.2024 o 10:21, Przecietny napisał:

zastanawiałem sie czy rama crossowa będzie się nadawać ale widzę,że będzie

Kwestia co się chce osiągnąć i czy geometria będzie ci pasować.
Ja tego składałem do szwendania się po drogach i bezdrożach, z naciskiem na bezdroża. Nie mam jakichś wymagań co do sportowej jazdy, czy bardzo długich dystansów.

9 godzin temu, Miro1970 napisał:

Widzę, że masz full wypas, baranek, błotniki, damper it'd. O ile dobrze widzę, oświetlenie na dynamo? Kabel do tylnej lampki owinięty wokół górnej rury? Pancerz tylnego hamulca puściłeś wewnętrznie?

Tak, oświetlenie jest z lampek na dynamo, ale zasilane są z powerbank-a. Docelowo będzie koszyk z dwoma ogniwami litowymi w szeregu, tak jak mam w fullu.
Tak, kabel owinięty wokół ramy.

Przewód tylnego hamulca idzie w uchwytach na zewnątrz ramy.
Tak samo pancerz do sztycy.

9 godzin temu, Miro1970 napisał:

Jakie tam masz opony?

2" Marathon Mondial Evolution. Obręcze dosyć stare, pewnie 19mm, co daje około 46-47mm na oponach.
Bez błotników pewnie wejdą 2,1", być może nawet 2,25" ale to już na styk.

• +1 pomógł 1

Cytat

niedawno kupiłem tę ramę, tylko w wersji z prowadzeniem linki hamulca pod dolną rurą, z gładkimi przednimi spawami i z bezpośrednim mocowaniem tylnego hamulca PM. Fajnie wykonana rama, mam do tego sztywny potrójnie cieniowany alu widelec Mosso bardzo lekki, pod kolor i wysokością pasujący jako zamiennik amora 63-65 mm

Też chciałem ten widelec i jakież było moje zdziwnienie gdy okazało się,że na stronie mosso nie można nic kupić a później dowiedziałem się,że to chyba już nie działa.

Ostatecznie nie kupiłem również ramy mosso bo kontakt ze sprzedającym był fatalny. Zdecydowałem się na accent nordkapp, mimo,że rama nienowoczesna to ładna, od dwóch dni dopiero jeżdże, opony mam 45 mm ale wejdą i 50mm jedyny minus tej ramy jak dla mnie i moich hamulców to fakt,że jest to standard is ale  w ramie w srodku trójkąta. Kupiłem jakies hamulce zoom zaciskające dwa klocki i nie było opcji aby to weszło, ramie hamulca opiera się o górną rure tylnego trójkąta. Zatem zdecydowałem się na avid bb5 r i tam wejdzie ale tylko tarcza 140. Weszłyby shimno rs317 bo ich konstrukcja jest inna ale trzecich już kupować nie będe przynajmniej na razie. Bez problemu pasowałyby hydrauliczne ale klamkomanetki mam na linke. Mogę jeszcze pokombinować z adapterami, bo lekkie przesuniecie hamulca w stronę korby też zmieniłoby sytuacje ale najpierw muszę się dowiedzieć jakie itd. Teraz jestem na etapie dostosowania pozycji,  długosci mostka, ilości podkładek itp,pewnie nadejdzie czas,że spróbuje z mortyzatorem mam jakiegoś suntoura krossowego.

Cytat

Kwestia co się chce osiągnąć i czy geometria będzie ci pasować.
Ja tego składałem do szwendania się po drogach i bezdrożach, z naciskiem na bezdroża. Nie mam jakichś wymagań co do sportowej jazdy, czy bardzo długich dystansów.

to szukamy podobnych rzeczy w takim rowerze, dla mnie to ma być dodatek do mtb z wygodną pozycją, nie szukam w nim sportu a raczej jak piszesz szwędania się możliwe, że czasem dłużego wyjazdu.