Skocz do zawartości

[do 3500] tani gravel/road+ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak od siebie dodam jak wyglądała sensowność zakupu tańszego roweru z gorszym osprzętem (czasy covidowe brało się co było i ostatecznie zamiast przyzwoitego slx z foxem 36 byłem zmuszony do wzięcia srama SX i widelca rs 35 gold), po 2 miesiącach wymieniłem napęd na XT, z tym, że wiązało się to poza samą wymianą napędu z przeplecieniem koła, ponieważ montowana tam fabrycznie kaseta była pod zwykły bębenek a potrzebowałem microspline na kasety shimanowskie,  nowa piasta, nowa obrecz, szprychy + napęd koszt ok 3 k, a starczyło dorzucić ok 1800 zł i mieć slx z lepszym widelcem, ale tak jak wspomniałem, takie były czasy i nie chodziło o pieniądze a o dostępność, na chwile obecna z roweru została sama rama cała reszta została wymieniona, do roweru kosztującego po rabacie 10k z kawałkiem dołożyłem ok 15k i jeśli idzie o aspekt ekonomiczny nie miało to totalnie sensu, jednak taka konfiguracja jak obecnie po prostu mi pasuje.

Nie rozumiem sytuacji. Facet jest świadomy że hamulce mech są słabsze i orinetuje  się w cenach to po co na siłę go edukować.

Czasy wariactwa covidowego się skonczyły i ceny też, wiec nie ma co straszyć jakimiś potężnymi kosztami takiej przekładki. Hydraulika będzie tanieć, podobno na nowy sezon hudraulika będzie w cues. 

Historie że na mechanikach giniesz pod kołami samochodu, lub lecisz w przepaść, bo góry, to jak historie z biletynu reklamowego. Wystarczy troszkę się nauczyć pewnych zachowań, no chyba że się jest sierotą, co to hamuje w górnym chwycie jedną ręką. 

Myślę,że bardzo dużo zależy od odczuć użytkownika, jeden uzna hamulce mechaniczne za super inny za wystarczające a jeszcze inny za nieakceptowalne. Wybór roweru zależy od tego czy się podoba i jak będzie uzytkowany. Jeśli uznajesz,że do Twojego użytku taki rower sie nada to kupujesz. Nie zawsze trzeba mieć wszystko najlepsze i z wyższych półek bo często to przerost formy nad treścią. Taki przykład: jak chcesz się scigać to fajnie mieć osprzęt do tego stworzony, który nie ogranicza, nie ulega awarii i pozwala wykorzystać możliwości kolarza. Jesli jednak bardziej interesuje Cie turystyka, przejażdzki z rodziną czy dłuższe wypady to nie potrzeba topowego sprzetu, wystarczy srednia pólka bo spełni swoje zadanie. Wiadomo,że ktoś może mieć takie fanaberie i kupić rower z najwyższej pólki cenowej i dojeżdzać nim tylko po bułki, wtedy nigdy nie wykorzysta jego możliwości ani się o nich nie przekona, to wybór indywidualny który ograniczyć moze tylko zawartośc portfela.

ja mam na zimę w szutrówce sore z mechanikami tektro i na lato w szosie ultegrę na hydro. Różnica oczywiście jest, ale to nie tak że ta mechanika to jakaś padaka. Pewnie ze wolałbym hydro na zimę,  ale z tą mechaniką da się żyć i jeździć.

Zawsze broniłem mechanicznych hamulców ale w zeszłym roku na górkach najadłem się strachu i obecnie moje oba gravele są po konwersji na hydraulikę ;) 

Jako ciekawostkę podam, że w obu rowerach miałem Tektro - w Cortinie Tektro Spyre-C Road Mechanical Disc a w Gestalcie - Tektro MD-C500 Dual Piston Road Mechanical Disc. W obu rowerach tarcze 160 mm.

Nastrachałem się właśnie na Gestalcie ale on miał wyraźnie gorsze hamulce, z małym klockiem. Tu poglądowo klocki do zacisków Ultegry (takie poszły do Cortiny ze względu na standard PM) i klocki do Gestalta - mniejsze (ostatecznie Gestalt dostał klamki i zaciski GRX oraz specjalnie dokupione klocki z radiatorem - to pod Stelvio, ale wciąż są to mniejsze klocki).

ZdjcieWhatsApp2024-08-12o19_48.19_0565b9a7.thumb.jpg.56988dd7542eabbfaef47ef38dc4f143.jpg

Zmierzam do tego, że i w mechanicznych hamulcach mogą być różnice w skuteczności.

Edytowane przez spidelli

Wracając do domu zahaczyłem o sklep, który jest dystrybutorem Krossa. Rama eskera gen2 no trzeba przyznać, robi dobre wrażenie jeśli chodzi o wewnętrzne prowadzenie linek i wykończenie, ale wydaje mi się, że w tej ramie jest już za dużo mtb. Odczucie już prawie takie jakby się siedziało na mtb, ale z barankiem, co dla osób jeżdżących w trudnym terenie na pewno będzie odpowiednie, ale to jednak nie jest rama dla mnie
Wnioski na ten moment - zdecydowanie bardziej szosowy gravel (mimo wszystko będę unikał typowo szosowego napędu) na względnie równe ścieżki leśne i asfalt i rzecz już czysto estetyczna: wewnętrzne prowadzenie linek przez sterówkę - nawet jak coś tam jeszcze wystaje i linki nie są w pełni ukryte prowadzeniem przez mostek, to i tak robi to piorunujące wrażenie i nawet jeśli wiąże się to z utrudnionym serwisem, to moim zdaniem czystość tak zbudowanego roweru jest niesamowita

Problem jest natomiast taki, że wybór jest niewielki jeśli chodzi o ramy wykorzystujące ten sposób prowadzenia linek i chyba nie ma nawet innego względnie taniego roweru obok eskera z tym rozwiązaniem (najbliżej pewnie Unibike Geos, choć tu wciąż linki nie idą do przerzutki w podobny sposób) 
Takim sposobem na ten moment stoję w miejscu i być może żeby spełnić swoje oczekiwania będzie trzeba poczekać rok na przyszłoroczne wyprzedaże nadchodzących premier, bo zapewne ten standard się bardziej upowszechni w tańszych rowerach i będzie większy wybór, a przy okazji jak już znajdzie się "ten" rower, to wtedy nie będzie żal wydać więcej żeby miał już lepszy osprzęt, który faktycznie wystarczy na lata (chyba, że po drodze trafi się jakaś używka, ale muszę się zorientować jakie za jakimi modelami się rozglądac)

PS będąc zupełnie szczerym - gdyby nie to, że rama eskera to już prawie mtb z barankiem i to już za dużo dla mnie, to prawdopodobnie bym się nawet zdecydował na tego sworda 1x10 z mechanikami, bo oczywiście, że to są słabsze hamulce niż hydrauliki, ale moim zdaniem wystarczające

Edytowane przez KarolJank