J67 Napisano 21 Września Udostępnij Napisano 21 Września Witam. Kończę składanie roweru na chińskiej ramie torowej. Widły karbonowe. Mają znacznie większy przekrój niż stalowe w starym rowerze. Hamulec miał być przełożony. W nowych widłach otwór jest podwójnie stopniowany. Wszystko na zdjęciach i rysunku. Pasowało by, gdyby nakrętka osi hamulca miała łeb o średnicy 10 mm. Czy takie są dostępne? Czy trzeba sposobem? Przetoczyć łeb? Rozwiercić otwór w widłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HSM Napisano 21 Września Udostępnij Napisano 21 Września Rozwiercać to możesz stalowe widły. Tego bym nie ruszał. O ile dobrze rozumiem rysunek, to obecna nakrętka jest po prostu za krótka (14 mm) i nie zazębia się z gwintowaną osią hamulca. Kup po prostu inną "recessed nut" Tylko musisz szukać takich o średnicy zewn. kołnierza max. 10 mm i mieć nadzieję, że da się je wepchnąć w ten otwór fi 10... Na zdjęciu masz przykładowy obrazek wypluty przez googla na hasło "recessed nut brake m6 diameter 10 mm" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 21 Września Autor Udostępnij Napisano 21 Września Przez czas czekania na odpowiedź popatrzyłem w necie i widzę, że właściwie to są dostępne tylko nakrętki z kołnierzem 10 mm. Mógłbym starą przetoczyć, ale wkrótce może mi być potrzebna do wideł alu. Kupię więc nową. Potwierdziłeś to, co udało mi się ustalić. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi