Skocz do zawartości

[Prawo] Rowerem po miejscach zakazanych

Rekomendowane odpowiedzi

@pecio: mam ładnych kilka lat doświadczenia w zawodzie ale kierunkowego nie posiadam, pieczątki nie postawię.

Wczoraj znajomy bamber opowiadał, że jak dorwie gnojków co mu hulają po snopkach to nogi z dupska usunie, poleje gnojówą albo chociaż rowery przetrzyma i odda rodzicom.  Zakazu skakania po snopach w sumie nie ma, więc o co mu chodzi?  🤡   

Jeszcze niedawno personel jeździł na wrotkach po galeriach. To czemu by i nie rowerem? A tak na poważnie: takie pytania to dowód na to, że prawo niestety nie przewiduje każdej głupoty, która przyjdzie ludziom do głowy. A tutaj kreatywność jest nieograniczona, czego dowodzi ten wątek.

Edytowane przez leon7877

2 godziny temu, NerfMe napisał:

W maju byłem na Baraniej Górze, nie widziałem nigdzie tego znaku, zresztą nie tylko ja, bo rowerzystów dosyć dużo było tego dnia. 

no jak też oczywiście głupi, ślepy i go nigdy nie widzę 😁

• Haha 3

U nas te kwestie rezerwatowe są durnie rozwiązane. Inna sprawa, że każdy ma to gdzieś. Te tablice na Baraniej przecież wykluczają teoretycznie nawet ruch pieszy. Dotyczy to rezerwatu jako całości a nie szlaków wyznaczonych. Skoro u nas można na legalu rowerem po szlakach to nawet formułka; " zabrania się ruchu rowerowego poza wyznaczonymi szlakami" jest kulawa. Zupełnie inaczej jest znowu jak rezerwat jest bezszlakowy to wtedy taka formułka ma zastosowanie. To nie Słowacja gdzie mają to gdzieś bo z zasady ma cię nie być poza cyklotrasą albo Czesi walną po prostu centralnie na rozpoczęciu szlaku tabliczkę z przekreślonym rowerem. U nas takie coś i tylko z jednej strony widać w Beskidach przy Miziowej pod Pilskiem. Przekreślony rower też nie jest na każdym szlaku parkowym więc również kulawo to wygląda. 

Edytowane przez Tyfon79

Pytasz o wjazd na Baranią? Ja też się chętnie dowiem, jechałem ostatnio tak:

https://www.komoot.com/tour/1588516393?ref=avs&share_token=aNToYanK26PrIpa18J06NWFnXavBk5IXe7lSWQ6z7LDx10fsdy

O ile traska malownicza, o tyle bezpośrednio przed Baranią Góra było z 1,5 km prowadzenia roweru przez krzaki i haszcze. Z drugiej strony dzięki temu było krócej na pewno. Tak teraz patrzę to następnym razem bym spróbował przez schronisko na Przysłopie i Wierchy.

W dniu 23.09.2024 o 15:10, Tyfon79 napisał:

...... Przekreślony rower też nie jest na każdym szlaku parkowym więc również kulawo to wygląda. 

A ja dlatego pytałem/się zastanawiałem podając przykład - taki znak, podobny albo taki sam jak kodeksowy B-9, oznacza ni mniej ni więcej jak zakaz jazdy na rowerze, nie jego prowadzenie czy niesienie.

Screenshot_20240925_105506_Google.jpg

Edytowane przez Mentos

W dniu 23.09.2024 o 13:57, Eathan napisał:

Czasem zakaz brzmi jak zaproszenie... Ktoś zgadnie co widać na kawałku mapy? 

Screenshot_1.jpg

Poczekałbyś chwilę dłużej, to nie musiałbyś sam sobie odpowiadać ;) Mieszkałem zaraz obok w latach 2013-14, nawet widać nazwę ulicy na tym fragmencie mapy. Aczkolwiek nie zapuszczałem się na poligon ani rowerem, ani też pieszo z wiadomych względów.

A odnosząc się do właściwego tematu: to, że prawo jednoznacznie czegoś nie zabrania, nie oznacza od razu, że "wolnoć Tomku". Zwyczajna głupota i wcale nie mniejsze chamstwo to jedno, ale wjedź w kogoś na terenie takiej galerii - a już zwłaszcza w madke z bombelkiem albo babcię z torbami pełnymi jajek z promocji - to się przekonasz, jak szybko ochrona wezwie policję i jak szybko ta policja znajdzie pisiont powodów, żeby cię ukarać. Więc po co? Robienie debilnych rzeczy dla atencji lub pod pretekstem sprawdzenia "czy przepisy / służby działają" świadczy tylko i wyłącznie o debilizmie samego robiącego.

• +1 pomógł 2