szybszy Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września (edytowane) Założenia: jak w temacie ! czytać ! + singiel i całoroczna jazda miejska + lekki teren Tylko estetyczne/ażurowe jak np budżetowy Prowheel w Romet Rambler: https://imgur.com/a/6gen6OQ Do 120 pln ! Max 650 gram korby o długości 170 mm, spróbowałbym 165 mm Z ilością zębów jeszcze się okaże, bo: zbyt powolne 38/17 w jednobiegowym torpedo Velosteel zamienię na 40-42/17 a dla opcji z piastą dwubiegową i mając na uwadze przełożenie piasty 1,36 : (www.forumrowerowe.org/topic/156224-tylna-piasta-sram-automatix-lub-sturmey-archer-duomatic-w-rowerze-miejskim-lub-trekkingu/) planuję 36-38/17 Od ok 8 lat jeżdżę w singlu na pojedyńczym blacie 38z Mirandy, jest na foto w powyższym linku. To będzie już drugi czy trzeci Jest: solidny; lekki ok 600 g; dość łatwo korodujący. Idealnie pasuje pod linię łańcucha w retro MTB z niemiecką ramą i piasta torpedo Velosteel. No jest obrzydliwy i pragnę go zmienić Edytowane 18 Września przez szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burchlak Napisano 18 Września Udostępnij Napisano 18 Września Z czapy te pytanie i ilosc zebow Skoro mam 44/32/22 i 32 to norma, to celowalbym 34 albo 36. Jak wolno to 44. Skad mam wiedziec ile koni produkujesz? Korby dobiera sie pod wzrost, 165mm na np. noge 93cm? Po 8 latach powinienes wiedziec, czego chcesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybszy Napisano 19 Września Autor Udostępnij Napisano 19 Września (edytowane) Starałem się jak najdokładniej przedstawić sytuację. Burchlak, dzięki za detale i w końcu jakiś konkret, a nie biadolenie. Dopiero teraz przypadkowo wrócił ważny, a często pomijany aspekt długości korb. Mam 170 cm wzrostu, noga od pachwiny 78 cm. Wg kalkulatorów: https://www.applemanbicycles.com/resources/riders-guide-to-crank-length/ https://bikedynamics.co.uk/FitGuidecranks.htm Zatem optymalna długość korby to 155-165 mm. Trzeba by jeszcze zmierzyć długość kości piszczelowej (tibia lenght) i doczytać dokładnie artykuły. Skorzystam chyba też z usługi podst. bikefittingu. Jako, że dużo jest jazdy w mieście chciałbym mieć nadal w miare łatwy ale nie koniecznie dynamiczny start ze świateł. Aktualne 38/17 jest dla mnie niemal idealne. W trasie/na dłuższych odcinkach będę celował w ok przełożenia 2,75-3,00. Utrzymanie kadencji w ok 70-75 (tak na oko) na dystansach na jakich potrzebuje jechać z wyższą prędkością nie stanowi problemu, chciałbym się zbliżyć do 80-85 co jest mocno zalecane i przede wszystkim zdrowsze m.in. dla kolan. Poza tym ułatwienie pedałowania, z wyższą kadencją umożliwi lepsze wykorzystanie napędu typu single. Nie skupiajmy się na ilości zębów, przełożenia sobie przetestuje, tylko na producentach budżetowych korb. Edytowane 19 Września przez szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burchlak Napisano 21 Września Udostępnij Napisano 21 Września Najlepiej wyjdzie bikefit, bo nie bedziesz mial stosu korb na strychu Na applemanbicycles troche dziwne rzeczy wychodza. Piszczel mam w okolicach 50cm, mierzone od stawu skokowego do srodka kolana. 41% z tej wartosci daje korbe 20cm+. Moze cos w tym jest, ale wczesniejsze dane wskazuja na wplyw dlugosci korby/kata kolana na bole. Nastepny pomiar, tj. 20% inseam wychodzi 18.6, powiedzmy 180mm/185mm. Niewiele pomoge, mimo ze czasem robie symulatory geometrii, bardziej kierunkuje to na wglad w pozycje na roznych rowerach. Tematyka korb mi umyka bo katy kolan itd. czesto sa rownowazone wysokoscia siodla. Do tego dluga korba = inna przekladnia, inna sila i trzeba kombinowac z iloscia zebow zeby wyrownac swoja kadencje. Co do kadencji to ja nie pojmuje jak ludzie jezdza na 75 Moze inny rower, ale ponizej 82-85 czuje, ze cos nie gra, czyt. za malo miesni na nogach albo nawyklem do 90+. Wada wysokiej kadencji, to ze ciezko do niej wrocic jak sie nie jezdzi, zaleta taka ze mlynek przy mtb jest przydatny i nie obciaza tak stawow (glownie dlatego krece, bo szybko odczuwam efekty zbyt niskiego rpm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi