Skocz do zawartości

[-10000] Full do XC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Planuję zakup pierwszego full'a. Czy kross earth warty byłby dopłaty?

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-rockrider-500s-29-karbonowa-i-aluminiowa-rama/_/R-p-325050

https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/earth-3-0-czarny-limonkowy-srebrny-polysk 

Napęd powiedzmy  że remis. A amortyzacja? Zawieszenie jest kompletnie inaczej rozwiązane.  Rozwiązanie zawieszania  w  Krossie przypomina  zastosowane do   cięższych zastosowań niż XC.

Największy  problem mam z rozmiarem bo nie jeździłem nigdy na progresywnej geometrii. Byłem mierzyć korssa M i L, a  w decu był tylko M .

Miałem wrażenie, że w Krossie L-ka była z byt duża, a rower w M-ce już mnie wystarczająco wyciągał. Ale nie miałem doczynienia z rowerem z progresywną geo i nie wiem czy to kwestia zmiany choćby kierownicy by wziąć L-ke. Mam 179/83cm. Kross rekomenduje M , a dec L. Rowery raczej podobne.

Edytowane przez luker7

• Mod Team

Jeżeli chodzi o Kross'a, to brałbym M -kę, ale model 2023, który ma nieco lepszy osprzęt : https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/earth-3-0-zielony-czarny-srebrny-polysk

Co do geometrii progresywnej, to na dzisiejsze standardy jest co najwyżej średnia - teraz rowery HT XC mają podobną, a czasem nawet większą (np. kąt główki 67)...

Godzinę temu, luker7 napisał:

Rozwiązanie zawieszania  w  Krossie przypomina  zastosowane do   cięższych zastosowań niż XC

Tym bym się nie sugerował, akurat w decathlonowym masz więcej skoku 120mm a kross 100mm. Ten który wrzuciłeś earth ma aluminiowy tylny trójkąt ramy a ten nowszy podlinkowany przez @KrissDeValnor jest pełen karbon.

@KSikorski Earthy  w Aluminium  często mają taką przypadłość ?

Nie widziałem wcześniej tego modelu i myślę że warto  dopłacić do nowszego. Dostanę full carbon i lżejszy osprzęt. Koła chyba są też lepsze.

Różnica w cenie między Earth a Rockriderem jest jednak spora. Muszę to  przemyśleć.

Ogólnie kosmos jak zmieniły się rowery Mtb na przestrzni 10 lat i najgorszy mętlik mam z geometrią roweru.   W internetach wyczytałem, że jak ktoś wypada pomiędzy rozmiarami to lepiej brać większy bo stabilniejszy.

No ale Earth w L-ce nieźle mnie wyciągnął i nie wiem czy nie męczyłbym się na zbyt długiej ramie. Ręce raczej miałem mocno wyprostowane, a tak raczej nie powinno być. Nie zwróciłem także uwagi jak był oryginalnie zamontowany mostek(+-) .

3 godziny temu, luker7 napisał:

@KSikorski Earthy  w Aluminium  często mają taką przypadłość ?

Duży procent aluminiowych fulli, nie ważne jakiej marki.

Niemniej miałem aluminiowego fulla krossa.

Soil z rocznika 2020.

W linku zdjęcia pozwalające na wyrobienie sobie jako-takiej opinii na temat jakości. https://photos.app.goo.gl/Heu3yvxH4wa1TDucA

Po za szybkim zużywaniem się łożysk - działało to prawidłowo.

Jakiegokolwiek fulla by się nie kupowało to:

- wariant sklepowy - dopłacić 100zł-200zł żeby przy Tobie rozkręcili wahacz i zaprezentowali spasowanie otworów w ramie z otworami w wahaczu. W razie wątpliwości nie kupować.

- wariant wysyłkowy - pierwsza czynność po zakupie to skontrolować wyżej wspomniane spasowanie. W razie wątpliwości odesłać.

Edytowane przez KSikorski
  • +1 pomógł 1

Dziękuję Krzysztofie za sygnalizowanie problemów w rowerach z pełnym zawieszaniem. Widzę że, producenci ram mają duże tolerancje spasowania części byle wy wyprodukować taniej/więcej. A ty się później męczysz z serwisowaniem bo przez słabe spasowanie łożyska w zawieszeniu szybciej padają .

Różnica jest taka, że carbony wychodzą z form frezowanych CNC. Można przyjąć że formy mają powtarzalność do 0,1mm, a wychodzące z nich wyroby do 0,3mm między osiami otworów, o ile forma jest prawidłowo skonstruowana.

Przy spawaniu to 0,5mm uchybu może być na każdej spoinie.

Anonimowy użytkownik forum cieszy się nową ramą i bierze za rozkręcanie w celu weryfikacji. Kocyk zajumany w tym celu dzieciom.

https://photos.app.goo.gl/JrJsMRoTpa25i7aLA

Edytowane przez KSikorski