thetere Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września Witam Po kilkudniowym wyjeździe rowerowym u prawej ręki ( w lewej w małym stopniu też ) czuje to co opisałem w tytule. Nie mogę zbytnio używać długopisu dłużnej niż 20 sekund, ze smartfonu korzystam mały palcem, albo "bokami" innych palców, problemem jest też trzymanie myszki, czy narzędzi ogrodniczych. Nie wiem co jest, jak sobie z tym poradzić, miał ktoś podobną przypadłość ? Już tydzień po wyprawie, jeszcze od tamtej pory nie wsiadałem na rower, a problem odczuwam bardzie niż jak jechałem. Wydaje mi się że rower mam bardzo wygodny - typ cross. Amortyzator z przodu, chwyty ergon GP 3, sztyca z elastomerem, siodło żelowe, jeżdżę też w rękawiczkach. Majstrowałem też z podkładkami na rurze sterowej aby podnieść kierownicę - nie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września (edytowane) Stawiam na siodełko. Miękkie mają to do siebie że uciskają krocze i stąd drętwienia różnego rodzaju. Także wygoda jest tylko pozorna. Tak na marginesie powinieneś reagować natychmiast jak tylko pojawiły się pierwsze oznaki drętwienia. Z informacji które docierają do mnie z zewnątrz takie drętwienia z czasem ustępują ale dla pewności skorzystał bym z porady lekarza a nie z wiedzy internetowej. Edytowane 15 Września przez chrismel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
novis Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września 46 minut temu, thetere napisał: Tak jak napisał kolega wyżej, prawdopodobnie to siodełko. Chociaż przyczyną może być też także zbyt mocne trzymanie kierownicy, szczególnie przy tak długim wyjeździe. Da się to zobaczyć szczególnie po wytartych gripach. Sam zmagam się z tym że natrętnie trzymam lewą reką mocniej kierownicę, bo pod prawą mam manetki. Widać która strona jest bardziej wytarta, co przekłada się na późniejsze funkcjonowanie np. nie jestem w stanie trzymać telefonu ponieważ ręka drętwieje i automatycznie się zgina, co sprawia ból. Przeczekałbym to do jutra i ewentualnie tak jak napisał kolega wyżej, udał się do lekarza bo nie można takich sygnałów ignorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września Miałem dwa lata temu po maratonie podobną sytuację. Mrowiły mi palce przez bardzo długi czas, ale przeszło. Możesz mieć zbyt duży nacisk na nadgarstki. Ale to zgadywanie. Pewnie ogólnie pozycja na rowerze do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września (edytowane) A jak dla mnie to po prostu obciążyłeś nerw cieśni nadgarstka, doświadczyłem tego samego na baranku bez owijki i dłonie były ułożone niefartownie tak że się na nim opierały. To była długotrwała jazda i mi zdrętwienie 3 palców utrzymywało się przez miesiąc, ale na szczęście samo przeszło. Z tym że u mnie było to drętwienie/mrowienie , jeśli nie możesz utrzymać długopisu to na Twoim miejscu udałbym się do lekarza. Edytowane 15 Września przez RafalxM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września Jeśli to trzy palce - kciuk wskazujący i środkowy - to łokieć (tzw łokieć tenisisty) - źle ustawione siodełko, za duży nacisk na ręce i blokowanie łokcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 16 Września Autor Udostępnij Napisano 16 Września bikefitter czy ortopeda na początek. Ile ja pracowałem nad tą "wygodną" pozycją na rowerze. Siodełka, chwyty, amortyzatory, mostek - pierw kupiłem dłuższy, potem regulowany. Kiedy wydawało się, że znalazłem złotego grala, okazuje się że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września Raczej neurolog , tak na szybko, czy czy to cieśn czy inne problemy można poszukać testów na YT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerowe_lowe Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września Wygląda na objawy cieśni nadgarstka dość powszechna przypadłość.Miałem podobny problem -rada ode mnie?kup sobie piłeczkę w sklepie ortopedycznym z wypustkami i masuj cieśń a powinno pomóc ,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erwin Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Kiedyś miałem problemy z drętwieniem i mrowieniem palców przy dłuższej jeździe- stopniowo od małego(zewnętrznego) palca ku środkowi. Udało mi się to zredukować o jakieś 90% dzięki wymianie chwytów na takie z dużą płaską powierzchnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi