Skocz do zawartości

[Palce] Drętwienie, mrowienie, słabe czucie palców u dłoni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po kilkudniowym wyjeździe rowerowym u prawej ręki ( w lewej w małym stopniu też ) czuje to co opisałem w tytule. Nie mogę zbytnio używać długopisu dłużnej niż 20 sekund, ze smartfonu korzystam mały palcem, albo "bokami" innych palców, problemem jest też trzymanie myszki, czy narzędzi ogrodniczych. Nie wiem co jest, jak sobie z tym poradzić, miał ktoś podobną przypadłość ? Już tydzień po wyprawie, jeszcze od tamtej pory nie wsiadałem na rower, a problem odczuwam bardzie niż jak jechałem.

Wydaje mi się że rower mam bardzo wygodny - typ cross. Amortyzator z przodu, chwyty ergon GP 3, sztyca z elastomerem, siodło żelowe, jeżdżę też w rękawiczkach. Majstrowałem też z podkładkami na rurze sterowej aby podnieść kierownicę - nie pomogło.

Stawiam na siodełko. Miękkie mają to do siebie że uciskają krocze i stąd drętwienia różnego rodzaju. Także wygoda jest tylko pozorna. Tak na marginesie powinieneś reagować natychmiast jak tylko pojawiły się pierwsze oznaki drętwienia. Z informacji które docierają do mnie z zewnątrz takie drętwienia z czasem ustępują ale dla pewności skorzystał bym z porady lekarza a nie z wiedzy internetowej.

Edytowane przez chrismel

46 minut temu, thetere napisał:

Tak jak napisał kolega wyżej, prawdopodobnie to siodełko. Chociaż przyczyną może być też także zbyt mocne trzymanie kierownicy, szczególnie przy tak długim wyjeździe. Da się to zobaczyć szczególnie po wytartych gripach. Sam zmagam się z tym że natrętnie trzymam lewą reką mocniej kierownicę, bo pod prawą mam manetki. Widać która strona jest bardziej wytarta, co przekłada się na późniejsze funkcjonowanie np. nie jestem w stanie trzymać telefonu ponieważ ręka drętwieje i automatycznie się zgina, co sprawia ból. Przeczekałbym to do jutra i ewentualnie tak jak napisał kolega wyżej, udał się do lekarza bo nie  można takich sygnałów ignorować.

A jak dla mnie to po prostu obciążyłeś nerw cieśni nadgarstka, doświadczyłem tego samego na baranku bez owijki i dłonie były ułożone niefartownie tak że się na nim opierały.

To była długotrwała jazda i mi zdrętwienie 3 palców utrzymywało się przez miesiąc, ale na szczęście samo przeszło.

Z tym że u mnie było to drętwienie/mrowienie , jeśli nie możesz utrzymać długopisu to na Twoim miejscu udałbym się do lekarza.

Edytowane przez RafalxM
  • +1 pomógł 1

bikefitter czy ortopeda na początek.

Ile ja pracowałem nad tą "wygodną" pozycją na rowerze. Siodełka, chwyty, amortyzatory, mostek - pierw kupiłem dłuższy, potem regulowany. Kiedy wydawało się, że znalazłem złotego grala, okazuje się że nie.

Kiedyś miałem problemy z drętwieniem i mrowieniem palców przy dłuższej jeździe- stopniowo od małego(zewnętrznego) palca ku środkowi. Udało mi się to zredukować o jakieś 90% dzięki wymianie chwytów na takie z dużą płaską powierzchnią