Skocz do zawartości

[opony] Całoroczne, do miasta

nishii

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.09.2024 o 21:36, nishii napisał:

Czy tej kostki nie zajadę na asfalcie przy teraźniejszych pogodach? Okaże się, że do zimy to mało co z niej zostanie

Miałem te opony jeszcze pod nazwą CrossRide (700x42), w wersji zwijanej, ale mieszanka była ta sama (Puregrip). Parę sezonów wytrzymały, sporo asfaltu, ale też wyjazdy w Bieszczady i jazda po szutrach i kamieniach. Szczególnie trwałe nie są, ale przy tej cenie w dzisiejszych czasach to prawdziwa okazja, bo to naprawdę dobre, uniwersalne opony. Ich lekkość i tłumienie drobnych drgań w porównaniu do typowych, ciężkich trekkingowych "kartoflaków" to niebo a ziemia.

Tak wyglądają na rowerze (poleciłem je koleżance przy remoncie trekkinga):

image.thumb.jpeg.a681027c544db27eb9515a72c4e4e58c.jpeg

Tu jeszcze taniej:

Continental AT Ride 28x1.6 reflex drut - Biostern (abstore.pl) 

W dniu 21.09.2024 o 10:21, nishii napisał:

Z tym że marathony kosztują około 110zł za jedną oponę, a ja patrzyłem na takie o prawie połowę tańsze. 😕
Jazda tym rowerem tyle co do pracy i z powrotem, dziennie około 15km.

Z tym prawie połowę, to nie przesadzałbym.
Owszem przy tanim rowerze pchanie się w komplet za 500zł to nie najsensowniejsze rozwiązanie.

20-30 zł na sztuce więcej to nie majątek, zapewne przewalasz więcej miesięcznie na jakieś zbędne rzeczy, a tu jednak ładujesz w dojazd do roboty, w narzędzie do zarabiania.
Można też odnieść do ceny biletu miesięcznego lub paliwa i wtedy już nie wychodzi tak drogo ;)

Tak czy inaczej, zdaje się że już kupiłeś, więc nie ma co już za bardzo roztrząsać, tylko założyć i jeździć.
Jedyne obawy jakie mam wobec nich, to jak będą sobie radziły zimą.

Trochę wspomniałem, choć bez wyraźnego wskazania:

W dniu 22.09.2024 o 10:50, zekker napisał:

Tak czy inaczej, zdaje się że już kupiłeś, więc nie ma co już za bardzo roztrząsać, tylko założyć i jeździć.
Jedyne obawy jakie mam wobec nich, to jak będą sobie radziły zimą.

Więcej o nich ciężko mi napisać, bo nie miałem okazji na nich jeździć.
Mondiale, GT365, Racery mam objeżdżone. Zwykłe Marathony ma brat i nie narzeka, choć nie jeździ tyle co ja i raczej nie przez cały rok.