FlorekDG1 Napisano 15 Września 2024 Napisano 15 Września 2024 (edytowane) Cześć! Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu następującego dylematu: Mam rower Trek Procaliber 8 z napędem 1x12. Korba i zębatka Helix e*thirteen 30t. Czuję z autopsji, że dla mnie 30t w moich płaskoziemskich okolicach to za mało, brakuje mi 13 biegu i chcę wymienić zębatkę na 32t albo 34t (ku temu się skłaniam bardziej). Liczyłem się z tym, że tak trzeba będzie w momencie zakupu - trochę pojeździłem i się w tym upewniłem, bo właściwie prawie cały czas jeżdżę na biegach od 9 do 12 i nie raz chciało się wrzucić wyższy, którego nie ma. Niemniej jednak zastanawiam się co lepiej uczynić - czy wymienić tylko zębatkę na 34t, która z Helixa kosztuje około 300 PLN, czy też lepiej wymienić na komplet korba plus zębatka Shimano SLX za 400 PLN. A wtedy również można by pójść za ciosem i wymienić suport na XT za dodatkowe 100 PLN (choć być może dotychczasowy (Shimano BB-MT501 BSA) jest OK). Co sądzicie? Pozdrawiam! FWDG Edytowane 15 Września 2024 przez FlorekDG1 Zamiana słów na odpowiedniejsze. Cytuj
FlorekDG1 Napisano 29 Września 2024 Autor Napisano 29 Września 2024 Finalnie kupiłem aluminiową zębatkę e*thirteen. Na korzyść e*thirteen przeważyło przede wszystkim to, że mogłem wybrać wesoły kolor zębatki, inny niż poważny czarny Jak się sprawdzi, to się okaże. Na razie działa poprawnie. Temat można zamknąć. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi