Skocz do zawartości

[e Bike] Możliwy do 5000-6000?

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego taki? Skoro podano ci pewny i dobry sklep w DE ?, tj.

bike-discount.de

Wchodzi rocznik modelowy 2025. Można upolować starszy rocznik modelowy w naprawdę dobrej cenie.

Mało tego. Te rowery mają często dopuszczalną całkowitą masę do 150 kg.

Polecam tam starannie pobuszować. Wg mnie warto.

Edytowane przez leotdipl
  • +1 pomógł 1

W czym masz problem ? 
Szukasz czołgu dla siebie żeby cię wytrzymał ? 

Pisałeś o 100 kilogramach więc problemu żadnego nie ma. 
Każdy rower bez problemu zniesie do 120 kilo. 
Oczywiście jadąc musisz być ostrożny ale bez przesady. 
Będziesz jeździł po mieście i jakaś droga leśna czy szutrowa. 

Chcesz z Polski rower to był link do Centrum R … 

Ja dawałem link do Bianchi na którym sam, ważąc 120 kilo jeżdżę więc … 

Dokonaj śmiało wyboru ale w normalnym, popularnym sklepie. 

Ludzie kupują i jeżdżą, nie trać czasu na pisanie i czytanie głupot jak np używany z OLX  

A może tu poszukaj 

https://www.decathlon.pl/p/mp/rockrider/second-life-rower-elektryczny-gorski-mtb-rockrider-e-expl-500-stan-dobry/_/R-p-6df1d89c-8d4a-4542-9465-a6e24d769964  

https://www.decathlon.pl/p/mp/rockrider/second-life-rower-elektryczny-gorski-mtb-rockrider-e-expl-700-29-stan-dobry/_/R-p-7f04b16b-d82a-4b42-9914-287b07e98b09 

https://www.decathlon.pl/p/mp/rockrider/second-life-rower-elektryczny-gorski-mtb-rockrider-e-st-500-27-5-stan-dobry/_/R-p-e0e528a0-1e30-4772-a974-33fda293f2e0 

Edytowane przez XC100S

Kilka razy już przedstawiłeś swoje zdanie i niech tak zostanie. 
Nie przekonujmy się bo nie tego dotyczy temat. 
Gość szuka  tylko roweru i ma już przedstawione opinie gdzie kupić, w tym Twoja że na OLX. 
Sa też polecane sklepy i konkretne modele. 

Niech dokona wyboru. 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-r-raymon-hardray-e-4-0-29-pd30085/?v_Id=199969 

4 godziny temu, nikbar1 napisał:

A co Ty masz do używek, czy nie lepiej kupić używany dobry sprzęt, AGD, foto ,tel, kopm itd., niż nowy badziew ?

Ja mam dużo. 

Bo trafiają do mnie od 4 lat super okazje. 

Jak do tej pory jedyna okazja która nie wymagała żadnego wkładu od kupującego to była używka którą ja sprzedawałem. 

Proponuję- sprawdź ceny i dostępność części zamiennych,  np do niech będzie Yamahy. I cenę serwisu. 

Rozumiem że jak ktoś kupuje używkę to zdaje sobie z tego sprawę? 

Robiłem na szybko mały risercz  w Polsce. 

Np zestaw do boscha z robocizną dla 4 generacji to 2000-2500 pln. Pakiet - no możesz używany. A co jeśli zdechnie?

I jeszcze musisz znaleźć kogoś ogarniętego kto to naprawi.  

• +1 pomógł 2

Tak jak napisałem,  ma 3 używane z boschem, przejechane  po 10000 z hakiem  i z silnikiem ,bateria nic się nie dzieje,za cenę tych rowerów miałbym wtedy  pewnie 1 nowy. Z tego co pamiętam przebiegi miały coś koło 1500-2000 na starcie, a to ze 30 przejażdżek  .

Jak naprawiasz rowery to jasne jest ,ze okazje, które są ok do Ciebie nie trafiają i stąd może masz zaburzone postrzeganie rzeczywistości .

Jasne ,ze to jest ryzyko, ale używasz czegoś dobrego co posłuży lata i jest wydajne, albo kupujesz przeciętną taniochę i modlisz się żeby się nie rozleciało, albo nie wysadziło cię w powietrze .

Nie mam zaburzonego postrzegania. Podałem ci konkretne rzeczy które ktoś kupujący powinien wziąć pod uwagę przed zakupem a nie po. Nie znaczy to że te rzeczy się muszą wydarzyć tylko że mogą i pytanie czy kogoś stać na to żeby utrzymać sprzęt w użyciu. Jeśli tak  - to niech bierze co mu pasi. Tylko że ludzie o tym nie myślą a potem już muszą i niejednokrotnie są w ciemnej du. 

Jak kupujesz samochód to badasz rynek i sprawdzasz czego się spodziewać? I czy cię na to stać? Przypuszczam że tak.

Trafia do mnie wszystko,  w tym również "okazje".

Wygląda to najczęściej tak: osoba X (stali lub nowi klienci,  obojętne) dzwoni - kupiłem nowy/używany rower. W przypadku używek kluczowe pytanie z mojej strony "co mam sprawdzić". Standardowa odpowiedź to "taki ogólny przegląd, czy rower jest bezpieczny do użytku". Pytam czy coś mu dolega,  najczęściej odpowiedź brzmi "nie".

Trafia właściciel i rower do mnie. Szybkie sprawdzenie wszystkiego żeby dać właścicielowi jakieś wyobrażenie o kosztach. 

Jak wspomniałem- żaden z tych dostarczonych używanych nie był w stanie bardzo dobrym i przy każdym jest coś do ogarnięcia. 

Przypadek z tego tygodnia: full,  system shimano, rower z przebiegiem 5400 km. Kupiony używany. Właściciel przyszedł z przerzutkami do regulacji. 

Czy coś poza tym? 

To moje pytanie. 

Nic.

No to sprawdzam.

- piasta przednia i tylna do serwisu. Przednia do wymiany bo części brak

- zużyta kaseta, założony łańcuch 8sp do napędu 11sp

- stery do amputacji 

- klocki do wymiany heble do serwisu 

- urwana śruba mocujące krzywki do przedniego trójkąta, ścięty łeb. Zawias się nie rozpadł tylko dlatego że główna śruba przyrdzewiała do gniazda. 

- dolny zawias  - śruba nie do wyjęcia  - jak wyżej 

- zarżnięte pozostałe łożyska reszty zawiasów. 

Koszt serwisu 1600. 

Takich przypadków jest dużo. 

Najdroższy przy którym nic nie było do roboty kosztował właściciela dodatkowe 3000. 

Tak na koniec: mi to lotto, bo ja niczego nie sprzedaję bo nie prowadzę sklepu. Jeśli ktoś uważa że to co jest jego obiektem zainteresowania i nic innego go nie interesuje   - niech bierze. W tym przypadku zarabiam na ludzkiej niewiedzy albo ignorancji. 

Edytowane przez tobo
  • +1 pomógł 1

No ok, full to wiadomo, że nie  jeździł nim ktoś po bułki tylko katował, w temacie gość chce  rower do jeżdżenia niedzielnego,rekreacyjnego a nie wyczynowego,

ktoś tam z wypożyczalni pisał, ze jego rowery wytrzymując  po 2000-3000km i  często zgon, bo jak pożycza za 2 stówy to wiadomo; turbo i  jazda, bo to nie ich.

Opisujesz to tak jak ktoś powiedzmy z rzadką chorobą, w necie szuka i  co znajduje, oczywiście cały internet na to chory (sam to przerabiałem), to jest właśnie  zaburzenie postrzegania rzeczywistość o którym pisze .

Dwóch przyjdzie do Ciebie z  rowerem, a 98 jeździ i jest dobrze, Ty widzisz tylko tych dwóch, którzy mieli pecha .

No i widzisz   - pomyłka. 

Ten full nie widział terenu i cały swój żywot spędził na asfalcie. Jeździ jako bułkowóz do fabryki i do domu.  Co sugeruję? Że nie pomyślałbyś że rower jest tak załojony. 

Zapytam cię tak: z iloma różnymi rowerami miałeś styczność  przez całe swoje rowerowe życie? 10? 15? 50? 

Na podstawie czego uznajesz że ta "choroba" jest rzadka?

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem: praktycznie wszystkie używki które do mnie trafiają mają różne choroby. I ludzie ich nie przyprowadzają bo ich rowery "chorują". Bardzo wiele trafia jako kupione używane. Ludzie rzadko przychodzą z konkretnym problemem, najczęściej używki przychodzą żeby je sprawdzić dla nowego nabywcy. Na pytanie czy coś konkretnie jest nie tak prawie zawsze słyszę że nic nie jest nie tak. 

Więc co to ma wspólnego z zaburzeniem postrzegania? Bo do lekarza trafiają prawie zawsze ludzie chorzy (to lekarz moze mieć wrażenie  ze społeczeństwo jest - bardzo - chore) do mnie zabawki które w podanych przypadkach mam sprawdzić.  To dwie różne sytuacje czy nie? 

Więc jeśli w praktycznie wszystkich używkach odkupionych od kogoś coś jest nieteges to można założyć że identyczna zależność może występować także w elektrykach- bo to też rower - czy nie? Jedyna (aż) różnica to komponenty systemu elektrycznego - co podnosi komplikację całości. 

Jeszcze raz: mi to wisi czy ktoś weźmie moje sugestie pod uwagę czy nie. To jego (ewentualnie utopione) pieniądze. Dla mnie takie zakupy to dobry interes bo ja zarabiam na ludzkiej ignorancji lub niewiedzy wynikającej z niedostatecznego przemyślenia zakupu. 

Jeszcze pytanie: doradzasz tu coś komuś?

Powiedz w jak dużym mieście mieszkasz i ile serwisów w tym mieście zajmuje się serwisem/regeneracją silników do E? Które silniki robią? Które nie? Ile kasują za np wymianę kompletu łożysk/zestawu serwisowego w boschach? 

Taka ciekawość,  ktoś kupi używkę i co zrobi gdy będzie potrzebował odgruzować silnik? W przypadku nowego problemy techniczne to nie jest właściwie problem nabywcy (poza wem że z jakąś częstotliwością musi być w serwisie) ale w przypadku używki to już chyba ciut inna bajka? 

Edytowane przez tobo

Tak do 10, używek znakomita większość, wszystkie były sprawne, w każdym razie nie byłem z żadnym u mechanika,

a, jeden się złamał   na pół, na szczęście na polnej drodze i przy znikomej prędkości, to była jedyna porażka zakupowa.

Jesteś tak jak lekarz, czy inny dentysta; idziesz to zawsze dziure znajdzie, albo kamień, albo zablokowana szczęke9miałem taki przypadek,polazłem na przegląd, a ten z partyzanta zęby mi opiłował, no i już zgrzytać nie mogę) .

Co do dalszych pytań, mieszkam na wiosce, jak mi silnik padnie to kupie nowy (używany,a może nawet nowy),albo zestaw naprawczy, zależy co się zepsuje, na razie o tym nie myślę, bo nic się nie zepsuło.

Cały czas doradzam, żeby kupił używany dobry (skoro nie stać go na nowy), a nie   jakieś barachło, co to rozsypie się po  roku.

• Zmieszany 1

Powiedz dlaczego ciągle piszesz to samo żeby kupił używany ? 
Autor tematu na pewno przeczytał za pierwszym razem Twój wpis. 
Dlaczego powtarzasz … używany używany 

Oczekujesz że ktoś tu przytaknie ci i może nawet podziękuję ? 

W koło to samo. 
Po co ???

Ale w jednym temacie ile razy będziesz powtarzał „używany” ? 
W innych tematach też to robisz. 
Nie sądzisz że nawet jeśli Twoje intencje są szczere to sam sobie robisz problem bo sposób w jaki to robisz drażni ludzi. 
Pisałeś że jesteś na wsi(wiosce). Że rama w którymś rowerze pękła a jak to się stanie z silnikiem to kupisz nowy, oczywiście używany i zmienisz. 
Teraz powiedz jak ktoś z miasta, zielony w temacie rowerów bo skoro pisze tu z pytaniem to zakładam że tak jest, może sobie poradzić z wymianą silnika na nowy/używany. 
Ale ty nie bierzesz np tego pod uwagę tylko dyskutujesz z serwisantem że używany z OLX to dobry kierunek. 
Pisze jak do dziecka z przedszkola, żebyś zrozumiał bo wcześniej pisałem z pewną sugestią i nie dotarło. 

• +1 pomógł 1

51 minut temu, nikbar1 napisał:

Dobra, dajmy już luzu, za bardzo Ci weszło,

gość kupi co tam chce, a my będziemy dalej żyli w swoich światach.

spinasz się kolego nie potrzebnie, każdy jest inny i każdy inną opcje wybiera.Udzieliłeś już tylu porad że wystarczy już tych używanych rowerów.

Ja kupiłem nowy ze względu na 3 lata gwarancji i nie martwię się o koszta jakie mogą być związane  z serwisem i częściami.

Myślę że temat już wyczerpany jeśli chodzi o używane rowery, więc jak  ktoś ma coś sensownego to niech wrzuci koledze i na tym już zakończmy te wywody.

miłego dnia

nikbar1 czy Ty masz problem z czytaniem, zrozumieniem ?

Super cieszę się Twoim szczęściem w wyborze,ale tutaj chcemy pomóc koledze w odpowiednim doborze roweru.

Masz sensownego linka z ogłoszenia to podaj i jeśli możesz to odpuść już te teksty ( ile zaoszczędziłeś i tak dalej, bo kolega dopiero zaczyna przygodę z rowerem, ale to zapewne wyczytałeś na samym początku tematu )

• +1 pomógł 1