Skocz do zawartości

[e Bike] Możliwy do 5000-6000?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy, mam konkretne pytanie..

Czy jest możliwy zakup jakiegoś sensownego elektryka w granicach 5-6k zł? Jazda głowie po prostych drogach, czasem jakies wzniesienie i szuter się znajdzie.

Rower dla faceta, który chcę zacząć przygodę z rowerem moja waga ok 100kg. (za komentarze typu: przy tej wadze to normalny rower, dziekujemy)

Szczerze proszę o pomoc..

Pozdrawiam

Mariusz

Te najtańsze mają zdaje się choćby silniki Bafanag. Jak to działa to musisz się dowiedzieć bo może być tak, że za 7-kę gdzieś znajdzie się jakaś Yamaha czy inny panasonic co dopłacisz ten tysiak czy zdecydowanie nie? A tak w ogóle to zapadać jaki typ roweru wchodzi w grę? 

Dokładnie to się nie znam ale raczej coś pomiędzy Miejskim Trekkingowym a ATB Gravel ? Chyba tak się to pisze..

Wiesz.. szukać mogę ale myślałem, że może ktoś poda jakiś przykład, tak żeby części też nie były takie co po 2 miesiącach się rozlecą.

Tak jak pisałem jestem początkujacy i chcę sprawdzić czy się tyn zarażę 😉

3 godziny temu, skorup85 napisał:

Tak jak pisałem jestem początkujacy i chcę sprawdzić czy się tyn zarażę 😉

Od tego są wypożyczalnie wy obczaić co i jak. Potem stanął bym na głowie by jednak kupić rower z silnikiem centralnym a nie coś co jak widzę to mam ochotę puścić pawia. 

• +1 pomógł 1

Za 1500 euro jest pełno nowych rowerów z silnikiem centralnym i Shimano czy Bosch. 
Jak jesteś „zielony” to nie kupuj używanego sprzętu ! 

https://www.bike-discount.de/en/ebike-trekking?p=1&o=3&n=48 

https://www.pepper.pl/promocje/rower-elektryczny-r-raymon-hardray-e-40-29-emtb-892319 

Edytowane przez XC100S
  • +1 pomógł 1

4 godziny temu, nikbar1 napisał:

Za 5-6 kupisz dobry używany rower z małym przebiegiem, a nie jakiegoś nowego trupa.

I po co pieprzysz takie głupoty? Są ludzie dla, których 5000 tys. na rower to spory wydatek. Chcą mieć coś nowego z gwarancją na dwa lata, tym bardziej, że jest tam bateria za ponad tysiąc i silnik. Elementy, które są najbardziej narażone na awarie. To nie jest zwykły rower, a elektryczny. Poza tym nie każdy jeździ tak jak Ty do Lidla Bentleyem i nie każdy jest zniesmaczony trupem za 6 tys. Wielu to wystarcza. Ba...wręcz się cieszą i nie widzą potrzeby na wydawanie fortuny na rower, tudzież zakupu używanego, w którym może za chwile bateria klęknie i dołożą na dzień dobry 1500 zł. Jeżdżą rekreacyjnie, okazjonalnie i spokojnie. Nie każdy jest fanem motoryzacji i nie każdy jest audiofilem. To tak jak jeden woli kupić używane BMW za 100 tys, a inny nowego Peugeota. Widzę, że tutaj sami zadufani znawcy i koszerni cykliści, którzy patrzą z góry na pedałujących biedaków. 

5 godzin temu, Tyfon79 napisał:

Od tego są wypożyczalnie wy obczaić co i jak. Potem stanął bym na głowie by jednak kupić rower z silnikiem centralnym a nie coś co jak widzę to mam ochotę puścić pawia. 

Też mam ochotę puścić pawia jak widzę takich próżniaków...

• +1 pomógł 2

1 godzinę temu, skorup85 napisał:

Może rzeczywiście poszukam czegoś w Niemczech do 1500€.

Jest dużo taniej, spokojnie około dwóch tysięcy. 
Ale, bierz pod uwagę że tylko z „grubszą” awarią wyślesz im rower. 
Wszelkie regulacje i małe poprawki tylko w własnym zakresie. 

Regulacje i poprawki po sprzedaży ogarniają również. Kontaktujesz się z nimi,  podajesz jaki jest problem. Potwierdzają że jest to kwestia ich odpowiedzialności,  wysyłają część i proszą o wykonanie usługi lokalne a potem przesłanie potwierdzenia płatności. 

Znajomy kupił u nich hardtaila,  przyszedł z dwoma "centrami" i źle dobraną manetką do przedniej przerzutki. Część wysłali a usługę korekty kół I wymiany manetki wykonał odpłatnie lokalny serwis  - koszt pokryli.  

• +1 pomógł 1

Przed kupnem koniecznie się przejedż co z tego, że jakiś się spodoba na zdjęciu ale w realu nie będzie dobrze "leżeć".

Swojej żonie kupiłem rower używany z gwarancją.

Jechaliśmy po Gazzelle Cityzen bo na zdjęciu żonie bardzo się podobała, na szczęście gość ma bardzo dużo rowerów i nie było problemu aby każdym się przejechać.

Gazzelle okazała się wiotkim rowerem, ale tak jeździliśmy na różnych rowerach aż w kącie dogrzebaliśmy się na Cube Touringa.

Wygląd na zdjęcu jak Gazzelle, różnica w używce 800zł, a jazda nieporównywalnie lepsza.

Konstrukcja stabilna, bajeczne prowadzenie.

Rower miał przebieg 1200km, teraz dobija do 5000 km, nic kompletnie się z nim nie dzieje, wymieniłem tylko łańcuch i przednią zębatkę, żona cały czas nim zachwycona.

Tak więc nie skreślałbym uźywek.

A z nowych to jednak bym dołożył i najpierw bym się przejechał tym:

https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-kellys-e-cristy-30-p-grey-725wh-28-m-16218213638

Mocny silnik i duża bateria, to jest to czego potrzebujesz ;)

• +1 pomógł 1

12 godzin temu, Bokciu napisał:

To nie jest zwykły rower, a elektryczny.

Mam 5 elektryków, 3 używane, dwa kupiłem nowe, te używane kupowałem w ciemno na olx, przejechały po 1000-1200 km i poza zużyciem napędu nic się nie dzieje (cel turystyczno-grzybowy), jakieś paście  za 5000 po tym czasie pewnie by się rozsypały ,o komforcie jazdy nawet nie ma co mówić,

nie kupiłbym nowych,ale były w cenie takie jakbym je kupował używane, rower który ma przejechane 2000 czasem wygląda jak nowy  ,oczywiście nie taki z wypożyczalni to to wiadomo,ze zajechane do spodu .

Chciałbym ,żeby mi kościół zamienili na Lidla, ale to chyba jeszcze nie w tym pokoleniu.

• Zmieszany 1

2 godziny temu, spiwor napisał:

Przed kupnem koniecznie się przejedż co z tego, że jakiś się spodoba na zdjęciu ale w realu nie będzie dobrze "leżeć".

Swojej żonie kupiłem rower używany z gwarancją.

Jechaliśmy po Gazzelle Cityzen bo na zdjęciu żonie bardzo się podobała, na szczęście gość ma bardzo dużo rowerów i nie było problemu aby każdym się przejechać.

Gazzelle okazała się wiotkim rowerem, ale tak jeździliśmy na różnych rowerach aż w kącie dogrzebaliśmy się na Cube Touringa.

Wygląd na zdjęcu jak Gazzelle, różnica w używce 800zł, a jazda nieporównywalnie lepsza.

Konstrukcja stabilna, bajeczne prowadzenie.

Rower miał przebieg 1200km, teraz dobija do 5000 km, nic kompletnie się z nim nie dzieje, wymieniłem tylko łańcuch i przednią zębatkę, żona cały czas nim zachwycona.

Tak więc nie skreślałbym uźywek.

A z nowych to jednak bym dołożył i najpierw bym się przejechał tym:

https://allegro.pl/oferta/rower-elektryczny-kellys-e-cristy-30-p-grey-725wh-28-m-16218213638

Mocny silnik i duża bateria, to jest to czego potrzebujesz ;)

Jeśli kogoś stać na remont /wymianę silnika  - używka jak najbardziej. 

29 minut temu, skorup85 napisał:

Jeśli o mnie chodzi nie kupiłbym gotowca z silnikiem w tylnym kole. Jak już to zwykły rower + konwersja. 

Jeśli znudzi się rower jaki się ma, konwersję zawsze można przerzucić na inny rower, np masz trekkinga a chciałbyś spróbować MTB to nie ma żadnego problemu.

Tak samo jakbyś podróżował i brakowało baterii to zawsze można dokupić drugą, lub większą.

Ale co kto lubi.

My mamy doświadczenia z trzema rowerami - mój Liv E+2 ma 7 sezon, 22 tyś. za sobą i poza dwukrotną wymianą zestawu łańcuch + kaseta oraz tylna przerzutka - razem jakieś 800 PLN. Żona na swoim egzemplarzu zrobiła 14 tyś. też wymieniając tylko dwukrotnie kasetę i łańcuch, sprzedany z powodu chęci zmiany na inny typ ramy. Obecny KTM ma dopiero 2 lata i 6,5 tyś więc trudno coś o jego trwałości powiedzieć. Piszecie o awaryjności baterii czy silnika - a może jednak w tych droższych rowerach są trochę inne - jakieś mniej awaryjne? Rozumiem że może być dla kogoś dużo wydać 6000 za rower, ale uważam że lepiej kupić za te pieniądze używany niż nowy w tej cenie. Co najwyżej jakiś głęboko przeceniony w zimie. A argument że mam jakiś rower od dwóch miesięcy i jest dobrze jak dla mnie jest żaden - rzeczy które popsują się w pierwszych kilku - kilkunastu miesiącach użytkowania to badziew totalny.

Wogóle nie jest skomplikowane. Są gotowe zestawy, mam w jednym z rowerów ten, tylko z mniejszą baterią:

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-konwersji-e-bike-48v-1000-bateria-16-0ah-12033646694

Nie jest to idealny zestaw, ale żałuję tylko jednego - pożałowałem 300zł na większą baterię.

(Manetka i czujniki hamulca są zbędne, niepotrzebny ciężar i oszpecanie dodatkowymi kablami)

• Zmieszany 1

1 godzinę temu, spiwor napisał:

Nie jest to idealny zestaw, ale żałuję tylko jednego - pożałowałem 300zł na większą baterię.

1000W, manetka, 54 km na godz. - zdajesz sobie sprawę, że ten ulep na europejskich drogach, DDR czy na leśnych ścieżkach jest nielegalny? Módl się, żebyś nie uczestniczył w jakiejś kolizji czy wypadku.

Jedynym "przewinieniem" tego zestawu jest 1000w, ale w porównaniu do legalnych elektryków i tak wychodzi blado.

65Nm, cieniutko, spójrz na silniki Boscha lub Panasonica.

54 km/h - w ciągu kilku sekund można zblokować do 25km/h a legalne ebiki w ciągu kilku sekund można zrobić by pojechały 50km/h (np przeniesienie magnesu na korbę, czip, czy odblokowanie komputerowe)

Może to i kwestia gustu ale np mi najprzyjemniej jedzie się do max 30km/h, później kadencja, szum wiatru itp już nie daje takiej frajdy na rowerze.

Te 1000w to też tak naprawdę rzadko kiedy jest używane, zaraz wypije baterię a pod górkę silnik się zgrzeje i będzie trzeba czekać żeby ostygnął i faktycznie używa się poziomu 2-3 czyli około 160w-300w oraz przerzutek, w ostateczności przy ostrzejszej górce poziom 4 i moc 500w

Manetka to zbędny dodatek, odkręciłem po pierwszym dniu, zero frajdy na manetce.

Jeszcze taka dygresja - od kiedy przez elektryka poprawiła się kondycja i odszedł prawie całkowicie ból kolana, częściej używam analoga do wyjazdów a konwersja się kurzy.

Edytowane przez spiwor

@spiworManetka to zbędny dodatek, odkręciłem po pierwszym dniu, zero frajdy na manetce. Jeszcze taka dygresja - od kiedy przez elektryka poprawiła się kondycja i odszedł prawie całkowicie ból kolana, częściej używam analoga do wyjazdów a konwersja się kurzy.

Pełna zgoda ;)

Edytowane przez burz