raffat Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Witam wszystkich, Od kilku dobrych wieczorów czytam dziesiątki postów odnośnie zmiany napędu ale mam coraz większy mętlik. Mianowicie mam rower enduro Radon Slide i cały napęd 2x10 sram x01. Rozpadł mi się bębenek w piaście Mavica Crossroc TS-2. Zreanimowałem go wymieniając łożyska i jeszcze kilka elementów na ośce. Problem w tym że oberwała też lekko kaseta srama 10 rzędowa PG-1070 11-36T. Zastanawiałem się przez to nad przejściem na napęd 1x11 ale w sumie jestem z tego 2x10 zadowolony mimo że wiem że to już trochę archaizm. Rozumiem że bębenek mam w standardzie HG który powinien mi obsłużyć kasetę 11 rzędową. Ale czytając widzę że zostawiając korbę itp mają ludzie potem problem np z linią łańcucha, nieprecyzyjną zmianą przełożeń. Zastanawiam się zatem nad rozwiązaniem takim, aby zostawić napęd i cały osprzęt 2x10 srama i założyć inną kasetę 10 rzędową Sunrace'a MX3 11-42 aby zwiększyć trochę zakresy przełożeń do podjazdów. Pytanie czy ta kaseta będzie pasować i obecny osprzęt to obsłuży? Drugoe pytanie, skoro bębenek to standard Shimano/Sram to czy mogę założyć kasetę Shimano M4100 11-42?? Czy łańcuch Srama 1070 to obsłuży? Wszelkie inne propozycje mile widziane. Sorry ale jestem trochę zielony jak widać, myślałem że znam się na rowerach i osprzęcie ale takie szczegóły mnie przerosły Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi