Skocz do zawartości

[szprychy] długość szprych różnica 1mm między lewą a prawą stroną

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zabieram się wkrótce za budowanie swojego pierwszego koła. Obręcz to dt swiss R500 w rozmiarze 700c, piasta SHIMANO Deore XT FH-M756. Moje pytanie dotyczy długości szprych. Według moich wyliczeń (na bazie kalkulatorów ) szprychy krótsze powinny mieć ok. 287mm a dłuższe 288mm. Jako, że szprychy tanie nie są to czy przy różnicy 1mm konieczne jest kupowanie 2 osobnych zestawów czy mogę to uśrednić i kupić 1 zestaw o tej samej długości?

No dobra... o ile udało mi się wycentrować bicie boczne to za Chiny nie mogę sobie poradzić z biciem osiowym. Jak bardzo bym nie luzował to i tak w pewnym miejscu podciąga mi obręcz do góry... Mam szprychy Sapim Race cieniowane 2.0-1.8-.2.0. Czy do wyliczeń tensometrycznych  powinienem założyć średnicę szprychy 1.8mm ?? (tak zakładałem do tej pory) czy 2.0mm?

Ok sprawa ma się tak. Po wielu godzinach udało mi się osiągnąć niemal idealną centryczność kola i centrowanie boczne. Pozostała kwestia centrowania radialnego. Udało mi się osiągnąć taki efekt 

I jest to absolutne maksimum. Jest delikatne bicie radialne w jednym miejscu na poziomie 2-3mm. Czy mogę z tym jeździć? Tak jak wspomniałem dishing jest idealny, latheral tez. Wiem że norma to ok 1mm ale nic więcej nie uzyskam. Pracowałem z tensometrem. Jakby jakiś doświadczony wheelbuilder się wypowiedział będę wdzięczny. 

Kiepsko to wygląda. Aby uzyskać obręcz bez pionowego bicia to poluzuj wszystkie szprychy w okolicy tam gdzie tego bicia na zewnątrz nie ma, to znaczy w tym rejonie gdzie nie podskakuje obręcz, szprychę luzujesz o ćwierć obrotu nypla aż do uzyskania zadowalającego efektu, po wszystkim wszystkie szprychy naciągasz i korygujesz boczne bicie. Dobrze jest przy okazji złapać mocno szprychę szczypcami owiniętymi taśmą aby podczas kręcenia nyplem szprycha się nie obracała razem z nim. Przed tą operacją i po niej należy odprężyć szprychy.