Skocz do zawartości

[4000 - 6000] rower do wszystkiego

Galadrim

Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę może od tego co miałem do tej pory, jak jeżdzę i co bym chciał względem tego zmienić.

Od  2017 byłem szczęśliwym posiadaczem Krossa Level B3 z 2017 roku. Do czasu kradzieży :(. Rama L sam mam 175 cm zwrostu, 80kg.
Żaden ze mnie zawodowy kolarz ale zdarzyło się zrobić 200km jednego dnia, czy regularnie robić trasy 60km (regularnie to dla mnie pewnie kilkanaście razy w roku). Poza tym dojazdy do pracy po Warszawie w okolicach 10-15km. 
Ze ścieżek to myślę 50% solidny asfalt. 40% chodniki/szutry/utwardzone ścieżki 10% jakiś głębszy las

Sumarycznie myślę że w przeciągu roku uzbiera się jakoś 2k.

Z roweru byłem bardzo zadowolony. Bardzo odpowiadała mi na nim pozycja. Dodatkowo przerzutki 3x9. Korba 46-26. Kaseta 11-34. Opona 29 cali. Podobało mi się to jak wysokie biegi mogłem uzyskać na płaskim asfalcie. Z reguły korzystałem do maks 3x8 chociaż i 3x9 też zdarzyło się jechać. Z kolei praktycznie nigdy nie używałam w korbie najniższej przerzutki nawet na podjazdach. Na asfalcie średnią predkością jaką jeżdziłem to około 25km/h.

Teraz co chciałbym zmienić. Chciałbym żeby rower był ciut szybszy/wydajniejszy na utwardzonych szlakach. Tak żeby jadąc po asfalcie mógłbym jechać bardziej 30km/h, a dojazd do pracy był mniej wysiłkowy. Jednak chce zachować możliwość zjechania gdzie mnie tylko dusza poniesie.

Z faktu że z Kross byłem zadowolony przymierzałem się do Eskera 5.0 gen2 lub Levela 8.0. Na obu miałem się okazje się przejechać no i na Levelu czuję się jak w domu, a na Eskerze ta pozycja jest jakaś taka dziwna(może to tylko kwestia przyzwyczajenia ale mimo wszystko). Miałem okazję też się przejechać eskerem 2.0 2023 No i bardzo doceniam to że jest szybszy. Ale Level też w tym budżecie wydaje się być rowerem "porządniejszym".

Miałem okazję też siedzieć na romecie boreas 2 no i on z kolei już nawet w miarę pasował.

W ramach tego że nie mogę się zdecydować gravel/mtb stwierdziłem że poszukam czegoś w stylu roweru crossowego bo wydaje się to ciekawy kompromis. Ale po pierwsze nie widzę za dużo opcji w tym budżecie po drugie, taki level 8.0 wydaje się mieć lepszy osprzęt w tej samej cenie porównując do rowerów. Co do samego levela to jara mnie karbonowa rama, nie jara mnie jeden blat z przodu 30t. Wydaje mi się że będzie brakować mi większych przełożen, ale z tego co widzę to wszystkie MTB teraz tak mają.

Jeśli chodzi o moją znajomość rowerów to poza tym że w miarę sobie wszystko sam wokół roweru wymajsterkowałem to jest zerowa. A teraz próbuję zrobić szybki doktorat ale lekko nie jest, ale z tego co wyczytałem to chciałbym rower który ma powietrzny amortyzator/karbonowy widelec, sztywne osie, korbe nie na kwadrat i hydrauliczny hamulec.

No i teraz najtrudniejsze czyli co wybrać. Będę wdzięczny za każdą opinię na temat konkretnych modeli ale też moich "wymagań" oraz typów rowerów.

• Mod Team

Temat został usunięty.Prawdopodobna przyczyna usunięcia:- pkt 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu- podobny temat już istnieje- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.Zasady pisania na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...