misakyy Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Witam. Przychodzę tu na forum zasięgnąć porady bardziej doświadczonych rowerzystów. Temat jest taki, że potrzebuję roweru do tras powiedzmy mieszanych, czyli asfalt póki nie dojadę do lasu, czy gdzieś między pola. Teren raczej płaski, chociaż leśne trasy w małych górkach też wchodzą w grę (mieszkam w okolicach Wałbrzycha). Rower musi mieć możliwość montażu bagażnika, w przyszłości chciałbym zrobić trasę R10, preferuję bardziej wyprostowaną pozycję, więc wolałbym rower raczej wyprawowy niż mtb. Wzrost 186 i na chwilę obecną 102kg na blacie. Budżet u mnie szału nie robi, max 4000 PLN, na chwilę obecną rozważam : Riverside 920 Sram Nx, Trek Dual Sport 2, 5 generacji Marin Kentfield 2 (wizualnie ten mi się najbardziej podoba). Tylko nie wiem czy jest sens pchać się w rower bez amora z przodu? Czy w ogóle brać te modele pod uwagę?, wiem że każdy z innej parafii, ale nie znam się i wybierałem wzrokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) Jako ktoś kto kiedyś dużo jeździł na sztywnym widelcu powiem Ci, że ze sztywniakiem jest jak z autem które nie jest wyposażone we wspomaganie kierownicy (nie mylić z takim, w którym nie działa). Na początku jest ciężko, ręce trochę bolą itp. ale po tygodniu w ogóle zapominasz o tym i nawet nie myślisz o tym, bo przestaje to przeszkadzać. Niesamowite jak bardzo ludzie mają różne gusta. Kentfield dla mnie wygląda tak, że nie wygląda Ale mam coś prosto dla Ciebie! Rockrider 920. https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920-sram-nx/_/R-p-352473?mc=8867392&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-pmax_ts-bra_f-cv_o-roas_xx-marki-pasji-css&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInfPKkeS7iAMVkQ-iAx2HYBHOEAQYAiABEgI4vvD_BwE Jak na ten typ konstrukcji ramy to naprawdę fajny. Bardzo dobry osprzęt. Ogólnie tutaj też bardzo polecany i nie bez przyczyny. Raty 0% [EDIT] A kurdę, przepraszam. Nie zauważyłem, że sam o nim wspomniałeś xp Tak więc z przez Ciebie podanych najbardziej Ci polecam wspomnianego Rocridera. Edytowane 11 Września przez WojtasTaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misakyy Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Dzięki za odpowiedź. Pierwsza opcja na mojej liście to właśnie ten rower z decthlonu, czyli w dobrym kierunku idę😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września (edytowane) 22 godziny temu, WojtasTaba napisał: Ale mam coś prosto dla Ciebie! Rockrider 920. https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920-sram-nx/_/... Rockrider to MTB, a kolega szuka crossa - ale link dałeś dobry W dniu 11.09.2024 o 21:28, misakyy napisał: Marin Kentfield 2 (wizualnie ten mi się najbardziej podoba). Posiadacze tego roweru bardzo chwalą go za wygodę użytkowania. Musisz się sam przymierzyć - Marin ma sporo dealerów. Porównanie przedniego amortyzatora do wspomagania kierownicy jest mocno nietrafione. Wspomaganie kierownicy jest ZAWSZE przydatne. Amortyzator dla kogoś, kto np. jeździ do pracy po DDR-ach jest zbędnym balastem. Edytowane 12 Września przez Jendrass 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września @Jendrass Cytat Wspomaganie kierownicy jest ZAWSZE przydatne. Z Przykrością, ale zdecywaniem obwieszczam, że absolutnie i na 100% się mylisz, ale chyba nie chce mi się tutaj o tym dywagować. Cytat Rockrider to MTB, a kolega szuka crossa To nie jest MTB. Opony-szosowo szutrowe, szerookość 40 mm, amor ze skokiem 63 mm, komfortowa geometria. Sam Decathlon, dla którego są produkowane te rowery sprzedaje go nawet nie jako crossa, a rower trekkingowy. I zabawny smaczek na koniec: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września (edytowane) Rockrider - jak nazwa sugeruje - to MTB, Riverside to cross, wklejony link kieruje do Riverside, czyli crossa, i o nim piszesz. Edytowane 13 Września przez Miro1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misakyy Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września 12 godzin temu, Jendrass napisał: Posiadacze tego roweru bardzo chwalą go za wygodę użytkowania. Musisz się sam przymierzyć - Marin ma sporo dealerów. Też czytałem mnóstwo pozytywnych opinii, że wygodnie się na nim siedzi. Decathlon opisuje Riverside'a 920 jako rower trekkingowy i też jako taki go traktuję. Skoro nie ma innych sugestii, pozostaje wybór między tymi dwoma maszynami. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam🖐️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września W dniu 13.09.2024 o 06:34, Miro1970 napisał: Rockrider - jak nazwa sugeruje - to MTB, Riverside to cross, wklejony link kieruje do Riverside, czyli crossa, i o nim piszesz. Tfu tfu, przejęzyczenie. Miałem napisać Riverside. To zamiast napisać, że się przejęzyczyłem, bo wklejam link Riverside, to lepiej utrudnić komunikację i powiedzieć, że się mylę ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi