Skocz do zawartości

[3000-4000zl] Crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

W linkach są 2 różne rowery i wspomnienie o trzecim...

ROWER CUBE 651100 NULANE - to gravel z prostą kierownicą lub specyficzny fitness. Napęd szosowy Shimano Claris RD-R2000, rower lekki - 10,6 kg.

ROWER CUBE 745100 - to kross z bardzo przeciętnym osprzętem, ważący 14,3 kg.

Ponadto oba rowery dzieli 1000 zł różnicy.

Zdradź nam:

1. Jak będziesz użytkował rower?

2. Twoja waga?

Edytowane przez Jendrass

Wzrost 189cm i waga 85kg

Ogólnie na rowerze nie jeździłem od x czasu. Po prostu chce w wolnym czasie gdzieś pojeździć,  raczej to wypady poza miasto droga asfaltowa lub ściekami rowerowymi.

Cena wiadomo czym taniej coś dobrego kupie to spoko. Ale z drugiej strony rower chce mieć na lata. Myślę że 4tys to max. 

W zasadzie nie widzę tu błędu autora, bo jeden i drugi typ jest do tego przeznaczony. Ale moim zdaniem "na lata" dla kogoś kto jeszcze nie jest pewny jak będzie w przyszłości użytkował, lepiej wziąć pełnoprawnego crossa. Gravel jest mniej bezpieczym wyborem, a jeszcze gravel z prostą kierownicą to już w ogóle. 

Na i mamy pełne info info :) - pytałem o wagę dlatego, że mógłbyś ważyć np. 120 kg. I wówczas pula polecanych rowerów gwałtownie by się skurczyła.

Tak jak @Mihau_, uważam, że cross byłby bardzo fajnym wyborem. 4k pln otwiera bardzo szerokie pole wyboru.

1. Giant (za 4k widziałem Giant Roam 1 XL - nie pamiętam gdzie!), znajdź na niego promocje, rozmiarówka na granicy L - XL czyli musisz mierzyć , i "będzie Pan zadowolony". Gian Roam 0 i 1 to dla mnie synonim roweru crossowego...

2. Trek - FX3 (sztywny, karbonowy widelec), trzeba szukać promocji. Bardzo fajne rowery, niestety drogie, z niekorzystnym stosunkiem ceny do wyposażenia.

3. Riverside 920, ale szukałbym na osprzęcie Shimano, a z tym może być ciężko. Za to nie będzie problemu z ratami. Nie musisz szukać promocji, mieścisz się w widełkach cenowych.

A jeśli podpasuje Ci gravel z prostą kierownicą, to nie Cube tylko Marin DSX1 (sztywny widelec), bazowa cena tutaj https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2024-dsx-1#specifications - trzeba szukać promocji. Ale w cenie ok. 4k masz rower na sztywnych osiach :)