Margot Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Dzień dobry. Jestem w kłopocie, gdyż nie wiem już jaki rower MTB rekreacyjny wybrać. Jeżdżę głównie po lesie, i szutrze, ale też sporo po szosie. Raczej rekreacyjnie, dla treningu czasem dłuższe parogodzinne wycieczki poza miasto. Nie ścigam się, jeżdżę rekreacyjnie dla utrzymania formy. Zastanawiam się pomiędzy tymi modelami, z tym, że jeśli chodzi o Treka to jestem załamana bo w zasadzie Marliny są nie do zdobycia...prawie wszystko wyprzedane. Ale mam na oku te modele: https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-damski-giant-liv-tempt-0-2023 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-marlin-7-gen-3-2023#93=320 https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-trek-marlin-8-gen-3-2023#93=203 https://romet.pl/rower-gorski-romet-mustang-m4-2024-4 Treka 8 nigdzie nie można dostać. Giant jest dostępny od ręki...a może Romet? Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września A dlaczego rekreacyjny MTB zamiast crossowego, który w mojej opinii lepiej wpisuje się w Twoje potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Margot Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września Ponieważ przymierzałam się do crossów i są za delikatne. Wole MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Września Mod Team Udostępnij Napisano 11 Września Z podanych zdecydowanie Marlin 8 najlepszy. Ale tam jest cena taka niska dlatego , że to rozmiar XXS na kolach 26'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Pozdrow'er 🫠😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Dobra @Sobek82 Ty już nie strasz nowych użytkowników tymi swoimi potworkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Idealnie wpisuje się w rekreację, stoi na kołach 27,5 x 2,8", zakładasz drugi komplet kółek 29 x 2,2" i możemy lecieć asfaltem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Margot Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września A co myślicie o Giant Liv tempt 0? Bo na tego Treka 8 to się chyba nie doczekam. Co jest z tymi rowerami? Dlaczego nie można nigdzie dostać Marlinów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) Bo wszyscy się napalają na Treki jak szczerbaty na suchary. Wiadomo, lans na wsi jak ma się na ramie napis Trek, Kross lub Romet. Poza tym jest już po sezonie sprzedażowym, to co zostało na magazynach po wiosennym szturmie wyprzedało się na promocjach, a nowych modeli jeszcze nie ma. Jeśli Ci bardzo na nim zależy, szukaj w zagranicznych sklepach. Może u Niemca coś się ostało. Edytowane 11 Września przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Margot Napisano 11 Września Autor Udostępnij Napisano 11 Września No to jaki MTB do jazdy również na szosie polecacie do 4200-4500 zł? Nie musi być TREK, ale ma ładną ramę i kolorystykę 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) Może coś takiego? https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/grand-canyon/grand-canyon/grand-canyon-6/3269.html?dwvar_3269_pv_rahmenfarbe=GY Tylko opony na starcie do wymiany, bo na tych mogłoby być ciężko po asfaltach jeździć. Edytowane 11 Września przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Dynamicznej jazdy z tym blatem to nie uświadczysz na szosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) 30t, tak samo jak w wymienionym Marlinie 8 i Tempcie 0. W Romecie 32t, a w Marlinie 7 28t. Czego oczekiwać po tego typu rowerach? Przecież one z założenia są konfigurowane pod początkujących i amatorów. Ja u siebie mogę zakładać do hardtaila 36t, ale kobieta jeżdżąca rekreacyjnie na takim blacie raczej wiele nie ukręci. No chyba, że zmieni opony na slicki i faktycznie nie będzie zjeżdżała z płaskiego asfaltu. Edytowane 11 Września przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Tam są napędy wkładane, żywcem wyjęte z czołówki sprinterskiej w XC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) Merida Big Nine 500 Lite, polecam nieustannie. Ewentualnie https://rowerybielany.pl/mtbxc/4322-merida-bignine-300-lite-metallic-tealblack.html?search_query=merida+big+nine&results=90 Edytowane 11 Września przez michalr75 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Ułomność producentów i moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września @TheJW Ośmielę się wspomnieć że kiedyś rowery (w tym MTB) miały po 3 blaty, największy miał koło 40 zębów i jakoś kobiety na tym jeździły 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Wypadałoby też dla porządku dopisać, ile miał najmniejszy i środkowy. Najpopularniejsza chyba konfiguracja od lat to 24-34-42. I to na tym środkowym zazwyczaj wszyscy jeździli (jeżdżą!) mówiąc "tylko nie ruszaj mi przerzutek, bo mam dobrze ustawione". Kiedyś wszystkie rowery miały wolnobiegi 6- i 7-rzędowe. I jakoś ludzie na tym jeździli. Ale mamy "teraz" i należy brać pod uwagę współczesne rozwiązania i standardy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) Ostatnie zdanie ok, tyle że nie o tym jest mowa. Jeśli uważasz że kobieta nie pojedzie efektywnie ale rekreacyjnie na blacie 36T+ to chyba nie pamiętasz jednak czasów klasycznych napędów 3x na których jeździli wszyscy, kobiety, mężczyźni, młodzież, dzieci Poza tym są jeszcze napędy 2x w rowerach, z kombinacjami np 36-26. Mam taki rower w domu (a nawet 3), jeździ na jednym rekreacyjnie kobieta M4 i uwierz mi że napęd nie jest ustawiony tylko na blat 26T Edytowane 11 Września przez michalr75 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Ale mi nie chodzi o to, że nie pojedzie, bo jak się nie ma innego wyjścia, to i na Wigry3 się pojedzie. Tylko PO CO, skoro są gotowe rozwiązania ułatwiające życie i jazdę? Kolarze zawodowi też kiedyś mieli do dyspozycji 5 przełożeń zmienianych wajchą za siodłem. I jeździli te same trasy co Kwiatkowski i Pogacar z elektrycznymi napędami 2x12. Myślisz,że gdyby mieli wtedy do dyspozycji współczesny sprzęt, to by z niego nie skorzystali? Rozumiesz już, o co mi chodzi, czy nadal nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Nie rozumiem. 36T+ dla kobiety to nie jest jakiś hardcore żeby się ujechała do wyrzygu. Jako ścigant raczej powinieneś to wiedzieć wydaje mi się. Albo zwyczajnie nie doceniasz kobiet😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) 2 godziny temu, Margot napisał: Ponieważ przymierzałam się do crossów i są za delikatne. Wole MTB. Muszę to powiedzieć mojemu znajomemu, który waży 120 kg i jeździ na poleconym przeze mnie Unibike Viperze, bo chyba nie wie że ma za delikatny rower Jeszcze oczywiście pytanie czy ten las jest w górach czy w płaskiej części Polski 2 godziny temu, Margot napisał: Edytowane 11 Września przez NerfMe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasTaba Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września (edytowane) A zobacz sobie jeszcze Pathlite (model od 4 do 7) z obniżoną ramą mid-step. Podaję wszystkie 4 modele, bo nie wiem jak tam ceny się teraz plasują. To taki typowy cross, z zapędami na MTB o super krótkiej ramie. Edytowane 11 Września przez WojtasTaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września A to nie jest kolejna reklama Rometa ? Bo z wymienionych przez autorkę tematu, on najlepiej nadaje się do opisanych zastosowań . No ale , powiedzmy .... 1 Trek i Giant mają bardzo małe zębatki na korbie . Tzn one są ok jeśli ktoś jeździ w górach . Na płaskich asfaltach 28 -11 nie da dostatecznie twardych przełożeń ( trek ) . U Gianta jest trochę lepiej i na tym da się jeździć wszędzie . 2 opony 2,4" ... dobre na kamienie , korzenie , piach , generalnie w trudny teren 3 napęd 1x12 z kasetą do 50/51 bardzo wymagający od strony serwisowej i dość albo bardzo drogi w eksploatacji . Zupełnie niepotrzebny i niepraktyczny w turystycznym czy rekreacyjnym użytkowaniu . itp , itd Gdybym miał kupować niesportowy , uniwersalny MTB to patrzył bym na Meridy z postu @michalr75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września 6 godzin temu, Margot napisał: Ponieważ przymierzałam się do crossów i są za delikatne. Wole MTB. Jak rower Crossowy może być za delikatny do jazdy po leśnych ścieżkach, szutrach i asfalcie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi