Miro1970 Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września @Mihau_, drobna pomyłka w wykresie, który wkleiłeś. W tym Eskerze największą koronka ma 48, nie 50. Ale to w zasadzie niewiele zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września Kupiłem wczoraj Eskera 2.0 gen 2, rozmiar L, dziękuję wszystkim za pomoc! Dokupiłem już zwykłe pedały platformowe aluminium/stal. Poleca ktoś jakieś konkretne błotniki pod ten model, na co zwracać uwagę, chciałem początkowo kupić jakieś bardziej budżetowe rzeczy, nie wydać miliona monet na błotniki/lampkę itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Jak ci wyposażenie pokroju błotników potrzebne to chyba źle typ roweru wybrałeś😂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września A to widzisz , dla mnie czymś normalnym było w rowerze zabezpieczenie przed upieprzeniem się błotem i wodą, jeżeli to jakieś faux pas jak pływanie z odbijaczami za burtą to dobrze wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 3 godziny temu, Spoconymanek napisał: Kupiłem wczoraj Eskera 2.0 gen 2, rozmiar L, dziękuję wszystkim za pomoc! Dokupiłem już zwykłe pedały platformowe aluminium/stal. Poleca ktoś jakieś konkretne błotniki pod ten model, na co zwracać uwagę, chciałem początkowo kupić jakieś bardziej budżetowe rzeczy, nie wydać miliona monet na błotniki/lampkę itp. Dlaczego kupiłeś L? :). Błotnik rzecz zbędna, obecnie prognozy w telefonie można sprawdzić co do godziny i jak nie musisz jeżdzić tym rowerem do pracy czy w innej sytuacji że musisz, to są niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września SKS Speedrocker. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września Godzinę temu, clavdivs napisał: Dlaczego kupiłeś L? :). Błotnik rzecz zbędna, obecnie prognozy w telefonie można sprawdzić co do godziny i jak nie musisz jeżdzić tym rowerem do pracy czy w innej sytuacji że musisz, to są niepotrzebne. Kierowałem się tym co napisał Mihau, łapałem się w obie rozmiarówki, coś wybrać musiałem No i czytałem też komenatrze na Facebooku na "gravel people - gravelowa grupa wsparcia" odnośnie eskera 2.0 2 gen, i tego jak ogólnie postępować w przypadku wstrzelenia się idealnie w 2 rozmiarówki, przeważająca liczba komentarzy za tym aby brać L-kę, bo przy XLce większość skracała mostek itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września A no i przemówił do mnie wątek na Reddicie z tym zagadnieniem Smaller. You can always raise the seatpost, get a longer stem, longer cranks. But you can't really fix a head tube that's too tall or a reach that's too long. This is if you're truly between sizes. If a 56 fits you correctly, then get a 56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Czyli oglądasz film z kolesiem który testuje rower, ma spore doświadczenie w tego typu rowerach, ma podobne parametry do Ciebie, skłania się w kierunku XL, a po jednym wpisie wybierasz L. Kupujesz gravela z nową geometrią, z dłuższa ramą by był pewny w prowadzeniu w terenie, stabilny, a zabija się to wybierając mniejszą ramę, z długim mostkiem . Pokrętna logika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Koleś kolesiem, tabelki producenta tabelkami producenta. Nie wiem jak oni mogą polecać XL od 181 Przy wzroście 183 w ciemno L , a jak ktoś ma specyficzne potrzeby to do M bym się przymierzył, a nie do XL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Cytat z dłuższa ramą by był pewny w prowadzeniu w terenie, stabilny, a zabija się to wybierając mniejszą ramę, z długim mostkiem Bo 577 poziomej to wcale nie jest "dłuższa" rama dla chłopa 183😂 Po co w ogóle te gravele, jak już masz mtb to sobie baranka do niego zapakuj, na jedno wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września 13 minut temu, clavdivs napisał: Czyli oglądasz film z kolesiem który testuje rower, ma spore doświadczenie w tego typu rowerach, ma podobne parametry do Ciebie, skłania się w kierunku XL, a po jednym wpisie wybierasz L. Kupujesz gravela z nową geometrią, z dłuższa ramą by był pewny w prowadzeniu w terenie, stabilny, a zabija się to wybierając mniejszą ramę, z długim mostkiem . Pokrętna logika Oglądałem filmik, słyszałem co powiedział, chodzi mi o to, że on wspomniał też, że od razu obniżył tam co mógł, osadził nisko i chciał uzyskać pozycję niższą, i założyłem, że po to też mu był większy rozmiar, aby się bardziej rozciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 2 godziny temu, marcin_ostrów napisał: Koleś kolesiem, tabelki producenta tabelkami producenta. Nie wiem jak oni mogą polecać XL od 181 Bo mają większą wiedzę? 2 godziny temu, Mihau_ napisał: Bo 577 poziomej to wcale nie jest "dłuższa" rama dla chłopa 183😂 Po co w ogóle te gravele, jak już masz mtb to sobie baranka do niego zapakuj, na jedno wyjdzie Patrzy sie też na inne dane, pozioma nie jest wyznacznikiem wszystkiego. W mtb są inne parametry. Spoconymanek. Koleś założył mostek 100mm, czyli wydłuzył o 3 cm, potem opowiada że pogorszyło prowadzenie roweru. Patrzymy w tabelkę Xl z oryginalnym mostkiem była i tak 1cm krótsza od tego co miał. Mniejsza rama to nie tylko krótsza ale i niżej kierownica. widać to na nagraniu sporo różnica nad poziomem siodełka a wysokością kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 13 Września Autor Udostępnij Napisano 13 Września No nic już nie zrobię, zamówiłem L-kę, patrzyłem na obie rozmiarówki, czytałem na forach, grupach, redditach, jedni mówią XL tak jak Ty, większość mówi aby brać L-kę. Nie mam w tym temacie wiedzy, zasugerowałem się opinią większości, oby było wygodnie 2 godziny temu, clavdivs napisał: Bo mają większą wiedzę? No ale w moim przypadku tj. 182-183 cm łapię się na obie rozmiarówki, czemu XL ma być lepsza od L, pomijając obiektywną opinię tego gościa z filmiku na YT? Skoro mają wiedzę i zalecają w takiej sytuacji zarówno L jak i XL to prawdopodobnie obie będą spoko i takiej wielkiej róznicy nie odczuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario93 Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września Będzie dobrze ja mam 178 wziąłem M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spoconymanek Napisano 16 Września Autor Udostępnij Napisano 16 Września Rower przyszedł, skręciłem, ustawiam siodełko i wszystko pod siebie, i powiem, że dobrze, że nie wziąłem XL, już teraz praktycznie brak miejsca pod krokiem jak stoję nad ramą, "reach" też faktycznie jest dość duży, obawiam się, że na XL bym siedział na supermana 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi