Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Obręcz: Euroline 19C Rim Concept 19-622 - takie mam obecnie, w starszej wersji, ale różnią się chyba tylko napisem, czyli praktycznie wcale.

Piasta: Nexus 7 pod hamulec rolkowy - albo nowa z Allegro - SG-C3000-7R 36 otworów; albo może używana - SG-7R46. Czym różnią się te piasty? Jest jeszcze jakaś inna wersja Nexusa 7 pod taki hamulec?

Czy warto kupić używaną piastę tego typu, czy lepiej nową? - W sumie rower jest dość sterany, trochę korozja aluminiowej ramy, ale... jej geometria - podobnej nie znajdę :( , a rower służy nie tyle jako miejski-dojazdowy, co trekkingowy (90% asfalty, ale bywa różnie 😉). A może szukać całego koła (też używane)?

Czyli do końca nie wiem, ale będzie to w celu przejścia z Nexus 3, na coś co pozwala na płynniejszą zmianę biegów i trochę zwiększy możliwości pokonywania wzniesień - zębatkę chcę dać 19-tkę:

https://ritzelrechner.de/?GR=SNI7&KB=38&RZ=19&UF=2185&TF=85&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=SNI3&KB2=38&RZ2=18&UF2=2185

Zaplot będzie na dwa krzyże. Nie wiem czy wystarczy, żebym kupił szprychy o długości jaką podaje ten kalkulator: https://szprycharnia.pl/i26,kalkulator-dlugosci.html - pewnie nie, ale niestety nie mam pojęcia jak dobrać ich długość.

Proszę o pomoc w wyborze szprych i w ogóle ogarnięciu tematu. Szprychy chciałbym też takie jak mam przy moim Nexusie 3 - czyli tzw. srebrne, znaczy nierdzewne, z mosiężnymi nyplami, bo chcę jeździć przy mokrej i zimnej pogodzie. 

Jeśli piasta nowa, to pewnie taki zestaw sterujący: " Sterowanie złącze - SHIMANO NEXUS 7 - CJ-NX10" - https://allegro.pl/oferta/sterowanie-zlacze-shimano-nexus-7-cj-nx10-15808617576 , do tego manetka z linką i pancerzem... - oczywiście nigdy nie ustawiałem Nexusa 7-ki, ale są tutoriale na YouTube i chyba nie jest to trudne. W ogóle co do samego zmontowania koła, powierzyłbym to dobremu mechanikowi, bo wycentrować umiał nie będę. Niestety temu który jest u mnie w okolicy będę musiał przedłożyć wszystkie części - czyli jakie ja chcę, a nie takie jak on... :) W tym także - z tego co ostatnio doczytałem -  podkładki pod nyple (chyba, że do koła z takim stożkiem nie trzeba takich podkładek?) , no i żeby koszty robocizny nie były za duże, dlatego wolę nie dawać do przeplecenia starego koła z Nexusem 3, którego spróbuję naprawić sam, żeby mieć w zapasie. No i długo mnie to wszystko dręczy, a idzie zima.

Edytowane przez Stefcshg