Skocz do zawartości

[Błotniki] problem z doborem do Cannondale Quick cx Speed

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim, potrzebuję waszej pomocy w doborze błotników do Cannondale Quick cx Speed z nexus 8. Nie jestem w stanie dobrać niczego co da się na nim zamontować. Główne przeszkody to:

Poprzeczka pomiędzy dolnymi rurkami tylnego trójkąta jest bardzo blisko koła, ok 5-7mm a gwintowany otwór montażowy w tej poprzeczce jest umiejscowiony poziomo przez co śruba montażowa z nawet najcieńszym łebkiem ociera o oponę

Poprzeczka pomiędzy górnymi rurkami tylnego trójkąta ma gwintowany otwór montażowy umiejscowiony góra dół czyli równolegle do sztycy.

Przez chwilę myślałem że sks speedrocker będzie wybawieniem ale niestety, mój rower nas hamulce V-brake zamocowane na rurkach tylnego trójkąta i nas widelcu, dokładnie tak gdzie ten błotniki mają swój montaż.

Czy ktoś z Was może mi polecić jakieś pełne błotniki które można zamontować na tej ramie?

20240910_185111.jpg

20240910_073050.jpg

Edytowane przez biryswaw
Literówki

Może spróbuj dać cieńszą oponę? Wystarczy kilka mm i łebek od śruby nie powinien ocierać. Co do hamulców.. kup coś, co jest mocowane na drutach to nie będzie tego problemu, coś w tym stylu:

image.png.2427e7f5779ea1742dadc58b2c79192e.png

Chyba że chodzi ci o to, że hamulce nie mieszczą się u góry, nad błotnikiem. To może też cieńsza opona wystarczy, błotnik ustawi się niżej i może się wszystko zmieści. Alternatywnie, może spróbuj zamontować hamulce tarczowe jeżeli są mocowania w ramie (ale jak patrze na zdjęcie to chyba nie ma?)

Edytowane przez leon7877

@biryswaw, jeżeli chodzi o górę - możesz poszukać dłuższych ramion hamulców, a nawet jak będzie to zbyt mało to między poprzeczkę a błotnik podłożyć jakiś dystans (wyrzeźbić coś z plastiku, gumy) żeby był na sztywno.

Dół - jeżeli faktycznie nie zmieścisz żadnej śrubki to wytnij ładnie błotnik i daj go od przodu poprzeczki. Ewentualnie na trytytki.

EDIT. Oczywiście piszę o pełnych błotnikach.

Edytowane przez chudzinki