Skocz do zawartości

[Lyrik] Upgrade zawieszenia w Neuron CF

sarar

Rekomendowane odpowiedzi

Naszło mnie na upgrade zawieszenia w Neuron CF z 2023. Rower używam uniwersalnie - na Mazowszu po kampinowskich singlach ale raczej jako rower jesienno-zimowy (jak jest pogoda to jednak szosa idzie w ruch) i bike parki/single jak Szczyrk, Dolna Morava czy Glacensisy itp... Gdybym nie jeździł w góry to ten 34 jest aż nadto jednak na czerwonych trasach przy szybszych przelotach zaczyna się zapadać i mam wrażenie że nie wyrabia. Niewykluczone też, że nie wyrabia kierownik :) A może amorek nie jest ustawiony optymalnie - w góry ustawiam SAG na 25-30%, tłumienie tak żeby nie wybijało przy lądowaniach, tokenów nie ruszałem i seryjnie są chyba dwa.

Pojeździłem chwilę na rowerze syna z nowym Lyrikiem Base i mi się spodobał mimo, że to najprostszy Lyrik. Neuron ma teraz kąt główki 66 więc przy zmianie skoku ze 140 na 150-160 kąt główki zmniejszy się max 1,5% więc akceptowalnie. O pęknięcie ramy się nie boję bo na gotowo do jazdy ważę jakieś 85kg.

Którego Liryka powinien wziąć amator nielot któremu zdarza czasami nie dolecieć do końca stolika :D A może jednak pozostać przy Fox i iść w 36? Jeśli tak to która wersja żeby za mocno nie wydrenowała kieszeni - używki raczej nie wchodzą w grę bo nie chciałbym zaczynać zabawy z nowym sprzętem od serwisu.

Lyrik Ultimate Charger 3 RC2 DebonAir+ (620 EUR)

Lyrik Ultimate Charger 3.1 RC2  DebonAir+ (720 EUR)

Lyrik Select + Charger 2.1 RC DebonAir (380 EUR)

Po pierwsze 20mm plus to nie tylko kąt główki ale też podsiodłówki oraz wysokość suportu. Ale co do idei zmiany się zgodzę, bo jak przesiadłem się z foxa 34 z Grip (130mm) na 36 z grip 2 (140mm) to wielka różnica, nie podwija się, nie zapada, celuję i jadę. Jeno nie jest tak czuły na szutrówce, ale nie o to tu chodzi. Nie szalej ze skokiem, na czerwonych to 140 daje radę. Jak chcesz dużo to zmień cały rower. 

Nie ma co też przesadzać ze skokiem bo co z tego jak przód wyrobi a tył już nie bardzo. Neuron to jednak trailówka ze wszystkimi konsekwencjami. Na czerwone trasy ale takie nie podkręcane dla picu to trzeba naprawę być dobrym technicznie by tego typu rower wraz z użytkownikiem dawał radę. 

Liryk na chargerze 2.1 jest super, mam w wersji ultimate natomiast już select + byłby wystarczający, mimo, że mam możliwość pełnej regulacji nigdy tym zbytnio się nie bawiłem a widelec działa świetnie, na pewno przy zmianie roweru przekładam go do nowego, ta starsza wersja ma jeszcze jeden plus w porównaniu do nowych, można w nim regulować skok w zakresie od 150-190 mm nowe z tego co kojarzę dają tylko możliwość od 140-160mm, więc w przypadku przesiadki na coś "większego" z nastawieniem przełożenia widelca jest to na pewno jego duża zaleta.

Dziękuję Panowie za feedback. Sporo rozjaśniło mi się z wersjami tłumików. Biorąc pod uwagę mój skill to obstawiam, że taki select + (charger 2.1 RC) z powodzeniem by wystarczył, poszukam jednak 2.1 RC2 żeby już nie mieć pretekstów do dalszych zmian :D Cały czas z tyłu głowy mam, że 3.1 jednak będzie dłużej wspierany przez RS.

Mam ofertę na PIKE 2.1 rc2 150mm nowy w bardzo dobrej cenie tylko czy ten Pike nie będzie odpowiednikiem FOX 34? Trochę poczytałem i wychodzi, że do skoków czy szybszych przelotów po korzeniach/kamieniach jednak Lyrik się lepiej sprawdzi.

22 godziny temu, sarar napisał:

Dziękuję Panowie za feedback. Sporo rozjaśniło mi się z wersjami tłumików. Biorąc pod uwagę mój skill to obstawiam, że taki select + (charger 2.1 RC) z powodzeniem by wystarczył, poszukam jednak 2.1 RC2 żeby już nie mieć pretekstów do dalszych zmian :D Cały czas z tyłu głowy mam, że 3.1 jednak będzie dłużej wspierany przez RS.

Mam ofertę na PIKE 2.1 rc2 150mm nowy w bardzo dobrej cenie tylko czy ten Pike nie będzie odpowiednikiem FOX 34? Trochę poczytałem i wychodzi, że do skoków czy szybszych przelotów po korzeniach/kamieniach jednak Lyrik się lepiej sprawdzi.

Nie wiem czy obecnie są jeszcze dostępne, ale w sumie to dokładnie rok temu wymieniałem liryka i nowego ultimate na c2.1 rc2 150 mm udało się poniżej 2.5k kupić, może są jeszcze na zagranicznych stronach jakieś pojedyncze sztuki.

Edytowane przez Xzc

• 4 tygodnie później...

Temat upgrade musiałem na chwilę zawiesić.

W międzyczasie doszedłem do wniosku, że potrzebuję jednak kolejny rower 😆 

Szosa w karbonie przydaje się na szybkie wypady do robienia formy jak nie ma czasu na mtb.

Neuron w karbonie zostanie jako lekka trailowka na szybkich oponach idealna na Mazowsze i single typu Glacensis.

No i teraz pozostaje wybrać jakieś budżetowe enduro/am. Tym razem chcę alu. Myślałem o Jeffsy bo bardzo spodobał mi się ten rower ale to tylko po 10mm więcej skoku niż Neuron więc raczej nie ma sensu, Capra jest na Zeb albo fox 38 i skok 170 a to już będzie masakrycznie podjeżdżać. Spectrala nie chcę bo za bardzo podobny do Neurona a poza tym starczy jeden Canyon w garażu. 

I w ten sposób trafiłem ma Propaina, niby egzotyka ale w bikeparkach trochę tego jeździ. Tyee 5 al, model sprzed 3 lat ale jescze w sprzedazy - na pokładzie lyrik ultimate czarger 3 rc2 160 i super deluxe coil ultimate, pełny gx na linkach, magura mt7, kola stansa a to wszystko za niespelna 2500 euro. Rower ma swoje bolączki jak długa rura podsiodlowa - 48 cm ale przy moich 190cm powinienem zmieścić sztyce 190-200mm,  prowadzenie przewodów też nie jest najlepiej rozwiązane ale coś się wymyśli żeby to poprawić, waga 16kg. Patrząc na cyferki to geo dla mnie optymalne. Brać czy znajdzie się lepsza ipcja?