hktc Napisano 10 Września 2024 Napisano 10 Września 2024 https://www.fitstore24.com/en/cube-nulane-c62-slx-desertstonengreen-2025 Szukam roweru z prostą kierownicą do jazdy po w miarę równym podłożu. Czyli coś fitnessowego. Co sądzicie o tym rowerze? Wart swojej ceny? Czy może wybrać coś innego? Co konkretnie? Cytuj
Lextalionis Napisano 10 Września 2024 Napisano 10 Września 2024 Nie mam rozeznania w kwestii ceny tego typu rowerów ale jeżeli ten Ci się podoba to ten ma właściwie wszystko czego można by potrzebować - sztywne osie, napęd, który powinien przyzwoicie działać, solidne hamulce, fajne opony i do tego carbonowa rama. Mi się podoba taka konfiguracja i nie wydaje mi się, żeby cena była jakoś bardzo wygurowana. Cytuj
hktc Napisano 11 Września 2024 Autor Napisano 11 Września 2024 Dzięki. Nie mam rozeznania w osprzęcie i zastanawiałem się czy jest OK i czy cena jest właściwa czy może za wysoka. Cytuj
marcesco Napisano 11 Września 2024 Napisano 11 Września 2024 Spójrz na to trochę inaczej, z jednej strony rower na carbonowej ramie, a z drugiej - napęd Cues, który jest cięższy niż Deore, nie mówiąc już o XT. Osobiście wziąłbym wersję ALU ewentualnie przy carbonie sprzedałbym cały napęd póki jest nowy i wsadził coś lżejszego. Cytuj
Lextalionis Napisano 11 Września 2024 Napisano 11 Września 2024 Tylko czy faktycznie taka sprzedaż ma sens. W mojej opinii napęd i tak się zużywa i z czasem wymieni sobie łańcuch, kasetę czy korbę na coś lżejszego jeżeli będzie taka wola. Ale to rozwiązanie przy tym rowerze jest ani sensowne, ani opłacalne. Rower jest już dość lekki i zmiana napędu obniży wagę o ile? Może 0,5 kilo... Taka różnica jest nieznacząca przy codziennym użytkowaniu. Koszt takiego zabiegu też nie będzie mały bo Cusa sprzeda tanio a komplet Deore to już jest spory wydatek. Dodatkowo jeżeli rower ma być używany do spokojnej jazdy po płaskim to Cues w zupełności wystarczy. Cenowo spojrzałem sobie na podobny typ roweru Speca i tam przy kwocie 4300 mamy aluminiową ramę i widelec, hamulce tektro, napęd microShifta więc ten Cube wyceniony jest chyba dość sensownie. Cytuj
Mihau_ Napisano 11 Września 2024 Napisano 11 Września 2024 23 minuty temu, marcesco napisał: który jest cięższy niż Deore, nie mówiąc już o XT A to wyścigowe mtb czy rekreacyjny rower do jazdy po asfalcie? Ma napęd dopasowany do przeznaczenia sprzętu a do tego tani w eksploatacji 2 godziny temu, hktc napisał: Dzięki. Nie mam rozeznania w osprzęcie i zastanawiałem się czy jest OK i czy cena jest właściwa czy może za wysoka. Ogólnie sprzęt jest bardzo fajny, osobiście bym się tylko zastanowił czy karbon w rowerze tego typu to nie przerost formy nad treścią Cytuj
marcesco Napisano 11 Września 2024 Napisano 11 Września 2024 Zgoda niezgoda 😉 O ile się nie mylę, to CUES jest kompatybilny tylko ze sobą, więc nie wymienisz jednostowych części na lepsze. Cytat zastanowił czy karbon w rowerze tego typu to nie przerost formy nad treścią O to mi chodzi, przy carbonie widziałbym wyższy osprzęt, ot tyle. Cytuj
hktc Napisano 12 Września 2024 Autor Napisano 12 Września 2024 Znalazłem jeszcze takiego Cube https://www.bike-discount.de/en/cube-nulane-one-mineralgrey-n-black Sporo tańszy. Może taki? A napęd wymienię, gdy się zużyje? Co sądzicie? Jest całkiem lekki i rama aluminiowa. Cytuj
marcesco Napisano 13 Września 2024 Napisano 13 Września 2024 Cues ma być z założenia trwały, zastanów się ile czasu zajmie Ci przejechanie 5 - 10 tys km. Napęd 1x9 w tym wypadku ma dużą rozpiętość ale straszne dziury. Cytuj
hktc Napisano 13 Września 2024 Autor Napisano 13 Września 2024 5 tys. to przejadę w 5 lat. Dziury czyli problemy z dopasowaniem przełożeń w niektórych sytuacjach? Będzie albo za ciężko albo za lekko? Cytuj
Mihau_ Napisano 13 Września 2024 Napisano 13 Września 2024 Przy takich przebiegach to bez znaczenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi