Skocz do zawartości

[mapy cz] jak uruchomić nawigację ?

Rekomendowane odpowiedzi

Trasę wytyczyłem na kompie ( na stronie Mapy Cz )  , wyeksportowałem do GPX , wysłałem do smartfona , zapisałem , otworzyłem, ale jak uruchomić nawigację ? Nie ma ,,przycisku" ,,nawiguj " . ?

Jeśli trasę wyznaczę  bezpośrednio na telefonie to jest ,,przycisk" ,, nawiguj" i wszystko działa . Ja to uruchomić po wgraniu pliku z kompa ? Aplikację z tel na wszelki wypadek usunąłem i zainstalowałem ponownie , bez zmian .  ???

Aha, straciłem już sporo czasu oglądając mało przydatne filmiki i czytają podobne artykuły . Czy tylko na moim telef to nie chce działać ?

Edytowane przez WaGiant

@WaGiant Po co tak robisz ? 😲

Zarejestruj sie w mapy.cz (załóż konto). Tworzysz trase na kompie, zapisujesz ją  w jakims katalogu na swoim koncie w mapy.cz. Odpalasz na smartfonie mapy.cz (zalogowany na koncie). Widzisz wszystkie swoje trasy stworzone na kompie (w mapy.cz na smartfonie trasy są w "moje mapy") . Wybierasz trasę i  Uruchamiasz nawigację.

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1

Jestem zalogowany . Po co / dlaczego tak ? Tak robiłem na Locus map i tu przyjąłem tą samą taktykę . Tak czy siak mam na smartfonie wytyczoną trasę . Punkt startu , docelowy i czerwoną linię miedzy nimi . Nie wiem tylko jak uruchomić nawigację , tzn nie ma tego przycisku .

Napisano (edytowane)

Ok , rozumiem ale to nie powinno przeszkadzać w uruchomieniu pokazanej na mapie trasy .

Jest jeszcze inna kwestia , nie rezygnuję z Locusa i plik który mam w tel mogę otworzyć też w nim .

Edytowane przez WaGiant

Prawdopodobnie mapy.cz nie umożliwiają uruchomienia nawigacji na trasach z poza ich konta. Ja też mam to samo. Takie cuda tylko w komoot (włącznie z edycją na kompie  wgranej trasy z zewnetrznego pliku gpx)

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1

Napisano (edytowane)

Czyli muszę zapisywać do katalogu już na kompie ? Tylko że ja mam ten plik w katalogu i na tel właśnie stamtąd go wyciągam . Sprawdzę jak skończę pobieranie map .

A, skoro o mapach offline , czy jest jakiś sposób żeby pobrane na Mapy CZ mapy przeflancować do Lokusa ? Kiedyś próbowałem pobrać na niego mapy i coś nie poszło .

Ale jeszcze jedna wątpliwość się rodzi . Jeśli muszę być zalogowany tzn że muszę mieć zasięg . Dla mnie zaletą Map CZ jest min to że można nawigować bez zasięgu . Tzn tak to rozumiem .

Edytowane przez WaGiant

Siema

Z tego co się orientuje, to w aplikacji mapy.cz nie da się nawigować z pliku gpx. Możliwa jest nawigacja w przypadku trasy, którą sobie narysujesz, zaplanujesz na smartfonie, albo jak było wspomniane wcześniej wykorzystując trasy zapisane w folderach, które zostały utworzone na komputerze. Tylko muszą to być trasy, które zostały narysowane, a nie zaimportowane pliki gpx. 

Tak zapisana trasa. Możliwa jest nawigacja w aplikacji.

1.jpg

Tak zapisana trasa. Bardziej wgrany plik gpx. Nawigacja nie jest możliwa. 

2.jpg

• +1 pomógł 1

Tak - stworzoną trasę w mapy.cz na kompie musiz zapisać do katalogu w mapy.cz (Save).  Nawet jesli wgrasz trase z zenwetrznego  pliku gpx  do mapy.cz na kompie  i zapiszesz -  na smartfonie nie bedzie nawigacji przez mapy.cz. 

Do Locusa tak jak robisz - mozesz zapisac plik na dysku i skopiowac do smartfona, potem wczytac do Locusa (sciezki&trasy  na dole PLUS i dalej  Import dodaj trase spoza Locus  lub bezpośrednio zapisac plik z mapy.cz na smartfonie  i też  z Locusa : ścieżki&trasy  itd.  DZIAŁA.

@WaGiant Nie musisz mieć zasięgu.  Mapy.cz zapisują tez lokalnie na smartfonie utworzone wczesniej trasy.  Wyłącz sobie w smartfonie Wifi, transmisję danych i sprawdź. Dalej widać zapisane trasy i można nawigować jeśli wczesniej odpaliłeś mapy.cz i sciągnął dane. Zalogowanie potrzebuje tylko do synchronizacji danych.

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1