WaGiant Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Trasę wytyczyłem na kompie ( na stronie Mapy Cz ) , wyeksportowałem do GPX , wysłałem do smartfona , zapisałem , otworzyłem, ale jak uruchomić nawigację ? Nie ma ,,przycisku" ,,nawiguj " . ? Jeśli trasę wyznaczę bezpośrednio na telefonie to jest ,,przycisk" ,, nawiguj" i wszystko działa . Ja to uruchomić po wgraniu pliku z kompa ? Aplikację z tel na wszelki wypadek usunąłem i zainstalowałem ponownie , bez zmian . ??? Aha, straciłem już sporo czasu oglądając mało przydatne filmiki i czytają podobne artykuły . Czy tylko na moim telef to nie chce działać ? Edytowane 9 Września przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) @WaGiant Po co tak robisz ? 😲 Zarejestruj sie w mapy.cz (załóż konto). Tworzysz trase na kompie, zapisujesz ją w jakims katalogu na swoim koncie w mapy.cz. Odpalasz na smartfonie mapy.cz (zalogowany na koncie). Widzisz wszystkie swoje trasy stworzone na kompie (w mapy.cz na smartfonie trasy są w "moje mapy") . Wybierasz trasę i Uruchamiasz nawigację. Edytowane 9 Września przez dfq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września Jestem zalogowany . Po co / dlaczego tak ? Tak robiłem na Locus map i tu przyjąłem tą samą taktykę . Tak czy siak mam na smartfonie wytyczoną trasę . Punkt startu , docelowy i czerwoną linię miedzy nimi . Nie wiem tylko jak uruchomić nawigację , tzn nie ma tego przycisku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Robisz dwie bezsensowne dodatkowe czynności których wykonywać nie musisz.- zgrywasz plik na smartfona i wczytujesz do programu (mapy.cz) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Ok , rozumiem ale to nie powinno przeszkadzać w uruchomieniu pokazanej na mapie trasy . Jest jeszcze inna kwestia , nie rezygnuję z Locusa i plik który mam w tel mogę otworzyć też w nim . Edytowane 9 Września przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Prawdopodobnie mapy.cz nie umożliwiają uruchomienia nawigacji na trasach z poza ich konta. Ja też mam to samo. Takie cuda tylko w komoot (włącznie z edycją na kompie wgranej trasy z zewnetrznego pliku gpx) Edytowane 9 Września przez dfq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Czyli muszę zapisywać do katalogu już na kompie ? Tylko że ja mam ten plik w katalogu i na tel właśnie stamtąd go wyciągam . Sprawdzę jak skończę pobieranie map . A, skoro o mapach offline , czy jest jakiś sposób żeby pobrane na Mapy CZ mapy przeflancować do Lokusa ? Kiedyś próbowałem pobrać na niego mapy i coś nie poszło . Ale jeszcze jedna wątpliwość się rodzi . Jeśli muszę być zalogowany tzn że muszę mieć zasięg . Dla mnie zaletą Map CZ jest min to że można nawigować bez zasięgu . Tzn tak to rozumiem . Edytowane 9 Września przez WaGiant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Siema Z tego co się orientuje, to w aplikacji mapy.cz nie da się nawigować z pliku gpx. Możliwa jest nawigacja w przypadku trasy, którą sobie narysujesz, zaplanujesz na smartfonie, albo jak było wspomniane wcześniej wykorzystując trasy zapisane w folderach, które zostały utworzone na komputerze. Tylko muszą to być trasy, które zostały narysowane, a nie zaimportowane pliki gpx. Tak zapisana trasa. Możliwa jest nawigacja w aplikacji. Tak zapisana trasa. Bardziej wgrany plik gpx. Nawigacja nie jest możliwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września To teraz zrozumiałem . Ja karmiłem aplikację GPXami . Dzięki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dfq Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Tak - stworzoną trasę w mapy.cz na kompie musiz zapisać do katalogu w mapy.cz (Save). Nawet jesli wgrasz trase z zenwetrznego pliku gpx do mapy.cz na kompie i zapiszesz - na smartfonie nie bedzie nawigacji przez mapy.cz. Do Locusa tak jak robisz - mozesz zapisac plik na dysku i skopiowac do smartfona, potem wczytac do Locusa : (sciezki&trasy na dole PLUS i dalej Import dodaj trase spoza Locus lub bezpośrednio zapisac plik z mapy.cz na smartfonie i też z Locusa : ścieżki&trasy itd. DZIAŁA. @WaGiant Nie musisz mieć zasięgu. Mapy.cz zapisują tez lokalnie na smartfonie utworzone wczesniej trasy. Wyłącz sobie w smartfonie Wifi, transmisję danych i sprawdź. Dalej widać zapisane trasy i można nawigować jeśli wczesniej odpaliłeś mapy.cz i sciągnął dane. Zalogowanie potrzebuje tylko do synchronizacji danych. Edytowane 9 Września przez dfq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Ok , dzięki . Wszystko w boju sprawdzę . Edytowane 9 Września przez WaGiant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi