sik95 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Hej, w moim rowerze mam obecnie taki napęd: Przerzutka przednia: SHIMANO FD-C50 Przerzutka tylna: SHIMANO Acera RD-M360 Korba: SHIMANO Tourney FC-TY301 czarny / Długość: 170 mm / Stopniowanie: 42-34-24 Kaseta: SHIMANO Acera CS-HG41 srebrny / Liczba rzędów: 8 / Stopniowanie: 11-34 oraz Manetki: Shimano ST-EF50, 24 biegi, EZ-fire Plus Dźwignie hamulca: Hayes MX4 Chciałbym w nim wymienić przerzutki na coś nieco lepszego niż to co mam obecnie + wymienić manetki na nowe. Jaki zestaw byście mi polecili żeby był to koszt podobny lub ciut większy niż obecne komponenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Jedyny sensowny przeskok, to ten na Deore. Tyle że masz napęd 3x8, więc w praktyce oznacza to wymianę absolutnie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik95 Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września @Krypto.SzosowiecMasz na myśli wymianę całego napędu? Ten napęd jest nowiutki więc chciałbym zostać przy nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) No to co i po co chcesz zmieniać? Nic sensownego do tego napędu nie kupisz. Edytowane 9 Września przez Krypto.Szosowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Jeśli napęd jest nowy, a koniecznie chcesz coś zmienić to możesz spróbować innych manetek, o innej (według mnie nieco lepszej, zwłaszcza a terenie) ergonomii. Obecnie na ósemkę z klamkomanetek (czyli dźwignia do zmiany biegów i do hamulca na wspólnej obejmie) masz ten model: KLAMKOMANETKI SHIMANO ALTUS ST-M310 3X8 C. KLM09 - STM3102LSBL+STM3102R8AL - 11801626218 - Allegro.pl Tutaj palcem wskazującym naciskach na dźwignię, która jest pod kierownicą (jak w wyższych grupach), a nie nad kierownicą, jak w EZ Fire. ST-EF50 to też dobre i trwałe klamkomanetki, ale wymagają nieco większego skakania palcem niż typowy Rapidfire. Z przerzutek to obecnie trudno znaleźć coś nowego z wyższych grup. Czasem trafiają się jeszcze jakieś Deore lub XT (sprzed ery Dyna-Sys) na allegro lub OLX. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września przerzutke możesz kupić taką https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m592-pd3270/ znana, lubiana, polecana, wytrzymała😅 Cytat KLAMKOMANETKI SHIMANO ALTUS ST-M310 3X8 C. KLM09 - STM3102LSBL+STM3102R8AL - 11801626218 - Allegro.pl marvelo te klamkomanetki wygladają jak połączenie zwykłych sl m315 z klasycznymi klamkami pod vbrake. Ciekawe nie znałem.👍 Wygladają wiele lepiej niż te "zwykłe" klamkomanetki. Mozna też wymienić na w/w sl m315 i dołożyć jakieś klamki deore: https://allegro.pl/oferta/shimano-bl-t610-klamka-hamulcowa-v-brake-prawa-13916282932 jeśli zależy na rozdzieleniu tych dwóch rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik95 Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września To co podałeś @marvelojest ciekawą opcją i chyba się skuszę a co do przerzutek to nie warto ich zmieniać? Jeśli do 3x8 nie ma nic lepszego to chociaż na jaki model warto zmienić w tej samej półce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września No ale po co chcesz zmieniać? Czego oczekujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik95 Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września Płynniejszej i szybszej zmiany biegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krypto.Szosowiec Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Przód możesz odpuścić, nic nie zyskasz. Na tył możesz kupić wspomnianą RD-592, natomiast różnica także nie będzie duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrWie Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września Nowy napęd przyzwoitej jakości obecnie da się kupić od poziomu 3 lub 2 razy 10, przy 9 biegach nie da się kupić dobrej manetki prawej tylko przyzwoitą. Napęd 10x zmieści Ci się do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września (edytowane) Deore RD-592 to zmieniarka na 9 rzędów i może być kłopot z ciągiem linki przy 8S. Ja bym nic nie zmieniał i jeździł, aż coś się rozkraczy. Wtedy szukać i ewentualnie modernizować podczas koniecznej wymiany. Płynniejszą i szybszą zmianę biegów możesz uzyskać dzięki precyzyjniejszej regulacji napędu i poprawie techniki. Edytowane 10 Września przez Marinbiker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września Nie będzie kłopotu ale to nieważne bo autor chyba juz odpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września (edytowane) W dniu 10.09.2024 o 20:46, Marinbiker napisał: Deore RD-592 to zmieniarka na 9 rzędów i może być kłopot z ciągiem linki przy 8S W napędach 9 rzędowych (w stosunku do 8 rzędowych) zaczynają sie "problemy" - zmniejszyła się odległość między zębatkami i zastosowano węższy łańcuch. Nie ma to wpływu na zakres pracy przyrzutki - dziewiątka nie jest węższa od ósemki. Przerzutki Shimano aż do Dyna Sys pracują w systemie 2:1. To manetki 9 biegowe nie pasują do 8 biegowych przerzutek. Gdzie widzisz problem z przerzutką? Edytowane 16 Września przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września @Jendrass kolego jaki błąd? Mam tę przerzutkę w gravelu i wiem co zakładałem. Pierwszy lepszy sklep z google: https://www.universalcycles.com/shopping/product_details.php?id=102041 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września (edytowane) 18 minut temu, Marinbiker napisał: kolego jaki błąd? Mam tę przerzutkę w gravelu i wiem co zakładałem. Pierwszy lepszy sklep z google: Dopisałem wyjaśnienie. Poczytaj, przyda się: https://www.forumrowerowe.org/topic/221227-kompendium-kompatybilność-napędów-1-12s/ Trzeba sprawdzić pojemność, dopuszczalne zakresy zębatek (min. - max.), przednią dyferencję i tyle. Wadą tej przerzutki w starszych napędach jest brak baryłki regulacyjnej przy przerzutce. W wypadku starych manetek obrotowych bez regulacji naprężenia ten model się nie nadaje. Edytowane 16 Września przez Jendrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 16 Września Udostępnij Napisano 16 Września @Jendrass Zarzuciłeś mi wprowadzanie w błąd. To żaden błąd, bo stwierdziłem, że MOŻE BYĆ KŁOPOT, a nie że będzie. Nie zmienia to faktu, że Deore RD-M592 wciąż jest przerzutką 9S, a zrozumiałem, że nie jest. Peace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi