tetris83 Napisano 9 Września 2024 Napisano 9 Września 2024 Witam szanowne grono. Posiadam rower MTB Bulls KingBoa napęd 3x10. Z tyłu przerzutka Shimano SLX. Z racji tego ,że zaczęło następować przeskakiwanie łańcucha wymieniłem tylną kasetę na identyczną jaka była tj. DEORE HG50 11-34T oraz łańcuch na Connex 10s (w międzyczasie rower był w serwisie na zmianie piasty tylnej bo maszynowe łożyska powiedziały papa Novetec). Po złożeniu wszystkiego do kupy i wyregulowaniu przerzutki następuje problem z przełożeniem 3x10. Łańcuch na tym przełożeniu nie daje się wyregulować- albo spada z zębatki albo chce usilnie wskoczyć na na niższą zębatkę. Nie ma takiego położenia gdzie nie generuje dziwnego dźwięku chrobotania. Inne przełożenia chodzą jak masełko, pięknie i cichutko a ta 11T nie i już. Sprawdziłem chyba wszystko. Czy ktoś z was ma jakiś pomysł ? Cytuj
Jendrass Napisano 16 Września 2024 Napisano 16 Września 2024 (edytowane) Miałem podobny problem. Sprawdziłem wszystko - a regulacja tylnej przerzutki to nie operacja na otwartym sercu, pomimo to dziwne chrobotanie, ocieranie na jednym z biegów pojawiało się bez przerwy. Rower prawie nowy - Radon z napędem 3x10, Deore 6100. Odkręciłem przerzutkę, sprawdziłem przyrządem czy hak jest prosty. Był. Przykręciłem przerzutkę, zrzuciłem bieg na najniższy, odkręciłem linkę. Wkręciłem baryłkę przy manetce do oporu a potem zluzowałem o 1,5 obrotu. Wyregulowałem śrubkę „H” na przerzutce i dokręciłem linkę. Wrzucałem po kolei biegi, na największej zębatce sprawdziłem położenie kręcą śrubką „L” (wcześniej asekuracyjnie trochę ją wkręciłem, żeby łańcuch mi nie spadł). Uwagi: jeśli biegi nie "wskakują w górę", zwiększasz napięcie linki (baryłką przy manetce), jeśli źle "schodzą w dół" zmniejszasz napięcie linki. U mnie problem pozostał. Nowe linki, nowe pancerze, linka chodziła w pancerzach bez zacięć... Co jest? Otóż Niemcy wprowadzili "nowatorski" sposób prowadzenia linki przez ślizgi pod suportem... Po wywleczeniu linki z pancerzy, prawidłowym poprowadzeniu linki oraz ponownym przewleczeniu - problem zniknął. Zakładam, że masz prawidłowo ustawione śrubki "L" i "H" oraz prawidłowo przeprowadziłeś regulację przerzutki zmieniając naprężenie linki. Sprawdź manetki i tor prowadzenia CAŁEJ linki. To nie musi być coś podobnego ale warto sprawdzić bieg linki w pancerzach i na ślizgach. Może gdzieś, coś się blokuje? Rozumiem, że linkę i pancerze (20 zł) wymieniłeś? Edytowane 16 Września 2024 przez Jendrass Cytuj
v1nc3ntdo Napisano 24 Września 2024 Napisano 24 Września 2024 nie wiem czy pomogę, bo mam akurat problem inny jaki sam sobie zrobiłem, wiem bo montowałem. Ano wstawiłem Deore 11 x 1. Łańcuch dało się założyć jakby na styk i wszystko chodzi ładnie ale z tarczy 51 nie chce łańcuch spadać na kolejną. Właśnie też tarczę przy korbie 32T przesunąłem o 2.5 mm bliżej ramy (i tarczy 51 ) wyjmując podkładkę przy suporcie. Muszę rower objeździć. No i org. Shimano dłuższy łańcuch zamówiłem, bo przez nieuwagę podróbkę łańcuch kupiłem, i 116 ogniw to o 2 za mało. Może coś z powyższego Ciebie naprowadzi. Acha, ja 3 razy pancerz przy samej przerzutce wydłużałem aby ładnie kąt zrobić dla linki, żeby linka jakby nie łamała się. Cytuj
KSikorski Napisano 24 Września 2024 Napisano 24 Września 2024 Cytat Ano wstawiłem Deore 11 x 1. Łańcuch dało się założyć jakby na styk i wszystko chodzi ładnie ale z tarczy 51 nie chce łańcuch spadać na kolejną. W dwóch rowerach miałem (w jednym wciąż mam) że na stojaku z tarczy 51t nie chce zejść do czasu zmotywowania przerzutki palcem, ale w czasie jazdy schodzi bez problemu. Problem pojawiał się głównie z włączonym sprzęgłem. Problem znacząco zredukowałem wykonując serwis sprzęgła i nieco zmniejszając jego napięcie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi