Electronite Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września Witajcie. Kupiłem jakiś czas temu kompletnie pogięte kółko Mavic Aksium na maszynowych łożyskach i płaskich szprychach. Nie mam pojęcia jak się ta piasta nazywa. Piasta jest na oś QR, łożyska maszynowe, 20 szprych, zaplecionych naprzemiennie, bez krzyży. Piasta się rozbiera na 3 części, środkowa tulejka jest osobno. Obręcz jest klasyczna, ma zwykłe nyple na "przelot" z fajnymi nylonowymi zabezpieczeniami gwintów, ale nie jest nitowana. Niski profil. Aluminiowa, na hamulec obręczowy. No se myślę tak, Kupię samą felgę używaną, tanio! No i znalazłem! Ksyrium, po zdjęciach identyczna. Tyle samo szprych, prosta = KUPIŁEM. No i pasuje. Ten sam profil, długość szprych OK. Jedyne czego nie wziąłem pod uwagę, to to, że ksyrium ma te takie dziwne wkręcane nyple i nie jest wiercona na przestrzał. Teraz muszę kupić nowe nyple, które pozwolą mi to spasować. Wiecie gdzie takie akcesoria do Maviców się kupuje? Albo może macie takie coś na zbyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września Nie kupisz takich nypli, bo te dwa systemy nie są ze sobą kompatybilne. Nyple od Ksyrium były zintegrowane ze szprychami, a te nie pasują do kołnierzy piasty z Aksium. Jedyna - teoretyczna - opcja, to nyple redukcyjne Fore ze staruteńkiej obręczy X3.1, które umożliwiały montaż klasycznych szprych oraz nypli. Ale było kilka rozmiarów nypli i nie wiem, czy są kompatybilne z obręczą Ksyrium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 8 Września Autor Udostępnij Napisano 8 Września Ale są nyple 2 częściowe. Że jest zwykła szprycha, zakłada się na nią nypel "właściwy" i zakręca taką nakrętkę malutką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września 😉 właśnie dlatego wyprzedałem zestawy kół Ksyrium i Cosmic które miałem .... bo ani szprychy ani nypla w razie W nie kupisz ...chociaż piasty Mavica z ID360 uważam za bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września https://allegro.pl/oferta/szprychy-mavic-ksyrium-elite-sl-plaskie-czarne-kolo-przod-288mm-15096608206 Te wyglądają OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września Tak więc tak. System na to jest. Można zgrać szprychę stalową z nyplem M7 i wkręcić w felgę od ksyriuma. Tylko, że. CENY!!! Samych nypli z przeciw-nakrętkami się nie kupi, ani na allegro ani na ebayu. Tylko całe szprychy i tu ceny 40zł+ za sztukę. I w dodatku nie ma pewności jak zdługościami, bo moje mają 287mm ale to było tyle w Aksiumie, jak to się do Ksyriuma dopasuje to nie wiadomo. A ja za całe kółko dałem 100Sek, czyli 40zł. Kupiłem też tył w stanie idealnym za 100zł w przeliczeniu. Także-ten. Prędzej rozwierce ksyriuma i dam opaskę niż kupię coś oryginalnego. Chyba, że https://allegro.pl/oferta/sruba-noza-lewy-gwint-do-kos-podkaszarek-spalinowych-m7-x-1-00-14749169685 Bierzemy 20 sztuk takich i wiercimy na przestrzał otworek 4mm, i wsadzamy oryginalnego nypla jako przeciwnakrętke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Tak jak sam zauważyłeś - ceny rozkręcanych szprych są nieopłacalne. Dlatego podesłałem opcję, która jest warta gry tylko trzeba mieć pewność względem kompatybilności gwintów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września Dokładnie. Nie mogłem tego zneleźć. Ale one wchodzą w wiele felg MTB XM819 i coś tam innego też. Już je znalazłem. Zobaczę jak tanio się to da namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Godzinę temu, Punkxtr napisał: Tak jak sam zauważyłeś - ceny rozkręcanych szprych są nieopłacalne. Dlatego podesłałem opcję, która jest warta gry tylko trzeba mieć pewność względem kompatybilności gwintów. Ale mam tu jeden problem. Moje gwinty są M7. Te zakrętki X3.1 są M9. https://www.flywheelde.com/mavic-gewindeoesen-fuer-ust-fore-felgen-40-stueck/ Edytowane 9 Września przez Electronite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
player123 Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września Najlepsza opcja zeby jakoś z tego wyjśc, to sprzedaż na cześci elementów które się do tego nadaja i kupno "normalnego" koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września (edytowane) 22 godziny temu, Electronite napisał: Ale mam tu jeden problem. Moje gwinty są M7. Te zakrętki X3.1 są M9. https://www.flywheelde.com/mavic-gewindeoesen-fuer-ust-fore-felgen-40-stueck/ Okej, czyli nic d... blada. W tej sytuacji porada Kolegi wyżej wydaje się być najlepsza. Edytowane 10 Września przez Punkxtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi