Ullses01 Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września (edytowane) Nie wiem czy dobry dział do takiego tematu, jeśli to nie to wybaczcie. Kupiłem gravela i gdy trzymam dłonie na łapach to zewnętrzna część dłoni (przeciwległa strona do kciuka) opiera się na kierownicy gdzie jest owijka i czuję ból(?), żebyście mnie źle nie rozumieli. Nie jest to taki ból, że nie dam rady trzymać rąk, ale po prostu czuję ucisk, twardość. Przejechałem godzinę, dotykam palcem drugiej ręki w to miejsce i nie boli. Nie jest to od wstrząsów, bo nic się nie zmienia czy jadę asfaltem czy szutrami, tarką itd. Zatem moje pytanie brzmi jak temu zaradzić czy podwójna owijka czy jedna i podkładka żelowa a może rękawiczki? Drugie pytanie mam odnośnie pedałowania w SPD, ponieważ wszyscy mówią jak ustawić bloki, ale jeszcze nie przeczytałem/nie obejrzałem żeby ktoś powiedział, którą dokładnie częścią stopy powinniśmy czuć przy pedałowaniu. Dzięki za podpowiedzi. Edytowane 8 Września przez Ullses01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września Rękawiczki zawsze. Bez nich to jak bez ręki. Oczywiście są lepsze i gorsze ale po prostu idź do sklepu i przymierz. Nawet najtańsze z marketu za 20 zł dużo dają, droższe mogą mieć nieco więcej "mięsa" i przez to jeszcze lepszą wygodę. A owijkę zawsze można zmienić na grubszą. Aktualnie mam 2,5mm i jest ok, ale wcześniej miałem 3mm i było lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września Cytat Rękawiczki zawsze. Nigdy rękawiczek😂 20 minut temu, Ullses01 napisał: Kupiłem gravela i gdy trzymam dłonie na łapach to zewnętrzna część dłoni (przeciwległa strona do kciuka) opiera się na kierownicy gdzie jest owijka i czuję ból(?), żebyście mnie źle nie rozumieli. Nie jest to taki ból, że nie dam rady trzymać rąk, ale po prostu czuję ucisk, twardość. Przejechałem godzinę, dotykam palcem drugiej ręki w to miejsce i nie boli. Nie jest to od wstrząsów, bo nic się nie zmienia czy jadę asfaltem czy szutrami, tarką itd. Zatem moje pytanie brzmi jak temu zaradzić czy podwójna owijka czy jedna i podkładka żelowa a może rękawiczki? Zacznij z innej strony - podczas jazdy rowerem z barankiem ręce powinny "trzymać kierownicę" a nie odciążać kręgosłup. Przesiadłeś się na gravela i twój core musi się wzmocnić i przyzwyczaić do nowych bodźców. Owijka może być problemem (bo np. kross swego czasu stosował jakiś chłam co przypominał materiałową taśmę izolacyjną, która nic nie amortyzowała) ale nie musi. 26 minut temu, Ullses01 napisał: Drugie pytanie mam odnośnie pedałowania w SPD, ponieważ wszyscy mówią jak ustawić bloki, ale jeszcze nie przeczytałem/nie obejrzałem żeby ktoś powiedział, którą dokładnie częścią stopy powinniśmy czuć przy pedałowaniu. Zacznij od "wyjściowego" ustawienia bloków a jeśli nie będzie ok to zmieniaj i testuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ullses01 Napisano 8 Września Autor Udostępnij Napisano 8 Września W krossie jest jakaś owijka Fizika, nie wiem jaki to dokładnie model, ale dobrej firmy (tak zakładam), więc raczej szajs to nie jest? Jakoś wzbraniam się co do rękawiczek, wiem że mają swoje plusy i pomyślę o nich na pewno. Co do owijek to dwie mają sens? @Mihau_Czyli jeździć i obserwować zrobić z 1000km i zobaczyć czy ręcę się przyzwyczają (a ja jestem wrażliwy chyba na ból itp). Plan na zimę jest taki by się zacząć trochę rozciągać plus siłka żeby na wiosnę być lepiej przygotowanym. Bardzo dobrze ten facet wytłumaczył, kiedyś oglądałem ale zapomniałem o nim. Chyba za bardzo do przodu miałem bloki, bo czułem przy pedałowaniu część stopy za palcami, ale trochę przed tą "poduszką" na stopie. Zmieniłem już i będę testować na dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września Z takich podstawowych zasad odnośnie pedałowania, to oś pedału powinna przechodzić przez stopę na wysokości jej przednich punktów podparcia. Stań na płasko na bosaka, poczuj jak nogi się opierają o ziemię w trzech miejscach - na pięcie i zaraz za palcami na tych poduszkach. To właśnie w tym miejscu powinieneś głównie naciskać pedałki. Kolejne ustawienie to siodełko i jego wysokość, są na to wzory + należy słuchać swojego ciała i próbować czasem o kilka mm niżej, czasem wyżej względem tego co wzór wskaże jako punkt startowy. Na koniec po moich przygodach z spd dodam, że mi pomogło też ustawienie siodełka przód-tył na prętach. Tj siadasz wpięty na rowerze, korby na płasko mają być a z kolana nogi zwieszasz pion (np sznurek z ciężarkiem) - i dla nogi, która jest z przodu, czyli korba jest skierowana idealnie na wprost roweru - zwisający z przodu kolana pion ma wskazywać właśnie oś pedału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 8 Września Udostępnij Napisano 8 Września Z tym sznurkiem i osią pedału to też taki raczej punk wyjściowy niż 'twarde' ustawienie. Nie mniej warte spróbowania. Ja przez prawie 15lat jeździłem na MTB z blokami dość mocno z przodu i wydawało mi się dobrze ale niedawno, przy okazji przesiadki na gravela, jakieś 2 miesiące temu znalazłem filmik, w którym Neill Stanbury z Road Cycling Academy (do znalezienia na YT) zasugerował że oś bloku powinna być ustawiona w odpowiedniej odległości od punktu łączenia kości dużego palca z resztą kości stopy (czy jakoś tak - zasadniczo chodzi o takie małe wgłębienie między kostkami). Ta odległość będzie tym większa im większy rozmiar stopy oczywiście i w moim przypadku przy rozmiarze ok 44,5 cofam blok o 17mm względem tego punktu. Po zmianie nie dość, że jeździ mi się znacznie lepiej, czuje, że mam większą kontrolę nad rowerem to dodatkowo dużo łatwiej jest trafić blokiem w pedał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 10 Września Udostępnij Napisano 10 Września W dniu 8.09.2024 o 19:36, Ullses01 napisał: Zatem moje pytanie brzmi jak temu zaradzić czy podwójna owijka czy jedna i podkładka żelowa a może rękawiczki? Podstawa to ustawienie kierownicy i klamek. Owijki, podkładki, to przede wszystkim pochłanianie drgań, nie rozwiążą problemu niewłaściwego ułożenia dłoni i nierównomiernego nacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ullses01 Napisano 10 Września Autor Udostępnij Napisano 10 Września (edytowane) @zekkera może być i tak, że nie jestem przyzwyczajony do większego nacisku na dłonie? Jeździłem rowerem crossowym i większość ciężaru przyjmowała nic nie wyszło, ręce praktycznie nic. Aczkolwiek poczytam i poogladam na temat ustawienia kierownicy. Edytowane 10 Września przez Ullses01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 11 Września Udostępnij Napisano 11 Września Przyzwyczajenie jedno, a ustawienie to raczej podstawa. Prosta kierownica w crossie czy góralu, nawet z rogami, to inny świat niż baranek. Dłonie inaczej się układają, jest inny rozkład ciężaru, inne punkty podparcia. Do pewnych rzeczy będzie się trzeba przyzwyczaić, ale im lepiej dopasuje się pozycję kierownicy i klamek, tym będzie wygodniej. U siebie zadarłem lekko kierownicę w górę, przesunąłem klamki do przodu (za pierwszym razem zbyt mocno), obróciłem lekko do wewnętrznej. W górnym chwycie jest zdecydowanie lepiej niż na początku. W dolnym przednim tak sobie ale nie jest to na razie dla mnie priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi